Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025  19:13:26

Γαλλία: Οι σεξουαλικές επιθέσεις στα ΜΜΜ αυξήθηκαν κατακόρυφα

Πάνω από τις μισές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν πως δεν νιώθουν ασφαλείς στους χώρους του σιδηροδρομικού δικτύου του Παρισιού, ενώ το 80% εκμυστηρεύτηκαν πως βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Κατά 86% αυξήθηκε σε σχεδόν μία εννιαετία ο αριθμός των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Γαλλίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αστυνομικές Αρχές κατέγραψαν 3.374 θύματα σεξουαλικών επιθέσεων το 2024 στις γαλλικές δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος κατά 6% σε σύγκριση με το 2023 και κατά 86% σε σύγκριση με το 2016, διευκρινίζει η μελέτη του Παρατηρητηρίου Διυπουργικής Αποστολής για την Προστασία των Γυναικών.

Αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν στην αύξηση των θυμάτων που καταγράφηκαν για σεξουαλική βία, σε όλα τα μέσα μεταφοράς, με 122.600 εγκλήματα και αδικήματα το 2024 (+7%).

Στο Παρίσι και την περιφέρειά του, μια έρευνα που διεξήγαγε η τοπική αρχή διαχείρισης μέσων μεταφοράς (RATP), κατέδειξε πως 7 στις 10 γυναίκες δέχθηκαν τέτοιου είδους επιθέσεις στις συγκοινωνίες.

Μάλιστα, το 56% των γυναικών που ερωτήθηκαν, δηλώνουν πως δεν νιώθουν ασφαλείς στους χώρους του σιδηροδρομικού δικτύου του Παρισιού, ενώ το 80% εκμυστηρεύτηκαν πως βρίσκονται σε επαγρύπνηση, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη του γραφείου ENOV, την οποία διεξήγαγε η Miprof.

Οι γυναίκες παραμένουν οι κύριοι στόχοι στα γαλλικά μέσα μεταφοράς, καθώς αντιπροσωπεύουν το 91% των θυμάτων, σύμφωνα με την έρευνα της Υπουργικής Στατιστικής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας (SSMSI), την οποία επικαλείται το Παρατηρητήριο. Τα ¾ εξ αυτών (75%) είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών, ενώ το 36% ανήλικες.

Ολοι σχεδόν οι φερόμενοι δράστες (99%) είναι άνδρες. Μονάχα το 7% των θυμάτων υπέβαλε καταγγελία, έναντι 2% το 2016. «O δημόσιος χώρος και ειδικά τα δίκτυα μέσων μαζικής μεταφοράς παραμένουν ένας τόπος όπου οι γυναίκες εκτίθενται σε σεξιστική και σεξουαλική βία, μόλις εισέλθουν εκεί», επισημαίνει η γενική γραμματέας της Miprof, Ροξάνα Μαρατσινεάνου.

«Οταν μία γυναίκα ή ένα κορίτσι τροποποιεί τα ωράριά του ή τις διαδρομές του λόγω φόβου ότι θα δεχθεί επίθεση, πρέπει να μας κάνει να διερωτόμαστε σχετικά με την ελευθερία της πρόσβασης όλων των πολιτών στις δημόσια υπηρεσία μεταφορών», εκτιμά η πρώην υπουργός Αθλητισμού (2018-2022).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline