Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:32:12

Τα πληκτρολόγια απέκτησαν ΙQ! Η νέα γενιά τους θα έχει δυνατότητες για εντυπωσιακές υπηρεσίες σε εκατομμύρια χρήστες. Κύριο

Στο «Υγεία» το τελευταίας γενιάς Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci Xi.

Οι συσκευές πληκτρολόγησης δεν είναι πλέον ένα απλό εργαλείο που δέχεται παθητικά τις εντολές του χρήστη τους αλλά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται και εργάζονται και αναμένεται να προσφέρουν ολοένα και πιο σύνθετες υπηρεσίες διευκολύνοντας πολύ τους κατόχους τους.

Τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε πριν από λίγες ημέρες η παρουσίαση ενός νέου εικονικού πληκτρολογίου για συσκευές Android. Το πληκτρολόγιο αυτό μετατρέπει αυτόματα τα greeklish σε ελληνικά. Πρόκειται για το Gboard της Google, που επιτρέπει στους χρήστες να πληκτρολογούν λέξεις χρησιμοποιώντας λατινικούς χαρακτήρες (a-b-c...), οι οποίοι στη συνέχεια σχηματίζονται αυτόματα σε ελληνικούς χαρακτήρες (α-β-γ...).

Το πληκτρολόγιο αυτό απευθύνεται σε όλους τους έλληνες χρήστες και στους λάτρεις της ελληνικής γλώσσας, ενώ παρέχει λειτουργίες όπως GIFs, emojis και Glide Typing (σχεδίαση της λέξης χωρίς να σηκώσει ο χρήστης το δάχτυλό του), ενώ ενσωματωμένο είναι και το Google Search.

Τα τελευταία χρόνια τα greeklish, δηλαδή η γραφή ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες, χρησιμοποιούνται ευρέως από μεγάλο αριθμό χρηστών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Google, το νέο αυτό πληκτρολόγιο θα βοηθήσει τους χρήστες να συνεχίσουν να γράφουν στην ελληνική γλώσσα, διατηρώντας τον πολιτισμό και τη γλώσσα της χώρας μας στον ψηφιακό κόσμο. Η Google ανανεώνει ανά τακτά διαστήματα το Gboard για Android, με την υποστήριξη νέων γλωσσών και εργαλείων, στην προσπάθειά της για δημιουργία νέων έξυπνων μηχανισμών για εισαγωγή κειμένου, αυτόματη συμπλήρωση και πρόβλεψη λέξεων σε συσκευές κινητών τηλεφώνων.

Πανέξυπνο

Ο καθηγητής Ζονγκ Λιν Γουάνγκ, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, και οι συνάδελφοί του επισημαίνουν ότι η προστασία μέσω κωδικών είναι ίσως ο πιο κοινός τρόπος με τον οποίο κάποιος μπορεί να ελέγξει το ποιος έχει πρόσβαση στον υπολογιστή του. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τις υποθέσεις κυβερνοεπιθέσεων και hacking που βλέπουν τακτικά πλέον το φως της δημοσιότητας, οι ίδιοι οι κωδικοί είναι πλέον ευάλωτοι, οπότε και στόχος είναι να βρεθεί ένας ασφαλής, οικονομικός και φιλικός προς τον χρήστη τρόπος να προστατεύει κάποιος τον υπολογιστή του.

Ο Γουάνγκ και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» πληκτρολόγιο που μπορεί να «αντιληφθεί» μοτίβα πληκτρολόγησης, που περιλαμβάνουν την πίεση στα πλήκτρα και την ταχύτητα, διακρίνοντας τον έναν χρήστη από τον άλλον. Ακόμη και αν κάποιος γνωρίζει τον κωδικό, δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή, καθώς πληκτρολογεί διαφορετικά. Επίσης, το πληκτρολόγιο συλλέγει την ενέργεια που προκύπτει από την πληκτρολόγηση για να τροφοδοτείται το ίδιο ή κάποια άλλη μικρή συσκευή. Παράλληλα, η ειδική του επικάλυψη απομακρύνει τη σκόνη και τη βρωμιά γενικότερα.

Νοητική πληκτρολόγηση

Τη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και των κινητών τηλεφώνων με τη δύναμη της σκέψης οραματίζεται η Facebook και έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται προς επίτευξη του στόχου. Ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης αναπτύσσει τεχνολογία που θα διαβάζει τις σκέψεις των χρηστών, ώστε τα κείμενα να πληκτρολογούνται μόνα τους! Στο πρότζεκτ αυτό εργάζεται μια μυστική ομάδα ερευνητών που αναπτύσσει τεχνολογία που θα επιτρέπει στους χρήστες να πληκτρολογούν κείμενα, όπως SMS και e-mails, με τον νου τους και όχι με τα χέρια τους.

Χρησιμοποιώντας εγκεφαλικά εμφυτεύματα και με τη βοήθεια ενός λογισμικού «σιωπηλής ομιλίας», οι χρήστες θα μπορούν να πληκτρολογούν με τη σκέψη τους στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους. Ηδη τα ως τώρα πειράματα στη μονάδα Building 8 (Κτίριο 8) έχουν πετύχει ρυθμό οκτώ λέξεων το λεπτό, που θα βελτιωθεί στο μέλλον, με στόχο να φθάσει τις 100 λέξεις το λεπτό.

Στο «Υγεία» το τελευταίας γενιάς Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci Xi

Το ΥΓΕΙΑ βελτιώνει ακόμη περισσότερο την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει στους ασθενείς του αναβαθμίζοντας τα ρομποτικά συστήματα των χειρουργείων του, με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του υπερσύχρονου ρομποτικού συστήματος DaVinci Xi.
Η ρομποτική χειρουργική παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αλματώδη αύξηση στις ουρολογικές επεμβάσεις με πολλαπλά οφέλη στον ασθενή, ειδικά στις επεμβάσεις του προστάτη. Πέραν αυτών πραγματοποιεί ευρύ φάσμα επεμβάσεων γενικής χειρουργικής, βαριατρικής, καθώς και άλλων ειδικοτήτων όπως η γυναικολογία και η καρδιοχειρουργική.

Το σύστημα ρομποτικής DaVinci Xi εξασφαλίζει τη μικρότερη δυνατή τομή για τον ασθενή με επιπρόσθετα οφέλη την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και των επιπλοκών, τη σημαντική μείωση του χρόνου νοσηλείας διασφαλίζοντας πιο γρήγορη ανάρρωση και ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Ρομποτική χειρουργική σημαίνει μικρότερης διάρκειας αναισθησία και μηδαμινή απώλεια αίματος, παράγοντες που έρχονται να ενισχύσουν τη συντομότερη δυνατή αποκατάσταση του ασθενoύς.

Με το Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής οι εγχειρήσεις πραγματοποιούνται από απόσταση με την ελάχιστη δυνατή επέμβαση στο σώμα του ασθενούς. Το da Vinci Xi διαθέτει την υψηλότερη διαθέσιμη απεικόνιση χειρουργικού πεδίου (Crystal Clear), ενώ οι βραχίονες του είναι μικρότεροι, πιο λεπτοί και έχουν ένα πιο ευρύ πεδίο κινήσεων από το προηγούμενο μοντέλο, δίνοντας τη δυνατότητα στους χειρουργούς να πραγματοποιούν πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερο επεμβατικά.

Από το 2007 που εγκαταστάθηκε το πρώτο ρομποτικό σύστημα στο ΥΓΕΙΑ έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος πρωτοποριακών ρομποτικών επεμβάσεων, πολλές εκ των οποίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο μεγάλος αριθμός περιστατικών σε συνάρτηση με την υψηλή παρεχόμενη ποιότητα που προσφέρει η διαπίστευση από τον οργανισμό Joint Commission International (JCI) διασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή.
Σχολιάζοντας την εγκατάσταση του da Vinci Xi ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ κ. Ανδρέας Καρταπάνης δήλωσε «το ΥΓΕΙΑ συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα σε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, παραμένοντας πιστό στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και επιδεικνύοντας συνεχώς ευαισθησία για τον άνθρωπο και την κοινωνία».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline