Τρίτη 25 Αυγούστου 2026  07:52:10

Νίκος Χριστοδουλίδης, πρόεδρος της Κύπρου: «Θέλουμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ»

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τέτοιου είδους ανταπόκριση και συνεργασία από πλευράς της Ε.Ε. και αναφέρομαι και στους θεσμούς, αλλά την ίδια στιγμή αναφέρομαι και στα κράτη-μέλη», σημείωσε ο Nίκος Χριστοδουλίδης σχετικά με τις συμφωνίες για την προστασία της Κύπρου. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα υπέβαλλε «αν ήταν εφικτό ακόμη και αύριο» αίτημα για να γίνει κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, ανέφερε χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, με αφορμή τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ενδεικτικά ότι «δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή, γιατί οι πολιτικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωστή θέση της Τουρκίας».

Ωστόσο υπογράμμισε ότι την ίδια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί «σε όλη τη σχετική προεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε διοικητικό επίπεδο, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν. Ναι, να υποβάλουμε σχετική αίτηση για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ».

Η ελληνική κίνηση

Ο κ. Χριστοδουλίδης περιέγραψε ως «μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας» την απόφαση της Ελλάδας να αναπτύξει F-16 και δύο φρεγάτες για την προστασία της Κύπρου. Οπως είπε, ο ίδιος ήταν σε διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο υπουργός Αμυνας Βασίλης Πάλμας με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια. Το αίτημα της Λευκωσίας, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, έγινε λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες που έθεσε η Εθνική Φρουρά για ενισχύσεις σε συγκεκριμένους τομείς. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί μου. Με ενημέρωσε για την απόφαση που λήφθηκε στο ΚΥΣΕΑ και ξεκίνησε αυτή η αποστολή», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανταπόκριση της Γαλλίας, αλλά και στις συζητήσεις που είχε με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλα κράτη.

Ο πρόεδρος της Κύπρου περιέγραψε ως «μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας» τη συνδρομή από την Ελλάδα, ενώ δεν έκρυψε την ενόχληση της Λευκωσίας για τη στάση του Λονδίνου.

Μιλώντας για τα γεγονότα που οδήγησαν στα αιτήματα βοήθειας προς την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «οι όποιες επιθέσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην Κύπρο αφορούν αποκλειστικά τις βρετανικές βάσεις και κατά κύριο λόγο οι επιθέσεις που έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής προέρχονται από τη γειτονική χώρα, από τον Λίβανο». Επί τούτου, μάλιστα, σημείωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο του Λιβάνου. Ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί απειλή από βαλλιστικούς πυραύλους. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το οτιδήποτε σε σχέση με τους βαλλιστικούς πυραύλους. Σε αρκετές των περιπτώσεων υπάρχει ανησυχία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.