Κυριακή 19 Μαϊου 2024  16:40:19

Άσφαιρα πυρά της Άγκυρας και νέα ένταση με το Βατικανό. Για «νοοτροπία Σταυροφοριών» κατηγορεί τον Πάπα με εντολή Ερντογάν, η Άγκυρα. Κύριο

Οργή των Τούρκων για τα σχόλια περί αρμενικής γενοκτονίας, που προσπαθούν μάταια να την αρνηθούν.

Επίθεση κατά του Πάπα εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουρετίν Τσανικλί, με αφορμή τη σαφή καταδικαστική αναφορά του στη γενοκτονία των Αρμενίων, Σχολιάζοντας το ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου στην Αρμενία και τη σαφή αναφορά του στην γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουρετίν Τσανικλί, δήλωσε ότι «πρόκειται για ατυχείς δηλώσεις», οι οποίες δείχνουν ότι «ακόμη υφίστανται στοιχεία μιας νοοτροπία σταυροφοριών».

Οι δηλώσεις του πάπα «δεν χαρακτηρίζονται από ουδετερότητα και δεν περιγράφουν την πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Τσανικλί.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ

Τα πυρά της στον Πάπα Φραγκίσκο, έστρεψε η Τουρκία, μετά τα πικρά αλλά ιστορικά αληθινά ,σχόλια του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ότι η σφαγή του 1915 υπήρξε σχεδιασμένη γενοκτονία, με στόχο την εξαφάνιση των Αρμενίων.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουρετίν Τσανικλί χαρακτήρισε τα σχόλια «πολύ ατυχή» και είπε ότι κουβαλούν την «νοοτροπία των Σταυροφοριών».

Μιλώντας ενώπιον του προέδρου της Αρμενίας και του διπλωματικού σώματος της χώρας, ο ποντίφικας χρησιμοποίησε αρχικά τον αρμενικό όρο Metz Yeghern («το μεγάλο κακό»), αλλά κατόπιν ξέφυγε από το κείμενο της ομιλίας του και πρόσθεσε «αυτή η γενοκτονία», για να αναφερθεί «στην πρώτη από μια θλιβερή σειρά καταστροφών του περασμένου αιώνα».

«Αυτή η τραγωδία, αυτή η γενοκτονία, σηματοδότησε δυστυχώς την αρχή μιας θλιβερής σειράς τεράστιων καταστροφών του περασμένου αιώνα», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στον πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν, τους πολιτικούς ηγέτες της Αρμενίας και το διπλωματικό σώμα.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είπε ότι ο όρος αυτός «δεν συνάδει με την αλήθεια».

«Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Το ξέρουμε όλοι, όλος ο κόσμος το γνωρίζει και το γνωρίζουν και οι Αρμένιοι» είπε.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποιεί τον όρο γενοκτονία για να μιλήσει για τη σφαγή των Αρμενίων.

Όταν το είχε κάνει πρώτη φορά πέρυσι, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό.

Η Τουρκία αρνείται τον όρο γενοκτονία και κάνει λόγο για «γεγονότα» ή και για «διωγμό».

O επικεφαλής του γραφείου τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, απάντησε, τονίζοντας ότι «αν διαβάσει κανείς με προσοχή τις δηλώσεις του πάπα θα δει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να σχετίζεται με πνεύμα σταυροφορίας».

Πρόσθεσε, δε, ότι «ο πάπας δεν κάνει σταυροφορίες, δεν προάγει πολέμους, αλλά προάγει την ειρήνη».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα