Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:33:07

Μια σπάνια και πολύτιμη εμπειρία για Έλληνες μαθητές από το περίφημο ΜΙΤ. Αναλυτικά η εκπαιδευτική «απόβαση» του ΜΙΤ στην Ελλάδα. Κύριο

Στο πρόγραμμα, που θα διεξαχθεί από τις 25 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, οι μαθητές θα διδαχθούν στα αγγλικά από διδάσκοντες του MIT με μια αλληλεπιδραστική μαθησιακή προσέγγιση, χρησιμοποιώντας περιεχόμενο και υλικά που αναπτύχθηκαν από το MIT και προσαρμόστηκαν για το Mathisi STEM Camp στην Ελλάδα.


Μαθητές θα εκπαιδευθούν να κάνουν το κρίσιμο βήμα από τη θεωρία στην πράξη, υπό την επίβλεψη του... ΜΙΤ. Την ίδια στιγμή, εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν τρόπους διδασκαλίας όχι μόνο της θεωρίας αλλά και των δεξιοτήτων που οφείλει να αναπτύσσει στους μαθητές το σχολείο. Το θερινό πρόγραμμα STEM, διάρκειας 2 εβδομάδων, για παιδιά του γυμνασίου, που θα πραγματοποιηθεί από διδάσκοντες και ειδικευμένους εκπαιδευτές από το διάσημο πανεπιστήμιο Massachusetts Institute of Technology (MIT), οι οποίοι θα συνοδεύονται από Ελληνες καθηγητές, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία διάχυσης σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων.

Ειδικότερα, ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός «Μάθηση Πρωτοβουλία», σε συνεργασία με τη Σχολή Μωραΐτη και το MIT Abdul Latif Jameel World Education Lab (J-WEL), φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα θερινό πρόγραμμα STEM διάρκειας δύο εβδομάδων για παιδιά γυμνασίου. Στο πρόγραμμα, που θα διεξαχθεί από τις 25 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, οι μαθητές θα διδαχθούν στα αγγλικά από διδάσκοντες και φοιτητές-εκπαιδευτές του MIT με μια αλληλεπιδραστική και ολοκληρωμένη μαθησιακή προσέγγιση, χρησιμοποιώντας περιεχόμενο και υλικά που αναπτύχθηκαν από το MIT και προσαρμόστηκαν για το Mathisi STEM Camp στην Ελλάδα.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις γνώσεις τους στους τομείς της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν όσα έμαθαν για να αναπτύξουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος, οι μαθητές θα επιλέξουν από έξι ενότητες, μέσα από τις οποίες θα εισαχθεί η πρακτική εμπειρία μάθησης στη φυσική, τη βιολογία, τη χημεία, την ηλεκτρονική, αναπτύσσοντας παράλληλα δεξιότητες προγραμματισμού και χρήσης εργαλείων.

Ενδεικτικά, στην ενότητα σχεδιασμού ανεμογεννητριών, οι μαθητές θα εισαχθούν στο θέμα της αξιοποίησης της δύναμης του ανέμου για ενέργεια και θα διερευνήσουν κοινά προβλήματα που σχετίζονται με ανεμογεννήτριες, χρησιμοποιώντας βασικές έννοιες της φυσικής και της ηλεκτρολογίας. Σε μια άλλη ενότητα, οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν τις έννοιες της μηχανικής και του προγραμματισμού για τον προγραμματισμό και τη βαθμονόμηση ενός συστήματος που λειτουργεί με ηλεκτροεγκεφαλικά σήματα, χρησιμοποιώντας ειδικά ακουστικά. Θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν και να ελέγξουν την κίνηση των κινητήρων σε δεξαμενές νερού ανταποκρινόμενοι σε αλλαγές στις ανθρώπινες συναισθηματικές καταστάσεις. Η θεματολογία και οι δεξιότητες που θα αναπτυχθούν την πρώτη εβδομάδα, θα επιτρέψουν στους μαθητές τη δεύτερη εβδομάδα να δημιουργήσουν ανά ομάδες δικά τους έργα, βασισμένα στις γνώσεις που έλαβαν, με γνώμονα ένα πραγματικό πρόβλημα ή μια καινοτόμο ιδέα. Στο τέλος, οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους στους εκπαιδευτές και στους γονείς. Το πρόγραμμα θα έχει περί τις 80 θέσεις για τους μαθητές, ενώ θα μπορούν να το παρακολουθήσουν και εκπαιδευτικοί. Θα έχει δίδακτρα, αλλά θα δοθούν και υποτροφίες με οικονομικά κριτήρια (πληροφορίες στις ιστοσελίδες www.mathisi.org και www.moraitis.edu.gr).

«Είναι η δεύτερη φορά που το MIT J-WEL βγαίνει εκτός ΗΠΑ. Στόχος είναι η διάχυση νέων διδακτικών μεθόδων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς», παρατηρεί στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Σχολής Μωραΐτη, Αντώνης Καρτάλης. Αυτοί θα γίνουν πολλαπλασιαστές όσων θα πάρουν από τη δεκαπενθήμερη δουλειά με τους ανθρώπους του MIT. Πόσο εύκολο, ωστόσο, είναι να σπάσουν τα στεγανά του κεντρικά οργανωμένου και εν πολλοίς δύσκαμπτου ελληνικού σχολείου;

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline