Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:43:38

Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη

Το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη ήταν το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

Το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη ήταν το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).

Η υπηρεσία στέκεται στις θερμοκρασίες ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο στις μεσογειακές χώρες, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές.
Η μέση θερμοκρασία Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου στην Ευρώπη ήταν υψηλότερη κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, αναφέρει η Copernicus σε ανακοίνωσή της. «Αυτό το καθιστά το πιο ζεστό καλοκαίρι», με μικρή διαφορά (0,1 βαθμό Κελσίου) από τα καλοκαίρια του 2010 και του 2018.

????August #temperature highlights from the #CopernicusClimate Change Service #C3S:
????️Globally, August 2021 was, with August 2017, the joint third warmest on record.
????️For Europe, August 2021 was near 1991-2020 average but with contrasting conditions.
➡️ https://t.co/zLlp5oIeUv pic.twitter.com/McKQlxQ8hp
— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) September 7, 2021

Η θερμοκρασία του Αυγούστου ήταν αρκετά κοντά στον μέσο όρο, γεγονός που υποκρύπτει πολύ σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις διάφορες περιοχές της ηπείρου.

Έτσι οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο στη βόρεια Ευρώπη, αλλά πιο υψηλές στην ανατολική ενώ θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν στις μεσογειακές χώρες.

«Στη διάρκεια του καύσωνα στη νότια Ευρώπη, θερμοκρασία 48,8 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στις 11 Αυγούστου στη Σικελία. Η θερμοκρασία αυτή, αν επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, θα είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η C3S.
Το κύμα καύσωνα, το οποίο έπληξε επίσης την Ισπανία και νωρίτερα μέσα στο μήνα την Ελλάδα και την Τουρκία, συνέβαλε στη δημιουργία «ευνοϊκών συνθηκών» για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή, σχολίασε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline