Πούτιν: Φταίει η Δύση για τις υψηλές τιμές των τροφίμων

Ο Ρώσος πρόεδρος απαντώντας στην κριτική πως ο πόλεμος στην Ουκρανία φταίει για το παγκόσμιο «ράλι» στις τιμές των τροφίμων, τόνισε ότι «τα λάθη της Δύσης» είναι η ρίζα του κακού.


Ο Ρώσος πρόεδρος απαντώντας στην κριτική πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία ευθύνεται για το παγκόσμιο «ράλι» στις τιμές των τροφίμων, τόνισε ότι «τα λάθη της Δύσης» και η νομισματική πολιτική που ακολούθησε είναι η ρίζα του κακού.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση τύπωσαν χρήμα εν μέσω της πανδημίας και αυτή η πολιτική είχε ως αποτέλεσμα «οι τιμές να εκτιναχθούν».
Ανέφερε επίσης ότι η Δύση έχει «παραμελήσει» τις επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες. «Το ένα λάθος οδήγησε στο άλλο, ανέτρεψε τις αγορές», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευση να αυξήσει τις προμήθειες τροφίμων προς τις χώρες της Αφρικής, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε δωρεάν αποστολές σιτηρών.

Παρέμβαση Σίσι

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος παρεμβαίνοντας, προέτρεψε τη Ρωσία να συμβάλει στην αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τόνισε ότι είναι «ουσιαστικό να επιτευχθεί συμφωνία» για την αναβίωση της συμφωνίας, από την οποία η Ρωσία αποσύρθηκε, υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία και η Δύση δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους έναντι της Μόσχας.
Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος είναι από τους βασικούς αγοραστές δημητριακών της Μαύρης Θάλασσας.

«Μελετάμε την ειρηνευτική πρόταση»

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους Αφρικανούς ηγέτες τόνισε ότι η Μόσχα μελετά προσεκτικά την ειρηνευτική τους πρόταση για την Ουκρανία. Επιπλέον, επισήμανε ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας.

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της Αφρικής παρουσίασαν την ειρηνευτική τους πρωτοβουλία τόσο στον Πούτιν όσο και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία πάντως δεν έτυχε θερμής υποδοχής από καμία πλευρά.
Ο Πούτιν αρχικά χαιρέτησε την πρωτοβουλία, παρουσιάζοντας ωστόσο παράλληλα τις ρωσικές θέσεις έναντι της Ουκρανίας και της Δύσης.
Ενώ ο Ζελένσκι απέρριψε κάθε προοπτική κατάπαυσης του πυρός που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει τον έλεγχο σε έκταση που καλύπτει σχεδόν το ένα πέμπτο της χώρας του και θα έδινε στις ρωσικές δυνάμεις χρόνο να ανασυνταχθούν, όπως εξήγησε.

Όπλα και συνεργασία

Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, ο Πούτιν τόνισε ακόμη ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει με δωρεάν όπλα την Αφρική για να ενισχύσει την ασφάλεια στην ήπειρο και να συνεργαστεί στενότερα με τις αφρικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Πρόσθεσε ότι αυξάνει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, καθώς και ότι θα παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής τροφίμων.

Η Μόσχα έχει διαγράψει χρέος 23 δισ. δολ., είπε, χωρίς να προσδιορίσει τη χρονική περίοδο ή να κατονομάσει τις εμπλεκόμενες χώρες.

Ευχαριστίες στη Wagner

Ο πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία συνέβαλαν ώστε η δημοκρατία να διασωθεί και να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος.
Ρώσοι μισθοφόροι, μεταξύ των οποίων πολλοί της ομάδας Wagner, επενέβησαν το 2018 στο πλευρό της κυβέρνησης για να καταστείλουν εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται από το 2012.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι 1.890 Ρώσοι εκπαιδευτές δραστηριοποιούνταν στη χώρα.
Μισθοφόροι της Wagner έφτασαν στη χώρα νωρίτερα αυτό τον μήνα «για να βοηθήσουν στην ασφαλή διεξαγωγή δημοψηφίσματος» που είναι προγραμματισμένο για τις 30 Ιουλίου.

Δεύτερη σύνοδος από το 2019

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής από το 2019 και ο αριθμός των αρχηγών κρατών που συμμετείχαν μειώθηκε από 43 τότε σε 17 τώρα.

Το Κρεμλίνο απέδωσε την εξέλιξη σε «ωμή πίεση της Δύσης με σκοπό να αποθαρρύνει τα αφρικανικά έθνη να συμμετάσχουν».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χθες Πέμπτη, εξέφρασε τη λύπη του για την «απροκάλυπτη θρασύδειλη παρέμβαση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων κρατών μέσω των διπλωματικών τους αποστολών στις αφρικανικές χώρες και τις προσπάθειες να ασκήσουν πίεση στην ηγεσία αυτών των χωρών προκειμένου να αποτραπεί η ενεργός συμμετοχή τους στο φόρουμ».
«Είναι απολύτως εξωφρενικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα εμποδίσει την επιτυχία της συνόδου κορυφής», είπε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline