Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  21:43:08

Για τα θύματα του Στάλιν και της ΕΣΣΔ. Με ειδικό διάταγμα Βλ. Πούτιν η αποκατάσταση των Ελλήνων του Πόντου και της Κριμαίας, που κυνηγήθηκαν και δοκιμάστηκαν. Κύριο

Το δράμα δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων είναι συγκαλυφθεί και αποσιωπηθεί επί δεκαετίες από τους Έλληνες σοβιετόφιλους κομμουνιστές κατά τον Μεσοπόλεμο όσο και έως τη δεκαετία της κατάρρευσης του 1980.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα Δευτέρα του Πάσχα πως έχει υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο αποκαθίστανται οι Τάταροι της Κριμαίας και άλλες εθνικές μειονότητες που είχαν υποφέρει επί των ημερών του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν.

Πιστός στις δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ρωσίας προχωρά άμεσα στην αποκατάσταση των Τατάρων, των Ελλήνων και άλλων μειονοτήτων της Κριμαίας.

"Έχω υπογράψει ένα διάταγμα για να αποκατασταθεί ο ταταρικός πληθυσμός της Κριμαίας, ο αρμενικός πληθυσμός, οι Γερμανοί, οι Έλληνες – όλοι εκείνοι που υπέφεραν στη διάρκεια των διώξεων του Στάλιν", δήλωσε ο Πούτιν σε μια συνεδρία του Κρατικού Συμβουλίου.

Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα για την ανάγκη αποκατάστασης των λαών, που ζουν ειδικά στη χερσόνησο της Κριμαίας, ο Β. Πούτιν είχε κάνει αναφορά στους Τάταρους, τη μεγαλύτερη μειονότητα και παλαιούς κατοίκους της περιοχής, θυμίζοντας όμως ότι η αποκατάσταση θα πρέπει να επεκταθεί και στους άλλους λαούς, που ξεριζώθηκαν από εκεί, λόγω των διώξεων της σταλινικής περιόδου.

Μέλη της ισχυρής μουσουλμανικής ταταρικής μειονότητας, που αριθμεί 300.000 ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού της Κριμαίας, έχουν αντιταχθεί στην προσάρτηση από τη Ρωσία, τον περασμένο μήνα, της κυρίως ρωσόφωνης περιοχής.
Ο Πούτιν είχε αναφερθεί επίσης στους Αρμένιους, τους Γερμανούς και τους Έλληνες, οι κοινότητες των οποίων συνεχίζουν να υπάρχουν και να ακμάζουν στην ιστορική χερσόνησο.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος ενέκρινε σήμερα την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να καταστεί ευκολότερο για τους ρωσόφωνους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η τροποποίηση αυτή ακολουθεί την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία και γίνεται σε μια περίοδο που κορυφώνεται η ένταση στις ρωσόφωνες, ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline