Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:26:46

Τα νέα ρούχα θα καθαρίζονται μόνα τους!

Το πλύσιμο ρούχων αποτελεί μια από τις βασικές συνήθειες της καθημερινότητας μας. Οι επιστήμονες όμως, βρήκαν έναν τρόπο ώστε να... καταργήσουν τα πλυντήρια.

Αν η έρευνα των νανο-επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του RMIT, στην Μελβούρνη της Αυστραλίας αποδώσει καρπούς, τότε, σε κάποια χρόνια, ίσως να μην χρειαστεί να ξαναβάλουμε τα ρούχα μας σε πλυντήριο. Πώς θα γίνει αυτό;

Γιατί πολύ απλά... αντί να αγοράζουμε απορρυπαντικά, να μαζεύουμε σε στοίβες όλα τα ρούχα, να βάζουμε πλυντήριο, να περιμένουμε να τελειώσει, να απλώνουμε, να στεγνώνουμε, να σιδερώνουμε, θα έχουμε την δυνατότητα να αγοράσουμε ρούχα που θα καθαρίζονται μόνα τους.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια εύκολη και αποτελεσματική μέθοδο, κατά την οποία τα ρούχα θα ενσωματώνουν μια νανοδομή, η οποία όταν θα εκτίθεται στο φως θα αποσυνθέτει τις οργανικές ουσίες πάνω από το ύφασμα. Βάσει του τρόπου λειτουργίας της νανοδομής, οι βρωμιές πάνω στα ρούχα ουσιαστικά χρησιμοποιούνται ως ενεργειακή πηγή, η οποία απορροφάται. Κάπως έτσι, οι λεκέδες μπορούν και αποσυντίθενται, χωρίς καν να τους αγγίξουμε.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ήλιος.

Οι σκέψεις για ρούχα τα οποία θα έχουν την ικανότητα να αυτο-καθαρίζονται πάντως δεν είναι καινούργια. Αυτό που κατάφεραν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου RMIT ήταν να βρουν μια αποτελεσματική μέθοδο. Μέσα σε 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, οι λεκέδες των ρούχων εξαφανίζονται. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες έχουν κάνει μόλις το πρώτο βήμα, έχοντας αρκετά ακόμα μπροστά τους, μέχρι ένα τέτοιο ρούχο να βγει στην αγορά.
«Το επόμενο βήμα μας θα είναι να δοκιμάσουμε νανο-υφάσματα μας με οργανικές ενώσεις που θα μπορούσαν να είναι πιο σχετικές με τους καταναλωτές, για να δούμε πόσο γρήγορα μπορούν να χειριστούν κοινούς λεκέδες όπως σάλτσα ντομάτας ή κρασί» δήλωσε ο κ. Ramanathan, επικεφαλής της προσπάθειας.

«Εχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, πριν πετάξουμε στα σκουπίδια τα πλυντήρια μας, ωστόσο η προσπάθεια μας αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για την δημιουργία των νέων, επαναστατικών ρούχων» τόνισε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline