Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:51:05

Κινέζος ΥΠΕΞ: «Στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου» Πεκίνο και Ουάσιγκτον

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου», προειδοποίησε την Κυριακή, κατά την ετήσια συνέντευξή του στον Τύπο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εκφράζοντας τη λύπη του για την αύξηση των εντάσεων με την Ουάσιγκτον γύρω από την επιδημία της Covid-19.


«Εκτός από την καταστροφή που προκαλείται από τον κορωνοϊό, ένας πολιτικός ιός διαδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε. «Αυτός ο πολιτικός ιός επωφελείται κάθε ευκαιρίας για να επιτεθεί και να δυσφημήσει την Κίνα», υπογράμμισε επίσης, προσθέτοντας: «Ορισμένες αμερικανικές πολιτικές δυνάμεις παίρνουν όμηρο τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ωθούν τις δύο χώρες μας στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου», σημείωσε ακόμη.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αμφότερες να κερδίσουν από τη συνεργασία και να χάσουν από την αντιπαράθεση, ενώ πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν έναν τρόπο ειρηνικής συνύπαρξης.
Σύμφωνα με τον Ουάνγκ, οι δύο χώρες πρέπει να συντονίζουν τις μακροοικονομικές πολιτικές τους για χάρη των αντίστοιχων οικονομιών τους καθώς και για χάρη της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως ανέφερε, αυτοί που θέλουν να κάνουν την Κίνα να πληρώσει αποζημίωση για το ξέσπασμα του κορωνοϊού ονειροπολούν.

Εξάλλου ο Ουάνγκ προειδοποίησε πως ο νόμος για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, που κατατέθηκε στο κινεζικό κοινοβούλιο, θα εφαρμοσθεί «χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση». Η δήλωση του κινέζου υπουργού έγινε ενώ, με αφορμή αυτό τον νόμο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούονται σήμερα με τις δυνάμεις της τάξης στην πρώην βρετανική αποικία.

«Ασπίδα» σε ΠΟΥ

Αναφερόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που αποτελεί ακόμη ένα πεδίο σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ τόνισε πως ο επικεφαλής του, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει κάνει καλή δουλειά και πως οι χώρες με αξιοπρέπεια θα στηρίξουν τον οργανισμό.
Το Πεκίνο είναι «έτοιμο» για διεθνή συνεργασία με στόχο να εντοπισθεί η πηγή του ιού, δήλωσε ακόμη και συμπλήρωσε πως μια τέτοια συνεργασία θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οποιαδήπότε «πολιτική ανάμιξη», κατηγορώντας εν παρόδω τους Αμερικανούς πολιτικούς αξιωματούχους ότι θέλουν «να διαδώσουν φήμες» ώστε να «στιγματίσουν την Κίνα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline