Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  17:47:32

Δεύτερη μεγάλη δικαίωση, μετά την λάσπη Novartis για τον τότε Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον τότε αντιπρόεδρο Ε.Βενιζέλο. Ισχυρό κεντροδεξιό στίγμα για τον Νίκο Δένδια. Κύριο

Σαμαράς: Κάναμε το δημοκρατικό μας καθήκον, άλλοι άθροιζαν τις ψήφους τους με εκείνες της ΧΑ. Σημαντική η συμβολή στην πορεία κάθαρσης από τη νεοναζιστική «Χρυσή Αυγή» και στο κύρος της Δικαιοσύνης από ανώτατους δικαστικούς, όπως η κ. Ευτέρπη Κοτζαμάνη, ο Ισίδωρος Ντογιάκος και εισαγγελείς-ανακριτές.

1.Στη δήλωσή του για την απόφαση στη Δίκη της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο για εθνικό και δημοκρατικό καθήκον από την κυβέρνησή του και άφησε σαφές υπονοούμενο για την αντιπολίτευση.

«Σήμερα δικαιώνεται η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, και αναφερόμενος στο άνοιγμα της δίωξης επί κυβερνήσεών του επισήμανε: «Πολύ απλά, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον»

«Σήμερα δικαιώνεται η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας. Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ σε ώρες φοβερά δύσκολες πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι δικαστές και στελέχη απ' όλες τις παρατάξεις πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή. Τολμήσαμε και υπομείναμε ύβρεις κι απειλές αλλά και απέραντη υποκρισία.

Κι ασφαλώς θα θυμάμαι πάντα την αγωνία μου μήπως οι θυσίες του ελληνικού λαού τότε, πάνε χαμένες μέσα σε ένα όργιο βίας. Κι ας σκεφθούν ορισμένοι πώς εμείς αισθανθήκαμε βλέποντάς τους να αθροίζουν τις ψήφους τους με εκείνες της Χρυσής Αυγής. Κι όχι μόνο μια φορά. Πολύ απλά λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

2.Δένδιας: Απάντηση από το Κράτος Δικαίου εισπράττει η Χρυσή Αυγή

Η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής
Για απάντηση του Κράτους Δικαίου στη Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας μετά την ιστορική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή.

Η δήλωση του Δένδια:

«Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή.

Όπως ανέφερα στη συνοδευτική επιστολή μου, στις 19/9/2013, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά τη διαβίβαση των 32 δικογραφιών με αξιόποινες πράξεις μελών - υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από την οποία ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση που οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, «η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του Κράτους Δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας».

Η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου».

3.Βενιζέλος: Αφετηρία για τον αναγκαίο αναστοχασμό η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Με αφορμή τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται στην αναγκαιότητα μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας για όλους μας, κόμματα και κοινωνία.

Με αφορμή τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται στην αναγκαιότητα μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας για όλους μας, κόμματα και κοινωνία ενώ επισημαίνει ότι « η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014 την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να υποβάλει στην Εισαγγελία τα στοιχεία που θεμελίωσαν την κίνηση της ποινικής διαδικασίας».

Ολόκληρη η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών μετά από πολυετή ακροαματική διαδικασία διατύπωσε τη δικανική του κρίση για τον πραγματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Το Δικαστήριο κατέληξε στην απόφασή του, όπως προβλέπουν οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου, ανεξάρτητα από το πώς κινούνται τα πράγματα στο πεδίο της κοινωνίας και της πολιτικής. Το κράτος δικαίου διασταυρώθηκε στην προκειμένη περίπτωση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα επειδή τα δεδομένα ήσαν ευανάγνωστα και προφανή. Η Δικαιοσύνη όμως τα αξιολογεί όλα αυτά με αυστηρούς δικονομικούς κανόνες και γι' αυτό η δική της κρίση έχει θεσμική βαρύτητα.

Χρειάστηκαν έξι χρόνια προκειμένου να διατυπώσει η Δικαιοσύνη τη θέση της σε πρώτο βαθμό. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια από το 2012 όταν ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσα το ζήτημα της θεσμικής απομόνωσης και αποβολής της Χρυσής Αυγής. Μεσολάβησε το τραγικό αλλά και καταλυτικό γεγονός της δολοφονίας Φύσσα. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014 την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να υποβάλει στην Εισαγγελία τα στοιχεία που θεμελίωσαν την κίνηση της ποινικής διαδικασίας. Ήταν μια τομή.

Ακόμη όμως και μετά την κίνηση της διαδικασίας αυτής ήταν πολλοί οι διστακτικοί ή οι ανοικτά αρνητικοί στη γραμμή της θεσμικής και ιδίως της κοινοβουλευτικής απομόνωσης της Χρυσής Αυγής. Υπήρξαν περίοδοι που οι κοινοβουλευτικοί αριθμοί δεν είχαν οσμή για κάποιους. Όπως δεν είχε οσμή η συνύπαρξη σε εκδηλώσεις «αγανάκτησης» κατά δύσκολων αλλά αναγκαίων επιλογών που στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως απολύτως αναγκαίες και οι μόνες εφικτές.

Εύχομαι η σημερινή δικαστική απόφαση και η σημερινή στάση της κοινωνίας και των κομμάτων απέναντι σε αυτή να σηματοδοτεί μια περίοδο μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας για όλους μας και να λειτουργήσει ως αφετηρία για τον αναγκαίο αναστοχασμό. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline