Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:35:53

CIA: Έχασε δεκάδες πράκτορες τα τελευταία χρόνια

Μήνυμα στους σταθμάρχες της CIA σε όλο τον κόσμο έστειλε η υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας για τον ανησυχητικό αριθμό δολοφονιών και απαγωγών με θύματα πληροφοριοδότες, που συλλέγουν στοιχεία για λογαριασμό της αμερικανικής αντικατασκοπίας σε όλο τον κόσμο.

Ανησυχητικός ο αριθμός δολοφονιών και απαγωγών με θύματα πληροφοριοδότες της CIA, η οποία προσπαθεί να ανακόψει και τη διαρροή σε αντίπαλες ξένες υπηρεσίες. (Doug Mills/The New Yo

Μήνυμα στους σταθμάρχες της CIA σε όλο τον κόσμο έστειλε η υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας για τον ανησυχητικό αριθμό δολοφονιών και απαγωγών με θύματα πληροφοριοδότες, που συλλέγουν στοιχεία για λογαριασμό της αμερικανικής αντικατασκοπίας σε όλο τον κόσμο. Το άκρως απόρρητο μήνυμα αναφέρει ότι η CIA ερεύνησε δεκάδες περιστατικά δολοφονίας, σύλληψης ή αποκάλυψης πληροφοριοδοτών. Παρότι σύντομο, το τηλεγράφημα ανέφερε συγκεκριμένο αριθμό πρακτόρων που εκτελέσθηκαν από αντίπαλες υπηρεσίες αντικατασκοπίας, στοιχείο που δεν κοινοποιείται συνήθως σε εσωτερικά μηνύματα.

Το τηλεγράφημα υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η CIA στη στρατολόγηση πρακτόρων σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, αντίπαλες υπηρεσίες, όπως αυτές της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και του Πακιστάν, εντοπίζουν τους πληροφοριοδότες της CIA και τους πείθουν σε πολλές περιπτώσεις να στραφούν κατά των παλιών τους αφεντικών και να γίνουν διπλοί πράκτορες. Το τηλεγράφημα αποκαλύπτει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία τα τελευταία χρόνια και αφορούν την ελλιπή εκπαίδευση του προσωπικού, την υπερβολική εμπιστοσύνη σε αναξιόπιστες πηγές, την υποτίμηση των ικανοτήτων ξένων υπηρεσιών πληροφοριών και τη βιασύνη στη στρατολόγηση πρακτόρων.
Απόρρητο εσωτερικό τηλεγράφημα της υπηρεσίας καλεί σε εντατική στρατολόγηση νέων πηγών πληροφοριών.

Ο μεγάλος αριθμός πρακτόρων, των οποίων η ταυτότητα αποκαλύφθηκε, αποδεικνύει επίσης την ενισχυμένη ικανότητα ξένων υπηρεσιών να αξιοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες, όπως τα βιομετρικά στοιχεία, την αναγνώριση προσώπου, την τεχνητή νοημοσύνη και τα εργαλεία διείσδυσης σε δίκτυα υπολογιστών. Τα μέσα αυτά έχουν επιτρέψει τα τελευταία χρόνια σε αντίπαλες υπηρεσίες να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τις κινήσεις πρακτόρων της CIA και την ταυτότητα των πληροφοριοδοτών τους.

Η CIA έστρεψε τα τελευταία είκοσι χρόνια την προσοχή της στην τρομοκρατία και τις συρράξεις σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία. Η απώλεια πληροφοριοδοτών, όμως, πλήττει την υπηρεσία όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Πρώην αξιωματούχοι της CIA επιμένουν στην ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και των μέσων αντικατασκοπίας, με στόχο την προστασία πληροφοριοδοτών. «Όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα με έναν πράκτορα, κανείς δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη. Κάποιες φορές τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας, αλλά υπάρχουν και περιστατικά κακοδιαχείρισης και αδιαφορίας για τους πληροφοριοδότες μας, για τα οποία ουδείς αξιωματούχος έχει λογοδοτήσει», λέει ο πρώην πράκτορας Ντάγκλας Λόντον.

Το τηλεγράφημα με αποδέκτες τους σταθμάρχες αποτελεί πρωτοβουλία της Σιτάλ Πατέλ, που ανέλαβε πέρυσι επικεφαλής της διεύθυνσης αντικατασκοπίας της CIA. Τον Ιανουάριο, αμέσως αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της, η κ. Πατέλ έστειλε γράμμα στους συνταξιούχους της CIA, καλώντας τους να αρνούνται κάθε επαγγελματική πρόταση από ξένες κυβερνήσεις και εταιρείες. Οι νουθεσίες αυτές από μέρους της διοίκησης μπορούν να συγκριθούν με προειδοποιητικά πυρά, προκειμένου οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι πράκτορες να μην εγκαταλείψουν τις συνήθειες του συνωμοτικού βίου.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν αποδεικνύει την αξία της δημιουργίας αξιόπιστων δικτύων πληροφοριών σε εχθρικές χώρες. Γι' αυτόν τον λόγο η διοίκηση της CIA ασκεί πιέσεις για την αποκατάσταση και τη δημιουργία νέων δικτύων στο εσωτερικό των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες ασκούν σημαντική επιρροή στο καθεστώς των Ταλιμπάν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline