Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  06:54:36

Βαθαίνει το χάος και ο εμφύλιος στη χρεοκοπημένη Βενεζουέλα, ξεσκεπάζει τη ρητορεία Τσίπρα- ΣΥΡΙΖΑ και τις αυταρχικές τους ιδέες. Κύριο

Μηταφίδης- Παπαδημούλης σε αντίθετη σκοπιά: «Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει δικτατορία, υπάρχει κρίση και σύγκρουση». Οσα έλεγε παλαιότερα ο Α. Τσίπρας για τη Βενεζουέλα, ως ιδεολογικός και πολιτικός του φάρος.

Βαθαίνει η κοινωνική και πολιτική κρίση στην άλλοτε ανθούσα Βενεζουέλα και το λαομίσητο πλέον καθεστώς Μαδούρο. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Καράκας κατά τη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Βενεζουέλας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί στους 20 ο αριθμός των νεκρών στο κύμα διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν από 3 εβδομάδες εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, η εισαγγελία γνωστοποίησε «τον θάνατο 11 ανθρώπων», ορισμένων εξ αυτών από ηλεκτροπληξία, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν από σφαίρες.

Στην ίδια ανακοίνωση συμπληρώνεται ότι επίσης 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν «κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν» στη συνοικία Ελ Βάγιε, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με έναν πυροσβέστη, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους από ηλεκτροπληξία ανέρχεται σε 8. Το περιστατικό συνέβη όταν μια ομάδα προσώπων εισέβαλε σε ένα αρτοποιείο με στόχο να το λεηλατήσει, στη συνοικία Ελ Βάγιε, σύμφωνα με τον πυροσβέστη, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι προς το παρόν δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβεβαιωθούν οι ακριβείς συνθήκες που συνέβη το περιστατικό από ιατρικές πηγές ή άλλους αξιωματούχους.

Άλλοι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν στο περιθώριο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπου οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Χθες γύρω στις 9 ή το 10 το βράδυ τοπική ώρα η κατάσταση επιδεινώθηκε ανησυχητικά, μια ομάδα ανθρώπων που ήταν οπλισμένοι ήρθαν... και άρχισαν τις λεηλασίες» δήλωσε ο Χάνε Μουσταφά, ιδιοκτήτης ενός μικρού σούπερ μάρκετ στο Ελ Βάγιε. «Η κατάσταση ασφαλείας δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Χάσαμε τα πάντα εδώ» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η έκρυθμη κατάσταση στη Βενεζουέλα απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες και την ελληνική πολιτική σκηνή, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει το εκεί καθεστώς πρότυπο.

«Να χαίρεστε τα πρότυπά σας. Στρατός κατά διαδηλωτών. 500.000 όπλα σε οπαδούς Μαδούρο. Δύο νεκροί», έγραψε την Πέμπτη στο twitter ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος σήμερα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα μεγάλο διάστημα παρουσίαζε τη Βενεζουέλα ως συγκριτικό μοντέλο διακυβέρνησης».
Χθες, σε σκωπτικό τόνο παρατήρησε ότι «είναι αλήθεια πως ακόμη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της Βενεζουέλας».

Με στόχο να αναδείξει περαιτέρω το θέμα, η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε ένα βήμα παραπάνω, επιδιώκοντας να το φέρει στη Βουλή. Συγκεκριμένα, 13 βουλευτές της ζήτησαν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ώστε να συζητηθούν τα όσα συμβαίνουν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Μεταξύ άλλων, κάλεσαν την κυβέρνηση «να καταβάλει διμερώς, καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων αρμόδιων διεθνών οργανισμών κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης, με σκοπό την προστασία και το καλό των πολιτών της, την επαναφορά της Δημοκρατίας και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ορμώμενη από το χάος στη Βενεζουέλα και η Δημοκρατική Αριστερά τόνισε ότι «οι προοδευτικές, αριστερές δυνάμεις που πιστεύουν στο σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετες σε φαινόμενα ακραίου κρατικού αυταρχισμού και βίας».
«Η αποδοκιμασία μας για την θλιβερή κατάσταση που έχει οδηγηθεί η χώρα είναι δεδομένη όπως και η αντίθεσή μας με όσους στηρίζουν ακόμη αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτό του Μαδούρο», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, είχε προηγηθεί δημοσίευμα της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ ιστοσελίδας left.gr, στο οποίο οι κοινωνικές αντιδράσεις στη χώρα προσεγγίζονταν ως «πραξικόπημα» σε βάρος του Νικολά Μαδούρο. Το σχετικό κείμενο είχε τίτλο «Μαίνεται η ένταση στη Βενεζουέλα - Οι "τσαβίστας" στους δρόμους κατά του πραξικοπήματος της Δεξιάς».

Από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπάρξει για την ώρα επίσημη θέση για τις ταραχές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της χώρας.
«Ανησυχητική η κλιμάκωση της έντασης και της βίας στην Βενεζουέλα. Απαιτούνται πρωτοβουλίες εκτόνωσης με διάλογο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πάντως, αίσθηση είχαν προκαλέσει στη Βουλή πριν από δύο μήνες τα διθυραμβικά σχόλια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη για την πολιτική των Μαδούρο και Τσάβες. Ο κ. Μηταφίδης απαντούσε σε σχολιογράφο που είχε συγκρίνει την πολιτική τους με αυτήν της κυβέρνησης.

Τι έχει πει ο Αλ. Τσίπρας για τη Βενεζουέλα στο παρελθόν

Σε συνέντευξή του το 2012 ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει ότι «η Βενεζουέλα αποτελεί ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να αφήσουμε πίσω το καπιταλιστικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη».

Το 2013, σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Μαδούρο για την εκλογική του νίκη, έγραφε: «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι δημοκρατικές, προοδευτικές, αριστερές αλλά και επαναστατικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην χώρα του Μπολίβαρ δεν θα επιλέξουν την ιστορική οπισθοδρόμηση».

Νωρίτερα είχε επισκεφθεί τη χώρα της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα είχε δηλώσει: «Βρέθηκα για λίγες ώρες στη μακρινή Βενεζουέλα, εκεί όπου ο λαός της Βενεζουέλας, μαζί βέβαια και με άλλους λαούς της Λατινικής Αμερικής έχουν δημιουργήσει ένα παράδειγμα όχι μόνο για τη Λατινική Αμερική, αλλά για τους λαούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που αγωνίζονται για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη και για δικαιώματα».

Μηταφίδης- Παπαδημούλης σε αντίθετη σκοπιά: Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει δικτατορία, υπάρχει κρίση και σύγκρουση.

Προσεκκτικός στις δηλώσεις του ο κ.Παπαδημούλης σε αντίθεση με άλλες επιπόλαιες τοποθετήσεις.«Ανησυχητική η κλιμάκωση της έντασης και της βίας στην Βενεζουέλα. Απαιτούνται πρωτοβουλίες εκτόνωσης με διάλογο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

"Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει δικτατορία. Υπάρχει εκλεγμένος πρόεδρος, εκλεγμένη κυβέρνηση, υπάρχει κρίση και σύγκρουση". Αυτό δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, με τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη χώρα του Νικολάς Μαδούρο να εξακολουθούν να αποτελούν αιτία πολιτικής αντιπαράθεσης και στην χώρα μας.
"Έχουμε οικονομική και κοινωνική κρίση η οποία έχει και το κόστος της. Δε θέλω σε καμία περίπτωση τη σημερινή μέρα -γιατί γίνονται κάτι άθλιοι συχετισμοί- να εγκαλούμαι επειδή υπερασπιζόμενος τις κατακτήσεις της μπολιβοριανής επανάστασης είχα αναφερθεί σε στοιχεία του ΟΗΕ".

Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μιλώντας στο focusfm.gr και αναφερόμενος στις δραματικές στιγμές που αποτελούν πια καθημερινότητα στη Βενεζουέλα, με συνεχείς συγκρούσεις, νεκρούς και τραυματίες.
Στη συνέχεια ο κ. Μηταφίδης τόνισε: "Βέβαια με αυτή τη μαύρη δυστυχώς δημοσιογραφία που επικρατεί στον τόπο μας από πολλές πτέρυγες, υπήρξε μια επιλεκτική παρουσίαση των απόψεών μου και νομίζω ότι το να ρωτάτε σήμερα έναν πολιτικό κρατούμενο της Χούντας γι' αυτό το ζήτημα, νομίζω είναι λιγάκι άκομψο".

Τότε ο δημοσιογράφος του είπε πως "είναι πολύ επίκαιρο", με τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη να απαντά: "Όχι, δεν είναι καθόλου επίκαιρο, μην κάνετε συχετισμούς. Γιατί κοιτάξτε, τα ξαναζήσαμε αυτά και με την περίπτωση του Αλιέντε. Επιτρέψτε μου γιατί ηλικιακά μπορώ να το ξέρω. Εμείς είμαστε αντίθετοι με κάθε αντιδημοκρατική πρακτική και λογική καταστολής".

"Αλληλέγγυος δεν είστε με τον λαό ο οποίος είναι στους δρόμους στη Βενεζουέλα και θέλει δημοκρατία;" ήταν το επόμενο ερώτημα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απάντησε: "Φυσικά. Στη χώρα αυτή δεν υπάρχει δικτατορία, εκτός αν τα έχετε μπερδέψει λιγάκι. Υπάρχει εκλεγμένος πρόεδρος, εκλεγμένη κυβέρνηση, υπάρχει κρίση και σύγκρουση. Αυτό είναι διαφορετικής ποιότητας, γιατί δεν πρέπει να πάσχουμε από πολιτική αχρωματοψία, με το τι συνέβη στη χώρα μας".

Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος τόνισε πως "δεν έκανε δημοτικές εκλογές πέρυσι" και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τόνισε: "Κακώς που δεν τις έκανε. Τι θέλετε να μου πείτε τώρα; Είναι δυνατόν να με εγκαλείτε γι' αυτό;".

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline