Κυριακή 5 Μαϊου 2024  16:18:36

Ασυνείδητοι Ρομά και άλλοι τσιγγάνοι, μαιτρ της κλεψιάς, έκαναν πλιάτσικο πάνω στα καμένα. Καταγγελίες ιδιοκτητών. Περίπολα προστασίας τη δεύτερη βραδιά χθες ως το πρωί, υποσχέθηκε η ΕΛΑΣ. Κύριο

Οι κάτοικοι είδαν με πόνο όλους τους κόπους μίας ζωής να χάνονται και από τις πυρκαγιές ε 100 σπίτια και σε πολλά άλλα με ζημιές, απροστάτευτα- αφύλακτα κατά την πρώτη νύχτα της μεγάλης πυρκαγιάς.

Εφιαλτικός ήταν ο απολογισμός μία ημέρα μετά την φωτιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη. 80 σπίτια κάηκαν, δεκάδες αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30.000 καμένα στρέμματα. Και θλιβερών εριωεων κλοπών και λεηλασιών αμέσως το πρώτο βράδυ από ομάδες Ρομά, τσιγγάνων και άλλων συνεργατων τους στις κλοπές και το πλιάτσικο.

Αρκετοί κάτοικοι κατάφεραν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και με μεγάλη τους έκπληξη είδαν ότι « επιτήδειοι» επιδρομείς επιδόθηκαν σε πλιάτσικο των περιουσιών τους μετά την εκκένωση των περιοχών που κινδύνευαν από τη φωτιά. Σκεύη και μηχανήματα κουζίνας, μηχανήματα κήπου, τρόφιμα, ρούχα , εργαλεία κάθε είδους , ρούχα κ.α

«Μεγάλη ζημιά, κάηκε το σπίτι μας. Ήρθαν κλέφτες, πλιάτσικο! Με μία κοτρόνα μεγάλη σπάσανε την πόρτα, πια δεν ανοίγει, σπάσανε το παράθυρο της κουζίνας με μία κοτρόνα. Αν ήμουν εδώ οι κλέφτες δεν θα έρχονταν. Ήρθαν κατά τις 3 -4 ούρλιαζαν, εκκενώσαμε και ήρθαν οι κλέφτες», δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ κάτοικος της περιοχής.

Οι κάτοικοι είδαν με πόνο όλους τους κόπους μίας ζωής να χάνονται σε μία στιγμή. Ιδιαίτερα, ο κύριος Μανώλης μία ημέρα προτού ξεσπάσει η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη είχε ολοκληρώσει την ανακαίνιση του σπιτιού του.
«Μόλις είχα τελειώσει την ανακαίνιση προχθές και δεν πρόλαβα ούτε μια μέρα να το χαρώ. Οι αρχές δεν μας επέτρεψαν να έρθουμε στο σπίτι νωρίτερα και ήρθαμε το πρωί μήπως μπορέσει να σωθεί κάτι, αλλά δεν έμεινε τίποτα», είπε.

Πύρινα μέτωπα: Πάνω από 900 αστυνομικοί στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών – Το βράδυ σε συνεργεία περιπόλων κατά των κλοπών-λεηλασιών.

Η ΕΛΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία με τον αριθμό των δυνάμεων που έχει διαθέσει στα πύρινα μέτωπα Αττικής, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, με τον αριθμό των αστυνομικών να ξεπερνά τους 900, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην ενεργή συνδρομή τους.
Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στην ενεργή συνδρομή για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που σημειώθηκαν την Τρίτη (03/08) στα πύρινα μέτωπα της Αττικής, της Εύβοιας, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΛΑΣ, παρασχέθηκε «ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούσαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών» με έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, προληπτικές εκκενώσεις περιοχών, απεγκλωβισμούς ατόμων και ζώων και με διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοίκων πληγέντων περιοχών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, μέχρι την Τετάρτη (04/08), διατέθηκαν:
Στην Αττική, 842 αστυνομικοί και 335 οχήματα, που ανταποκρίθηκαν σε 259 κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε 303 απεγκλωβισμούς ατόμων

Στην Εύβοια, 44 αστυνομικοί και 20 οχήματα, που συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση 11 οικισμών και στη μεταφορά 12 ατόμων (ηλικιωμένων και εγκύων).
Στη Μεσσηνία, 22 αστυνομικοί και 8 οχήματα, που συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση 2 οικισμών.
Στη Λακωνία, 15 αστυνομικοί και 6 οχήματα που συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση 4 οικισμών.
Καταλήγοντας, η ΕΛΑΣ επισημαίνει ότι «συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, ενώ έχει στηθεί και έναν κινητό συντονιστικό κέντρο, το Όλυμπος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline