Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:24:57

Κινήσεις εντυπωσιασμού και ακατάλληλα πρόσωπα στο Μουσείο Μνήμης της Μαρίας Κάλλας

Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και αναξιόσιτες ανακρίβειες στα εγκαίνια της Έκθεσης από την Περιφέρεια Ιονίων νήσων με το βαρύγδουπο-κοινότυπο "Μαρία Κάλλας- Παγκόσμια Ιέρεια της όπερας" στο Αχίλλειο Μουσείο. Καμία σχέση της Κάλλας με την Κέρκυρα και με χορηγό την... Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. 

Φάλτσες κινήσεις του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, να τιμήσει με Μουσείο τη Μαρία Κάλλας, με ανάλαφρα πρόσωπα και ερασιτεχνισμούς από την εποχή Καμίνη. Πρόσωπα απλοί θαυμαστές και λάτρεις της προσωπικής προβολής κυρίως, χωρίς καμμία σοβαρή μελέτη και διάδοση, χωρίς καμία σημαντική στη σοβαρή μελέτη και αξιοποίηση στην Ελλάδα και διεθνώς του έργου και της προσωπικότητας της Μαρία Κάλλας. Τετριμμένες κοινοτυπίες και μεγαλόστομες εδώ και χρόνια. Παράλληλα ο Κώστας Μπακογιάννης, όπως φάνηκε από το δισέλιδο αφιέρωμα στο ΒΗΜΑ, παραγκωνίζει προσωπικότητες του χώρου, όπως οι Κ. Πυλαρινός και Φ. Παπαθανασίου και ειδικοί μελετητές.

-Βαρύγδουπες ανακοινώσεις για "αφελείς και ανενημέρωτους", μετά το φιάσκο της ...πρώτης παγκόσμιας έκθεσης για την Κάλλας από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

-Πρόκειται για παλιά ιστορία εξαγγελιών, εδώ και μία δεκαετία, που μένουν στα χαρτιά, από την εποχή της δημαρχία Γ. Καμίνη, με την εμπλοκή σε πρώτους ρόλους ανάλαφρων προσώπων, για προσωπική- κοινωνική τους προβολή, χωρίς καμμιά ειδίκευση, μελέτη της όπερας, γνώση βαθριά της προσωπικότητας της Μαρίας Κάλλας, δημοσιέυσεις, μελέτες και ανάλογη αναγνώριση.

Η ίδια παλιά ιστορία, που επανήλθε από τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, με πομπώδεις δηλώσεις και δισέλιδο αφιέρωμα στο "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", για να θαμπώσει τους ιθαγενείς, όπως ο Μεγάλος Περίπατος της Πανεπιστημίου.

Αποκρύπτοντας ότι η συγκέντρωση του σπουδαίου προσωπικού υλικού της Μαρίας Κάλλας έγινε το 2000 επί δημαρχίας Δημ. Αβραμόπουλου και την ακούραστη φροντίδα του Φώτη Παπαθανασίου. Βαθύτατου γνώστη της κλασσικής μουσικής, γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Πολιτισμού Θεοχαράκη και δημιουργού δύο διεθνών εκθέσεων για τη Μαρία Κάλλας. Με τεράστιο υλικό, ειδικός σε εκδόσεις περιοδίες σε Ελλάδα και σε ξένες χώρες: το 2007 από τη Βουλή των Ελλήνων για τα 30 χρόνια από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας και το 2017 για την επέτειο των 40 χρόνων από το Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Για να αγνοηθεί στο μεγαλόστομο εγχείρημα, εξαγγελία του Κώστα Μπακογιάννη ο Παπαθανασίου, ειδικοί γνώστες και μελετητές. ( Γ. Μπαστιάς, Ν. Μπακουνάκης, Μιχάλης Δημητρίου) και πάνω απ´ όλους ο Κώστας Πυλαρινός, πρόσωπο της δημόσιας ζωής επί δεκαετίες, στενός φίλος της Μαρίας Κάλλας διαδεχθείς τον Χρήςτο Λαμπράκη και από χρόνια πρόεδρος του Ιδρύματος Υποτροφιών " Μαρία Κάλλας", όσον ουδείς άλλος παγκοσμίως.
Στις ευγενείς φιλοδοξίες του Κώστα Μπακογιάννη σχετικά αναφέρονται οι διαθέσεις να συλλεγεί αυθεντικό υλικό από συλλέκτες. Επίτευγμα μοναδικό, που πέτυχε με την έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη ο Φ. Παπαθανασίου.

Και ότι θα υπάρχει στο Μουσείο "χρονολόγιο της ζωής της και διαχείρηση της υστεροφημίας της" ζητήματα για τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα συγχύσεις λάθη και παραλείψεις στις περισσότερες εκδόσεις και ένας όγκος χιλιάδων ελληνικών και ξένων δημοσιευμάτων και κειμένων, που ένα μεγάλο μέρος τους έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Δημητρίου, με επιθυμία και καθοδήγηση του Χρ. Λαμπράκη στο ΒΗΜΑ από το 1976 ως βοηθός -συνεργάτης εκεί του Παύλου Μπακογιάννη.

Από την όλη παρουσιάση στο ΒΗΜΑ χθές έγινε φανερή η πομπώδης αντίληψη του φιλόδοξου "Μουσείου Κάλλας" για επιφανειακές εντυπώσεις και εκδηλώσεις και όχι η λειτουργία ενός σύγχρονου Ιδρύματος δημιουργίας-καινοτομίας και εθνικής ανάτασης.

Εγκαίνια της Έκθεσης "Μαρία Κάλλας- Παγκόσμια Ιέρεια της όπερας" στο Αχίλλειο Μουσείο

Παρουσία πλήθους εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε « με μεγάλη επιτυχία», κατά την μεγαλόστομην ανακοίνωση (που αγνόησαν όλα τα μεγάλα ΜΜΕ και οι καλοί γνώστες σχετικά δημοσιογράφοι) την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, στην Κέρκυρα, η τελετή των επίσημων εγκαινίων της Έκθεσης «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ» που διοργανώνει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και η Διεύθυνση του Αχίλλειου Μουσείου με συνδιοργανωτές τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Πολλαπλό ολίσθημα, οργανωτικό και αξιοπιστίας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

«Η έκθεση έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Κατά την διάρκεια των εγκαινίων ο φημισμένος συνθέτης Zeorzes Katris, παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη, αφιερωμένη στην Μαρία Κάλλας, την άρια «Αγάπης Όνειρο» που ερμήνευσε η διακεκριμένη Μεσόφωνος Ρόζα Πουλημένου σε στίχους της συγγραφέως Τούλας Τόλιας. Στο τέλος της εκδήλωσης ο συνθέτης παρουσίασε τον ύμνο της ενωμένης Ευρώπης.

Επίσης ο γνωστός σολίστ Πιάνου κύριος Neville Jason Fahy παρουσίασε κομμάτια από τις πιο γνωστές άριες της Μαρίας Κάλλας.

Στην έκθεση φιλοξενούνται προσωπικά αντικείμενα της διάσημης σοπράνο, από την συλλογή της κυρίας Λιάνας Σκουρλή, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φιλότεχνο και όχι μόνον κοινό, όπως βιβλία με τις παρτιτούρες της, έργα τέχνης που συνδέονται με τη ζωή και το έργο της σπουδαίας ερμηνεύτριας, προσωπογραφίες της Μαρίας Κάλλας, που φιλοτέχνησαν ο Νίκος Φλώρος, ο Raymond Pettibon, o Νίκος Χατζηδάκης, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης και ο Ηλίας Γιαννούλας, καθώς και οκτώ αυθεντικά κοστούμια που παραχώρησε το TEATRO DELLA SCALA DI MILANO.

Μέσα από την περιήγηση στο χώρο της Τραπεζαρίας της Αυτοκράτειρας Σίσσυ στο Αχίλλειο Ανάκτορο όπου εκτίθενται τα αντικείμενα, ο επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει μια προσωπική εικόνα, να μυηθεί στο μουσικό κόσμο της καλλιτέχνιδος και να αφουγκραστεί τη σιωπηλή αφήγηση της ιστορίας της ζωής και του έργου της.'

Στη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας κυρία Λιάνα Σκουρλή, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κυρία Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κυρία Μερόπη Υδραίου, και ο Διευθυντής του Αχίλλειου Μουσείου, κ. Αναστάσιος Διαβάτης.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι κ.κ.:

Βουλευτής ΝΔ Στέφανος Γκίκας, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρυσούλα Ντόμπρου, Πρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας, Λιάνα Σκουρλή, κ.ά.
Μαρία Κάλλας τιμητική έκθεση (σε ψευδή ισχυρισμό): Για πρώτη φορά έκθεση με αυθεντικά κοστούμια της στην Κέρκυρα. Εχουν γίνει το 2007 και το 2017 εκθέσεις με δεκάδες εκθέματα και μεγάλη απήχηση σε όλη την Ελλάδα και διεθνώς.

«Την Κυριακή 11 Ιουλίου τα επίσημα εγκαίνια

«ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ» διοργανώνει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και η Διεύθυνση του Αχίλλειου Μουσείου, ένα μοναδικό διεθνές γεγονός, το οποίο λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, με συνδιοργανωτές τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν προσωπικά αντικείμενα, βιβλία με τις παρτιτούρες της και έργα τέχνης που συνδέονται με τη ζωή και το έργο της σπουδαίας ερμηνεύτριας, καθώς και οκτώ αυθεντικά κοστούμια από το TEATRO DELLA SCALA DI MILANO.

Η έκθεση έχει στόχο να μας μυήσει στον κόσμο της σπουδαίας αυτής καλλιτέχνιδος, δημιουργώντας μέσα από τα εκθέματα μια αφήγηση της ιστορίας και της προσφοράς της, η οποία σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και συνεχίζει διαχρονικά να συγκινεί το κοινό.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Κυριακή 11 Ιουλίου στις 20.00.
Την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, η διεθνούς φήμης Σοπράνο, Μυρτώ Παπαστεφάνου μαζί με τον Σολίστ πιάνου, Ιωάννη Τσανακαλιώτη θα παραθέσουν ζωντανό κονσέρτο στους κήπους του Αχίλλειου Ανακτόρου.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline