Σάββατο 27 Απριλίου 2024  13:33:54

Τάκης Θεοδωρόπουλος: Αχ, βρε Μέγα Αλέξανδρε

Διάβασα την εμπεριστατωμένη, και με βιβλιογραφικές αναφορές, παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Εντοπίζει τις ιστορικές ανακρίβειες. Και υποθέτω ότι αποτελεί έμμεση απάντηση στην ερώτηση του κ. Νατσιού, ο οποίος εθίγη διότι το εν λόγω έργο αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο ως αμφίφυλο. Του λέει δηλαδή ότι το πρόβλημα με το ντοκιμαντέρ του Netflix δεν είναι η ερωτική ζωή του απεικονιζόμενου προσώπου, αλλά διάφορες ιστορικές ανακρίβειες. Οπως το επεισόδιο με τον Γόρδιο Δεσμό ή η αντιμετώπιση της Στάτειρας, της συζύγου του Δαρείου. Η σειρά μάς λέει ότι τεκνοποίησε μαζί της, ενώ οι πηγές, βάσει της ανακοίνωσης του υπουργείου, μας λένε ότι την άφησε ελεύθερη από σεβασμό στον αντίπαλό του. Ολα αυτά οφείλω να ομολογήσω ότι με εντυπωσιάζουν. Τι πιο ωραίο; Το υπουργείο Πολιτισμού μιας ευρωπαϊκής χώρας επισημαίνει τις ιστορικές ανακρίβειες μιας διεθνούς παραγωγής για ένα θέμα του ενδιαφέροντός του. Οπως η υστεροφημία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Να ομολογήσω την αδυναμία μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσω ταινία ή σειρά που αναφέρεται στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Από την «Κλεοπάτρα» του Μάνκεβιτς έως το υπέροχο «Τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας» με τον Αλεκ Γκίνες και τη Σοφία Λόρεν. Ταινίες που έχουν σημαδέψει τη φαντασία μου. Αναφέρθηκα στις παραγωγές με το υπερθέαμα της Ρώμης. Και η Ελλάδα; Μπορείς να σκηνοθετήσεις υπερθέαμα με τους αγώνες της; Ναι, έγινε η «Τροία» με τον Αχιλλέα σαν πρωταθλητή του Super Bowl. Εγιναν και οι «300». Εκεί μούγκριζαν Ελληνες και Πέρσες, ο δε Εφιάλτης έμοιαζε με εκδοχή του Αλιεν. Τα τελευταία αυτά δεν βλέπονται. Αν έχεις στοιχειώδη κριτήρια, όχι ιστορικά, αλλά αισθητικά. Είδα το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο. Υποθέτω ότι δεν θα το θυμάμαι για το υπόλοιπον του βίου μου. Αναρωτιέμαι απλώς προς τι η όλη φασαρία; Και δεν αναφέρομαι στον κ. Νατσιό του οποίου οι απόψεις και οι αισθητικές κρίσεις μάλλον μας αφήνουν αδιάφορους. Αναφέρομαι στην αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού.

Προς τι η κατανάλωση της φαιάς ουσίας για να αποδείξουμε την αναξιοπιστία του; Η μόνη σοβαρή απάντηση είναι ότι η Ελλάδα, ως κράτος, δεν μπορεί να παραγάγει μια σειρά η οποία θα αποκαθιστούσε την ιστορική αλήθεια για τον Μέγα Αλέξανδρο. Λογικό. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι παραγωγός ταινιών. Ολα τα υπόλοιπα είναι για το μεταξύ μας. Κι αν εμφανιζόταν μια σειρά με ελληνική υπογραφή και τις ίδιες παραποιήσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο, τι θα έκανε το υπουργείο Πολιτισμού; Θα διόρθωνε τα ιστορικά της λάθη; Εχει άποψη το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για την τέχνη; Ναι, θα μου πείτε. Εδώ απονέμει κρατικά βραβεία για τη λογοτεχνία, άρα έχει άποψη για τη συγγραφή. Γιατί να μην έχει άποψη για τις τηλεοπτικές σειρές;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline