Τέλος τα... εξωφρενικά καπέλα και τα κοστούμια στις ιπποδρομίες της Βρετανίας

Σοκ για τους συντηρητικούς κύκλους. Μπαίνει τέλος στον ενδυματολογικό κώδικα. Στο ντουλάπι τα εξωφρενικά καπέλα και τα ημίψηλα; Ο διοργανωτής ορισμένων από τις σημαντικότερες ιπποδρομίες της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπεται ο παραδοσιακός «ενδυματολογικός κώδικας» για τους θεατές, σοκάροντας τους πιο συντηρητικούς. Το Jockey Club, που διοργανώνει 15 τέτοιες ιπποδρομίες (Τσέλτενχαμ, Έιντρι, Έπσομ κ.α.) ενθαρρύνει στο εξής τους θεατές να φορούν ό,τι θέλουν, ώστε να αισθάνονται «άνετα». Η αλλαγή αυτή, στόχος της οποίας είναι να γίνουν «πιο προσβάσιμες και συμπεριληπτικές» οι εκδηλώσεις αυτές, τίθεται σε εφαρμογή «αμέσως».

Σε ορισμένες ιπποδρομίες απαιτείται να φορούν οι άνδρες γραβάτα και κοστούμι και οι γυναίκες φουστάνι, φούστα ή ταγιέρ με παντελόνι και, οπωσδήποτε, καπέλο. Συχνά, οι αγώνες αυτοί μετατρέπονται σε διαγωνισμό κομψότητας και ιδιόμορφων καπέλων που δύσκολα θα τα φορούσε κανείς σε άλλο πλαίσιο.

«Οι ιπποδρομίες ήταν ανέκαθεν ένα σπορ που το αγαπούν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις και είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς να είναι προσβάσιμο σε όλους», εξήγησε ο διευθυντής του The Jockey Club, Νέβιν Τρουσντέιλ. «Ελπίζουμε ότι, αν δεν επιβάλουμε πλέον κανόνες για το τι να φορέσουν ή να μην φορέσουν, θα βοηθήσουμε να γίνουν οι αγώνες πραγματικά για όλους».
Επειδή πάντως όλοι οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους, οι θεατές θα απαγορεύεται να φορούν «προσβλητικά» ή χυδαία ρούχα ή ακόμη και ποδοσφαιρικές φανέλες.

Ο Τρούσντεϊλ διευκρίνισε ότι «ασφαλώς» η αλλαγή δεν σημαίνει ότι το The Jockey Club «αποθαρρύνει» τους θεατές να ντύνονται κομψά, αν το επιθυμούν. Τους προέτρεψε όμως να έχουν πάντα στο νου τους τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Η αλλαγή δεν άρεσε καθόλου στη συντηρητική εφημερίδα The Daily Telegraph. «Εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια, μια ημέρα στις ιπποδρομίες ήταν η τέλεια ευκαιρία να επιδείξουν οι θεατές τα πιο κομψά, τα πιο εντυπωσιακά ενδύματά τους», γράφει με μια νότα νοσταλγίας. «Τα περίτεχνα γυναικεία καπέλα, τα ημίψηλα, τα κοστούμια με γιλέκο, μπορεί να εξαφανιστούν».

Για έναν πρώην διευθυντή ιπποδρομιών, που ρωτήθηκε από την εφημερίδα, η κατάργηση του ενδυματολογικού κώδικα συνιστά μια «ασταμάτητη κατρακύλα προς τη μετριότητα». Τον καθησυχάζει ωστόσο το γεγονός ότι στο Θεωρείο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ στο Έπσομ καπέλα και κοστούμια θα είναι υποχρεωτικά την ημέρα του Ντέρμπι, ενώ η αλλαγή δεν αφορά τις διάσημες ιπποδρομίες του Άσκοτ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline