Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  03:47:44

Αυξάνονται πάλι τα κρούσματα και οι θάνατοι. Ανησυχούν οι ειδικοί της Επιτροπής. Μπορεί να δυσκολευτούν οι παρελάσεις στις 25 Μαρτίου και οι συνάξεις για το Πάσχα. Οι ερμηνείες και οι συζητήσεις για... τέταρτο εμβόλιο. Κύριο

Δύσκολος ξαναγίνεται ο Μάρτιος όχι μόνο σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη αλλά και πολλούς νομούς και περιοχές της χώρας. Οι δύο λόγοι που αυξάνονται τα κρούσματα – Εκτίμηση Μαγιορκίνη.

1.Πάλι χθες πάνω από 20.000 τα κρούσματα καθημερινά, διψήφιοι οι θάνατοι, τριψήφιοι αλλά μειωμένες οι διασωληνώσεις και ένα κλίμα νέας έξαρσης αντί για σταθερή μείωση. Στους λόγους για τους οποίους αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού αναφέρθηκε σε ανάρτησή του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο βασικοί λόγοι είναι η χαλάρωση των μέτρων και η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον 2.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «περνάμε στην πρώτη περίοδο αύξησης διασποράς μετά την αποκλιμάκωση του κύματος της Όμικρον» και το θέμα είναι πόσο θα επηρεαστούν τα συστήματα υγείας.

Αναλυτικά όσα έγραψε στο Facebook:

«Η επιβράδυνση στη συρρίκνωση στην επιδημία της Omicron φαίνεται ότι περνάει σε ήπιες αυξήσεις σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο με 9% αύξηση μεσοσταθμικά στον αριθμό των διαγνώσεων. Οι 22 από τις 37 χώρες δείχνουν πλέον αύξηση της διασποράς. Οι αιτίες είναι βασικά 2, η λογική χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (την οποία και θεωρώ πρέπει να επιδιώκουμε ώστε να υπάρχει μία επάνοδος στην κανονικότητα) και η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2 (η οποία φαίνεται να έχει μικρό πλεονέκτημα έναντι τις Όμικρον 1).

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών συνεχίζεται με 30 από τις 37 χώρες να δείχνουν μείωση των καταγεγραμμένων θανάτων.
Πρόκειται για πολύ σημαντική περίοδο καθότι φαίνεται ότι περνάμε στην πρώτη περίοδο αύξησης διασποράς μετά την αποκλιμάκωση του κύματος της Όμικρον. Το βασικό σενάριο προβλέπει μία ταλάντωση (αυξομείωση) των διαγνώσεων γύρω από μία μέση τιμή, η οποία σε βάθος χρόνου θα βαίνει μειούμενη. Αν όντως επιβεβαιωθεί, τότε το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο αυτή η ταλάντωση θα επηρεάζει τα συστήματα υγείας.

2.Θεοδωρίδου: Ποιους θα αφορά η 4η ενισχυτική δόση – Τι είπε για την πορεία της πανδημίας

Στο τραπέζι των επιστημονικών επιτροπών σε όλο τον κόσμο έχει μπει η προληπτική χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού όπως είπε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.
Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου ήδη αρκετές χώρες έχουν τοποθετηθεί θετικά υπέρ αυτής της εξέλιξης. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό αλλά μόνο συγκεκριμένη ομάδα ηλικιωμένων, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για χορήγηση της 4ης δόσης στο γενικό πληθυσμό.

Το όφελος θα είναι εξαιρετικά μικρό τόνισε, αλλά ακόμα και αυτό το μικρό όφελος είναι σημαντικό για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, προσέθεσε.

Όπως είπε ακόμη, ανοιχτό παραμένει και το θέμα της αξιολόγησης για της 3η δόση σε παιδιά και εφήβους, το οποίο αναμένεται στο άμεσο μέλλον να ξεκαθαρίσει.
Η ίδια διερωτήθηκε πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας και απάντησε πως όλη η διεθνής επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική, καθώς ακόμη και ο πόλεμος μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως, χαρακτηριστικά ανέφερε, «στο βιβλίο της πανδημίας covid-19 υπάρχουν ακόμη πολλά να γραφτούν».

Ωστόσο, είπε πως είναι αισιόδοξο και σημαντικό ότι αποκλιμακώνονται οι σκληροί δείκτες της πανδημία στη χώρα μας, κάτι που επιτρέπει μία σχετική χαλάρωση, η οποία όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως σήμα για το τέλος της πανδημίας. Ο ιός είναι εδώ και θα παραμείνει εδώ είπε.
Αναφερόμενη σε μελέτες για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, την οποία χαρακτήρισε σταθμό στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είπε ότι η έγκαιρη χορήγηση της είχε ως αποτέλεσμα η παραλλαγή Όμικρον να μολύνει λιγότερους ανθρώπους αλλά και να καταγράψει αποτελεσματικότητα 91% όσον αφορά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και τη διασωλήνωση αλλά και 87% όσον αφορά τις νοσηλείες.
Η κ. Θεοδωρίδου έκανε απόψε έναν απολογισμό και μίλησε για την αξία των ενημερώσεων της Δευτέρας, οι οποίες στο εξής θα γίνονται μόνο εφόσον υπάρχει κάτι σημαντικό να ανακοινωθεί και όχι σε εβδομαδιαία βάση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Η ίδια αναφέρθηκε στους παράγοντες που στάθηκαν σημαντικοί στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ελλάδα για τα εμβόλια και όπως είπε ήταν η ανοσογονικότητά τους, η αποτελεσματικότητα τους, αλλά και η ασφάλεια τους.
Μάλιστα μίλησε και για τους αρνητές, λέγοντας ότι βρέθηκαν "απέναντι" με λανθασμένες πεποιθήσεις για τον εμβολιασμό. Όπως τόνισε, από τις 24 Δεκεμβρίου 2020 που φτάνει το πρώτο mRNA εμβόλιο στη χώρα μας και αρχίζει ο εμβολιασμός με βάση την προτεραιοποίηση της ηλικίας, έχουμε φτάσει σήμερα σε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που αφορά όχι μόνο τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας αλλά όλο τον ενήλικο πληθυσμό άνω των 18 ετών.

3.Κορωνοϊός: 22.694 κρούσματα χθες Δευτέρα, 364 διασωληνωμένοι, 70 θάνατοι

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.635 θάνατο - 7.388 κρούσματα στην Αττική, 2.324 στη Θεσσαλονίκη - Δείτε την ημερήσια κατανομή κρουσμάτων
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22.694 κρούσματα σήμερα, Δευτέρα 14 Μαρτίου, καθώς και 70 θανάτους το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Επίσης, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 364 διασωληνωμένοι ασθενείς με covid.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.635 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 364 (65.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 90.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 244 (67.03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (32.97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.357 ασθενείς. Οι εισαγωγές3 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 242 (ημερήσια μεταβολή -17.41%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 284 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 108 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων

Από το σύνολο των 22.694 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 48 είναι εισαγόμενα, εκ των οποίων 37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας . Η κατανομή των 22.646 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή
ενότητα στις 14 Μαρτίου 2022.

Ειδικότερα, στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

Ανατολική Αττική 1039
Βόρειος Τομέας Αθήνας 1213
Δυτική Αττική 242
Δυτικός Τομέας Αθήνας 913
Κεντρικός Τομέας Αθήνας 2102
Νήσων 184
Νότιος Τομέας Αθήνας 859
Πειραιάς 836

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline