Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:51:08

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Δεκέμβριος καταληκτική ημερομηνία για κυρώσεις στην Τουρκία

Ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία που η Ε.Ε. θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη αρχικά, ωστόσο τελικά συζητήθηκε. Τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος ζήτησαν να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου και υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε την τελευταία περίοδο, με την έκδοση NAVTEX για το Ορούτς Ρέις και το άνοιγμα των Βαρωσίων.
«Έπρεπε μαζί με τον κ. Αναστασιάδη να εξηγήσουμε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους για ποιο λόγο είναι σημαντικό το γεωπολιτικό κομμάτι για όλη την Ευρώπη και οι θέσεις μας έγιναν αντιληπτές», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και ένα ακόμη ακόμη ζήτημα, καθώς -όπως είπε- υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Άγκυρας στη Συρία «είχαν υπάρξει αποφάσεις για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης που μπορεί να υπάρξει είναι κάποιες χώρες να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, όπλα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της κυριαρχίας κράτους-μέλους. Έθιξα το ζήτημα και η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή», επεσήμανε.

Για τη νέα κλιμάκωση της Τουρκίας με το Ορούτς Ρέις, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «πολλοί ηγέτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση της Άγκυρας να ξαναβγάλει το ερευνητικό πλοίο και οι πιο "καχύποπτες" χώρες άρχισαν να πείθονται».
«Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να προχωρήσει στις απαραίτησεις αποφάσεις για κυρώσεις», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιγράφοντας τι συζητήθηκε κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει ανησυχία για την έκταση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Χαρακτήρισε πάντως θετικό που σε επίπεδο ECDC υπάρχει ευρωπαϊκός χάρτης ανά περιφέρεια, με κοινά κριτήρια που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως έθεσε το ζήτημα προετοιμασίας από τώρα για την επόμενη τουριστική περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό, όπως είπε, να υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κοινά πρωτόκολλα, ώστε όλοι να μπορέσουν να ταξιδεύουν με ασφάλεια
Για το Brexit, είπε ότι «δεν θα δεχτούμε μια κακή συμφωνία, που θα μπορούσε να είναι πιο κακή από μη συμφωνία». Είπε επίσης ότι υπήρξε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline