Η νέα μεγάλη λεηλασία

Μπορεί κανείς να μιλήσει γραφικά, ότι λ.χ. στην Ελλάδα ένα δεξιό (έστω κεντροδεξιό) καθεστώς εφαρμόζει μια κομμουνιστική λογική κατά της αστικής, ιδιωτικής περιουσίας.

 

Είναι γραφικό αλλά εξίσου επώδυνο. Πραγματοποιείται μια τεράστια κοινωνική αλλαγή γύρω από την οικογενειακή και ατομική περιουσία. Πρώτον γιατί απαξιώνεται και υποβαθμίζεται όχι απλώς ως οικονομικό στοιχείο αλλά και ως επιστέγασμα ενός βίου, ως τιμητική κληρονομιά και παράδοση των Ελλήνων, ως στοιχείο θεμιτής κοινωνικής αξίας και αναγνώρισης.

Γενικώς, στοιχείο διάκρισης επαινετής. Η μεγάλη λεηλασία γύρω από την περιουσία βαθαίνει την κρίση στην Ελλάδα περισσότερο και θα κάνει χρόνια να γιατρευτεί. Έχει επηρεάσει βαθύτατα την ιδιότητα του πολίτη, του συν-Έλληνα αν λ.χ. λάβουμε υπόψη τον διχασμό (μετά τους υπαλλήλους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα) ανάμεσα στους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων και στους «ευνοούμενους» ιδιοκτήτες περιουσιών στην επαρχία. Αγροτικών και μη. Στο τέλος αυτός ο φθοροποιός διχασμός θα οδηγήσει στην αμοιβαία κρίση και απαξίωση, όπως συνέβη ήδη με τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Μετά το Κράτος, που έγινε πεδίο ανόμων και αδίκων, πρόχειρων και ισοπεδωτικών ρυθμίσεων, η περιουσία γίνεται το νέο πεδίο και ανόμων και αδίκων, προχείρων και ισοπεδωτικών ρυθμίσεων, η περιουσία γίνεται το νέο πεδίο και ο νέος μοχλός περισσότερης αδικίας και ανηθικότητας.

Πρώτο παράδειγμα οι αντικειμενικές αξίες, που αποτελούν όχι ένα περίπου ισοδίκαιο κριτήριο αλλά τη μεγάλη λεηλασία σε περιουσίες, ιδιαίτερα των μεσαίων τάξεων. Με ποσοστά υπερφορολόγησης 30-50% σε ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτησίας στις μεγάλες πόλεις και τις πρωτεύουσες. Εκεί όπου βεβαίως υπάρχουν ή καλύτερα υπήρχαν μέχρι πρόσφατα λαϊκές περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες, πολύ μικρότερες από τις εμπορικές, τις τιμές της αγοράς. Τώρα έχουν θέσει κι αυτές, μ' εξαίρεση κάποιες, ελάχιστες, περιοχές της Αττικής, δίπλα σε σταθμούς METRO.

Όλες οι άλλες, σε όλες τις πόλεις, παντού, έχουν μειωθεί. Ιδιαίτερα στις μεσαίες περιοχές των αστών. Εδώ, κανονική κλοπή, κρατική ανηθικότητα και συνειδητή κοινωνική υποβάθμιση. Μετά τις συντάξεις, τους μισθούς, την ακρίβεια και την ανεργία, πέμπτος παράγοντα η κλοπή με τις αντικειμενικές αξίες. Καθόλου μικρή. Εάν, όπως υπολογίζεται ο νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας αντλήσει μόνο από τα αστικά ακίνητα γύρω στα 2,5 δις ευρώ, τότε η απάτη με τις πλαστές αξίες του 2007, μικρές κατά 30-40% περίπου μπορεί να φτάνει τα 700-800 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Πρόκειται για κλοπή της κλοπής, για ειδική αφαίμαξη στην γενική αφαίμαξη, που γελοιοποιεί την έννοια και την αξία της ιδιοκτησίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline