Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  04:59:40

Μετά τις απειλές, κλιμακώνεται τώρα η αεροπορική επιθετικότητα της Άγκυρας με στόχο τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Κύριο

Τελικά, δεν εκδίδονται στην Τουρκία τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας. H απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Καθημερινή πλέον η έμπρακτη επιθετικότητα και ο κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής, μετά τις αλλεπάλληλες και προκλητικές πτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων και τις εμπλοκές αναχαίτησης από ελληνικά αεροπλάνα πλέον διαρκής και στην ένοπλη συμπεριφορά. Με κυκλωτικές κινήσεις οπλισμένων τουρκικών μαχητικών πέριξ της Λέσβου και της Χίου καθώς και με εμπλοκή τους σε σκληρές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά εντός του FIR Αθηνών αντέδρασε η Άγκυρα στην απόφαση του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου να μεταβεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στο Καστελόριζο!

Ρεσιτάλ προκλητικότητας από την Άγκυρα με «εισβολή» οπλισμένων F-16
Οι τουρκικές προκλήσεις ξεκίνησαν από νωρίς χτες το πρωί. Λίγο πριν απογειωθούν από την Αθήνα δυο ελικόπτερα Σινούκ για να μεταφέρουν στο Καστελόριζο τα μέλη της Βουλής και τους δημοσιογράφους, ένα ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 μπήκε απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Αμέσως απογειώθηκαν από τη Σκύρο δύο ελληνικά F-16, τα οποία έσπευσαν για αναγνώριση. Τα τουρκικά μαχητικά είχαν ήδη πάρει νότια πορεία προς τη Χίο.

Επιδεικτικά

Οι Τούρκοι πιλότοι αγνοούσαν επιδεικτικά τις επίμονες εκκλήσεις των Ελλήνων συναδέλφων τους να αποχωρήσουν από το FIR Αθηνών, με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε αερομαχία μεταξύ Χίου και Σάμου. Τα τουρκικά μαχητικά αναγκάζονται προς στιγμήν να βγουν από το Αιγαίο.
Ωστόσο αφού μπήκαν στον τουρκικό εναέριο χώρο, ως να έλαβαν εντολή, μέσα σε λίγα λεπτά επέστρεψαν στο FIR Αθηνών μπαίνοντας ξανά από το σημείο που μόλις είχαν βγει κάνοντας αυτή τη φορά ανάποδα την κυκλωτική κίνηση, δηλαδή μπήκαν από το σημείο μεταξύ Σάμου και Χίου και βγήκαν από το σημείο που είχαν μπει την πρώτη φορά δηλαδή μεταξύ Λέσβου και Λήμνου.

Και τη δεύτερη φορά σημειώθηκε εμπλοκή μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Στην περιοχή του Νότιου Αιγαίου διεξάγονται δυο μεγάλες ασκήσεις: H κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου με την ονομασία «Μέδουσα» καθώς και μία ανάλογη τουρκική άσκηση.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

Οργή στην Άγκυρα μετά την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης τριών Τούρκων «πραξικοπηματιών»

Δεν εκδίδονται στην Τουρκία τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας. H απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, που είχε τονίσει ότι η ζωή των αξιωματικών κινδύνευε εφόσον επιστρέψουν στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τρεις αξιωματικοί υποστήριξαν ότι εάν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή τους.
Ισχυρίστηκαν, μάλιστα, ότι στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους ενώ θεωρούν βέβαιο ότι θα υποστούν βασανιστήρια.
Αύριο το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αναμένεται να αποφασίσει για το μέλλον άλλων τριών αξιωματικών ενώ την Πέμπτη θα συζητηθούν οι υποθέσεις των δύο τελευταίων.

Πώς αντέδρασε η Άγκυρα

Την άμεση αντίδραση του Τούρκου υπουργού Άμυνης Fikri Is?k προκάλεσε η απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των τριών Τούρκων αξιωματικών.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο κ. Is?k δήλωσε ότι η Άγκυρα υπολόγιζε ότι η Αθήνα θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εκδώσει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν, που κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν το αποτυχημένο πραξικόπημα. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ.

Τι δήλωσε η δικηγόρος των Τούρκων αξιωματικών για την απόφαση

Ικανοποιημένη από την απόφαση της δικαιοσύνης εμφανίστηκε η δικηγόρος των Τούρκων αξιωματικών, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.
«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί δεν έπρεπε να εκδοθούν», δήλωσε η Σταυρούλα Τομάρα, και συμπλήρωσε: «Η δικαιοσύνη έκρινε αντικειμενικά».
Κατηγορίες

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι 8 σύμφωνα με το τουρκικό αίτημα είναι τα εξής:

• Απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος.
• Απόπειρα κατάλυσης του Κοινοβουλίου.
• Απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου του Κοινοβουλίου.
• Αρπαγή στρατιωτικού ελικοπτέρου.
Οι «8» είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline