Στον Πειραιά ένα από τα μεγαλύτερα πλοία του κόσμου

Το OOCL PIRAEUS, με μήκος 399,9 μέτρα και πλάτος 61,3 μπορεί να μεταφέρει 24.188 εμπορευματοκιβώτια. Ενα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, από τα δύο μεγαλύτερα που έχουν δέσει μέχρι στιγμής στον Πειραιά, υποδέχθηκε στο παρθενικό του ταξίδι ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (PCT- Piraeus Container Terminal). Πρόκειται για το OOCL PIRAEUS, mega container vessel ιδιοκτησίας της Orient Overseas Container Line Europe, θυγατρικής του Ομίλου COSCO Shipping. Το πλοίο έχει ονομαστεί έτσι προς αναγνώριση του σπουδαίου ρόλου που διαδραματίζει ο εμπορευματικός σταθμός Πειραιά ως κόμβος διεθνών εμπορευματικών μεταφορών.

Με μεταφορική ικανότητα 24.188 TEUs (μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων που αντιστοιχεί σε κιβώτιο 20 ποδιών), μήκος 399,9 μ. και πλάτος 61,30 μ., το OOCL PIRAEUS αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλοία κοντέινερ στον κόσμο.

Το νέο πλοίο, που έφτασε την Δευτέρα στον Πειραιά, ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία και είναι εξοπλισμένο, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισής του, με τα πιο σύγχρονα και ευφυή συστήματα, με αναβαθμισμένο, φιλικό στο περιβάλλον σχεδιασμό, όπως οι γραμμές χαμηλής αντίστασης και η εξοικονόμηση ενέργειας χάρη στη βολβοειδή πλώρη.
Το OOCL PIRAEUS έχει ενταχθεί από τον Ιούνιο στη γραμμή LL3 της OOCL προσεγγίζοντας 13 λιμάνια σε μια κυκλική διαδρομή διάρκειας 84 ημερών, η οποία ενώνει τη Νοτιοανατολική Ασία με τη Βορειοδυτική Ευρώπη. Είναι το δεύτερο πλοίο, μετά το OOCL SPAIN που είχε προσεγγίσει τον Πειραιά τον φετινό Απρίλιο, μιας σειράς mega container πλοίων τα οποία ναυπηγεί στην Κίνα, κατά παραγγελία της OOCL, η Dalian COSCO KHI Ship Engineering Co. Ltd. (DACKS).

H «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Mονοπρόσωπη Α.Ε.» είναι θυγατρική εταιρεία της COSCO Shipping Ports Limited, μιας εκ των τριών κορυφαίων εταιρειών εκμετάλλευσης σταθμών εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, η οποία ως COSCO Pacific Limited υπέγραψε το 2009 τη Σύμβαση Παραχώρησης για την επέκταση, ανακατασκευή και διαχείριση της Προβλήτας ΙΙ, καθώς και την κατασκευή και διαχείριση της Προβλήτας ΙΙΙ του Λιμένα Πειραιά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, Zhang Anming, με συνολικές επενδύσεις περίπου 600 εκατ. ευρώ, η ετήσια ικανότητα διακίνησης έχει αυξηθεί από 1,6 εκατομμύρια TEU το 2009 σε 6,2 εκατ. TEU φέτος και σε 7,2 εκατ. TEU για ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά (μαζί δηλαδή με την προβλήτα Ι που δεν εντάσσεται στην περίμετρο της υποπαραχώρησης του 2009).

Αυτή η άνοδος έχει τοποθετήσει τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά στην κορυφή των λιμανιών της Μεσογείου και στους 4 σημαντικότερους κόμβους θαλάσσιου εμπορίου στην Ευρώπη, σημείωσε ο Zhang Anming.

Πρόσθετες επενδύσεις 43 εκατ. ευρώ συνολικά μόνο από την Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά βρίσκονται σε εξέλιξη για τα έτη 2023 και 2024, ενώ εκκρεμεί η έγκριση επιπλέον επενδύσεων περίπου 20 εκατ. ευρώ εξήγησε γενικός διευθυντής της εταιρείας. Οι επενδύσεις αυτές επικεντρώνονται τόσο στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων, υποδομών και εξοπλισμού όσο και στην υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας, προσέθεσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline