Σάββατο 4 Μαϊου 2024  15:02:59

Κλίμα ανθρωποφαγίας για τους χιλιάδες προδότες... Δεν αποκλείουν, το αντίθετο, την επαναφορά της θανατικής ποινής, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός. Κύριο

Διαδηλωτές και όχλος στους δρόμους στη Πόλη και Άγκυρα συντηρεί το κλίμα «επιχείρησης εκκαθάρισης». Ερντογάν προς ΗΠΑ: Παραδώστε μας τον «τρομοκράτη» Γκιουλέν!

Είτε να απελάσουν τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, είτε να τον εκδώσουν στην Τουρκία κάλεσε ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν τις ΗΠΑ, σε νέα ομιλία του από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Ερντογάν και Γιλντιρίμ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της -Σκληρές εικόνες με πολίτες να χτυπούν μέχρι θανάτου στρατιώτες -

Σε μια νέα, αρκετά διαφορετική περίοδο εισέρχεται η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι ισορροπίες αλλάζουν και ο Ερντογάν δείχνει με κάθε τρόπο ότι η απάντηση στους πραξικοπηματίες θα είναι σκληρή. Ήδη τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, με δηλώσεις τους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε, ο κ. Γιλντιρίμ απάντησε σε ερώτηση αν τίθεται θέμα επιβολής της θανατικής ποινής για αυτούς που αποπειράθηκαν να επιβάλουν στρατιωτικό πραξικόπημα. Καθόλου δεν απέκλεισε και πολύ περισσότερο δεν απέκλεισε αυτή την επαναφορά, καθώς « ο Λαός ζητάει αί9μα για τους προδότες.»

«Η ποινή του θανάτου έχει αφαιρεθεί από το τουρκικό νομικό σύστημα», είπε ο κ. Γιλντιρίμ, αλλά τόνισε πως το απόγευμα θα συνέλθει η εθνοσυνέλευση για τις εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, για να λάβει αποφάσεις «ως προς το αν θα γίνουν νομικές ρυθμίσεις. Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση μαζί με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων».

Ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου, αναπληρωτής επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εισάγει νομοσχέδιο για την εκτέλεση των στρατιωτικών που στασίασαν.

«Εμείς θα υποβάλλουμε μία πρόταση που θα απαιτήσει την εκτέλεση όλων όσοι έχουν εμπλακεί στην απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε ο Μουεζίνογλου στο Twitter.

Όμως και οι χρήστες του Twitter στην Τουρκία φαίνεται ότι συμφωνούν με την κυβέρνηση της χώρας αφού το Hashtag #Idamistiyorum (θέλω θανατική ποινή) έγινε top trend στο Twitter στη γειτονική χώρα.

Την ίδια ώρα φρικτές εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου, από τα όσα συνέβησαν στην Τουρκία το πρωί του Σαββάτου, όταν άρχισαν να παραδίνονται στρατιώτες που πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Στη γέφυρα του Βοσπόρου, όπου παραδόθηκαν μερικές δεκάδες στρατιώτες, έχοντας πρώτα αφήσει στο οδόστρωμα τα όπλα και την εξάρτυσή τους, γνώρισαν τον θυμό των πολιτών. Κάποιοι από αυτούς τους χτύπησαν, άλλοι δεν δίστασαν να τους ποδοπατήσουν, ενώ χαρακτηριστική είναι και η φωτογραφία που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, με έναν άνδρα που μαστιγώνει στρατιώτες με μία ζώνη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, λίντσαραν έναν στρατιώτη μέχρι θανάτου!

"Παραδώστε μας τον "τρομοκράτη" Γκιουλέν και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι πολύ καλές" δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι ο Γκιουλέν κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής.
Επίσης, ζήτησε ενότητα μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της χώρας. "Εύχομαι ο Θεός να δείξει έλεος σε όλους τους μάρτυρες μας. Εγώ δεν κάνω διάκριση μεταξύ τους" ανέφερε και συμπλήρωσε: "Γι αυτά τα γεγονότα είναι υπεύθυνη μια μειοψηφία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τώρα θα υπάρξει κάθαρση".

"Αυτή η "παράλληλη δομή" δε δίστασε να βομβαρδίσει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε εναντιον τους" είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Παραλληλα, κάλεσε το λαό να παραμείνει ενωμένος και τόνισε "είμαστε ένα έθνος σε μια πατρίδα".
Ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του που φώναζε υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής, ανέφερε ότι τέτοιου είδους αιτήματα ενδεχομένως θα συζητηθούν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα.

Χαμογελαστός και ήρεμος, ο Ερντογάν τόνισε ότι η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης διαπράχθηκε από μια μειονότητα των ενόπλων δυνάμεων.

"Οι ένοπλες δυνάμεις είναι δικές μας, όχι εκείνες της παράλληλης δομής. Εγώ είμαι ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων", τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στο δίκτυο του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι υποδαύλισε το πραξικόπημα όπως και άλλες απόπειρες ανατροπής του.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Τουρκίας συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του επικεφαλής του τουρκικού κράτους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην Άγκυρα ότι τίποτα δεν έχει προς το παρόν λήξει και προέτρεψε τους υποστηρικτές της κυβέρνησης να παραμείνουν στους δρόμους.

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι ξεκαθάρισε σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στις ΗΠΑ, βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα του, ωστόσο δεν συζήτησε ευθέως το ενδεχόμενο της έκδοσής του στην Τουρκία.
«Το ζήτημα της έκδοσης δεν αναφέρθηκε ευθέως στην χθεσινή μας συζήτηση. Εντούτοις, το επανέλαβα ευθέως ότι όλο αυτό ήταν μια απόπειρα του Γκιουλέν, που διαμένει στην χώρα τους, και της δομής (που έχει αναπτύξει) στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στην Άγκυρα.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει "εκκαθάριση" στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του από την επιρροή των υποστηρικτών του Γκιουλέν.
«Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η εκκαθάριση οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας θα είναι ισχυρότερες, οι στρατιώτες μας θα είναι δυνατότεροι, παρέχοντας καλύτερη στήριξη και συντονισμό στο ΝΑΤΟ» είπε ο Τούρκος υπουργός.
Ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι στρατιώτες στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος και ότι υπήρξαν συλλήψεις.

«Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι επιχειρήσεις, θα συνεχίσουμε τη μάχη μας εναντίον του Ντάες (Ισλαμικό Κράτος) είτε σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη του συνασπισμού είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θα επαναλάβουμε τη συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline