Κυριακή 28 Απριλίου 2024  00:36:18

Αριστερόχειρες του κόσμου: Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες αλλά και τα πλεονεκτήματα τους

Ενας στους 4 αστροναύτες του διαστημικού προγράμματος της NASA «Απόλλων» ήταν αριστερόχειρες - 250% περισσότερο από το φυσιολογικό επίπεδο.

Η 13η Αυγούστου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων το 1992 από το Κλαμπ Αριστερόχειρων της Μεγάλης Βρετανίας και με το χρόνο απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.
Το 10,6% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αριστερόχειρες, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως τώρα διεθνή μελέτη, επικεφαλής της οποίας ήταν ερευνήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μύθοι

Οι αριστερόχειρες είναι πιο δημιουργικοί
Παρόλο που υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ αριστεροχειρίας και δημιουργικής σκέψης, συνολικά τα στοιχεία για μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ αριστεροχειρίας και δημιουργικότητας είναι περιορισμένα.
Οι αριστερόχειρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι ηγέτες
Η διαπίστωση ότι ορισμένα ιστορικά πρόσωπα ήταν αριστερόχειρες δεν υποδηλώνει απαραιτήτως μια συσχέτιση μεταξύ αριστεροχειρίας και δεξιοτήτων ηγεσίας.

Οι αριστερόχειρες είναι πιο έξυπνοι
Η ιδέα ότι οι αριστερόχειρες έχουν υψηλότερη νοημοσύνη δεν υποστηρίζεται από εκτενή έρευνα. Μια μελέτη που εξέτασε χιλιάδες παιδιά στο δημοτικό σχολείο δεν βρήκε σημαντική διαφορά στη νοημοσύνη βάσει της αριστεροχειρίας.

Οι αριστερόχειρες είναι εσωστρεφείς

Η ιδέα ότι οι αριστερόχειρες έχουν τάση προς την εσωστρέφεια δεν υποστηρίζεται από μια μελέτη του 2013 στη Νέα Ζηλανδία. Αυτή η μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στα μετρήσιμα χαρακτηριστικά προσωπικότητας μεταξύ δεξιόχειρων και αριστερόχειρων.

Οι αριστερόχειρες «σκέφτονται με το δεξί μέρος του εγκεφάλου»

Παρόλο που μπορεί να υπάρχει η κοινή εσφαλμένη εντύπωση ότι οι αριστερόχειρες κυρίως χρησιμοποιούν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Οι αριστερόχειρες δεν έχουν απαραίτητα αντιστραμμένες λειτουργίες εγκεφάλου σε σύγκριση με τους δεξιόχειρες.

Αλήθειες

Οι αριστερόχειρες μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου

Μια μικρή μελέτη υποδείχνει ότι οι αριστερόχειρες ίσως βιώνουν περισσότερες ρυθμικές κινήσεις άκρων κατά τη διάρκεια του ύπνου σε σύγκριση με τους δεξιόχειρες, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με διαταραχές ύπνου.
Οι αριστερόχειρεςέχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώσουν σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale δείχνουν ότι ανάμεσα σε άτομα που υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες, εκείνοι με ψυχωτικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια είναι πολύ πιθανότερο να είναι αριστερόχειρες. Η σύνδεση μεταξύ αριστεροχειρίας και συγκεκριμένων διαταραχών ψυχικής υγείας αποτελεί αντικείμενο συνεχούς έρευνας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline