Κυριακή 28 Απριλίου 2024  04:10:58

Αντώνης Καρακούσης: UFO με σκούφο

Τα παραλειπόμενα μιας απρόσμενης συνάντησης. Η συνάντηση Μητσοτάκη – Κασσελάκη πολλούς εξέπληξε τόσο για το περιεχόμενο της συζήτησης, όσο και για τη διάρκειά της. Μια ολόκληρη ώρα τα έλεγαν οι δυο τους.

Στα μέσα ενημέρωσης διέρρευσαν τα τυπικά της συνομιλίας του Πρωθυπουργού με τον Αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τους ομογενείς, για τη δυνατότητα εκλογής τους στο Κοινοβούλιο , για την προσαρμογή του κ. Κασσελάκη στη Βουλή και στο κόμμα του, για τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη για το μέτωπο του πολέμου στη Γάζα και τη νέα περιπλοκή της Μέσης Ανατολής, για τα νοσοκομεία, για τις δυσκολίες εξεύρεσης παθολόγων και για άλλα πιο καθημερινά.

Ο κ.Κασσελάκης φέρεται να βεβαίωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι ελέγχει το κόμμα του, παρά τις πολλές εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων. Οπως χαρακτηριστικά λέει όπου πάει εισπράττει μόνο συμπάθεια και αγάπη.
Ωστόσο και οι δυο απέφυγαν τα επίμαχα, τα πιο δύσκολα, όπως και τις κρίσεις του ενός για τον άλλον. Ο κύκλος του Πρωθυπουργού αντιμετώπισε τη συνάντηση περισσότερο ως εθιμοτυπική, ως μια συνάντηση γνωριμίας, παρά ως οτιδήποτε άλλο.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ο Πρωθυπουργός είδε έναν νέο πολύ φιλόδοξο πολιτικό, που ανάμεσα στα άλλα φανέρωσε ακόμη και την περιέργειά του για τους χώρους του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Βουλή. Μπορεί να πει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε απέναντί του ένα διαφορετικό από τα συνήθη πολιτικό πρόσωπο, από το οποίο ωστόσο λείπουν εμφανώς οι εμπειρίες και το βάθος της επεξεργασίας των σύνθετων θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Λόγοι αβρότητας προφανώς δεν επιτρέπουν σχόλια και κρίσεις προσωπικές, ωστόσο από τα σήματα και τα μηνύματα φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης αξιολόγησε δεόντως τον συνομιλητή του. Υποθέτουμε ότι το ίδιο έκανε και ο κ. Κασσελάκης.

Σε κάποια στιγμή της συζήτησης, προφανώς για τις δυσκολίες της εφαρμοσμένης πολιτικής, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να απεφάνθη ότι «η Πολιτική είναι εύκολη , η Ναυτιλία είναι δύσκολη ...» Εχει πρόσφατη την εμπειρία της Ναυτιλίας και προφανώς αναφέρεται στην ταχύτητα λήψης των αποφάσεων, στην αξιολόγηση του ρίσκου και βεβαίως στην κατανόηση της μεταβλητότητας των συνθηκών στις αγορές των ναύλων και της αξίας των πλοίων.

Δεν γνωρίζουμε πως σχολίασε τη συγκεκριμένη φράση ο κ. Μητσοτάκης, αλλά υποθέτουμε ότι εκείνος είναι της παλαιότερης σχολής που θέλει την «Οικονομία εύκολη και την Πολιτική δύσκολη».
Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης εξετίμησε την κοινωνικότητα του κ. Κασσελάκη , σε αντιδιαστολή με τη στάση του Προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη , ο οποίος έχει αποφύγει συστηματικά, εξ αρχής, μια κατ' ιδίαν συνάντηση μαζί του.

Η συνέχεια θα έχει προφανώς ενδιαφέρον, αν και η αμέσως επόμενη πράξη του κ. Κασσελάκη ήταν να στηλιτεύσει την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η πλειονότητα των οποίων ασκείται κανονικά στα σπορ της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής σε όλη τη διάρκεια των μεταπολεμικών χρόνων.
Ισως ο κ.Κασσελάκης να αποδειχθεί «UFO με σκούφο», όπως λένε ορισμένοι, αλλά κατά πάσα βεβαιότητα εκτίθεται διαρκώς, κινείται θαρρετά, απενοχοποιημένα, δεν κρύβεται και πάει παντού χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις...Ιδωμεν ...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline