Η ΝΔ σε δοκιμασία

Αλήθεια, πιo κόμμα θα βρει σε χειρότερη κατάσταση (κυρίως όσον αφορά την κοινωνία) ο νέος χρόνος; Τον Κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ ή την αντιπολίτευση Νέα Δημοκρατία;

Δεν είναι ανεύθυνο να προβλέψει κανείς ότι η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που ποδηγετεί το κόμμα, παρ´ ότι αποτελεί άθροισμα ανεύθυνων και ακραίων αριστερά στοιχείων, δεν προκαλεί αισιοδοξία ούτε σε Υπουργούς, βουλευτές και στελέχη.

Ήδη από τον Ιανουάριο μάλλον θα βαθύνει ή πορεία μέσα στο τούνελ της κρίσης, δηλαδή στα πιo σκοτεινά και αδιέξοδα. Και με τη Νέα Δημοκρατία τί θα συμβεί; Τα πάντα θα κριθούν από τα αποτελέσματα στις κομματικές κάλπες στις 22 Νοεμβρίου και μάλλον στο δεύτερο γύρο στις 29 του ιδίου μήνα. Όμως ήδη τα πράγματα είναι υπονομευμένη αρκετά. Δυσάρεστη, σχεδόν υπονομευμένη.

Ήδη, οι προβλέψεις όλων ανεξάρτητα ποιόν από τους τέσσερις υποψήφιους υποστηρίζουν, είναι απαισιόδοξες "όποιος και να βγει" . Φόβοι ότι μπορεί κάποια πρωτιά λ.χ. Του Αντ. Τζιτζικώστα - κι όχι μόνο - να οδηγήσει σε διάσπαση, σε μεγάλους εσωτερικούς κλυδωνισμούς, σε προσωρινά μπαλώματα της κομματικής ενότητας. Οι απαισιόδοξοι, αν και συνηθισμένοι στις τρικυμίες της ΝΔ, πιστεύουν ότι τα προβλήματα στη ΝΔ έχουν αρχίσει ήδη, από τον Οκτώβριο.

Πρώτον, γιατί οι 4 δεν έχουν συμφωνήσει σε τίποτα θεσμικό και λειτουργικό, από το Συνέδριο, τις δύο Συνδιασκέψεις ή την μία και μόνη, από κάποιο DEBATE έως τις διαδικασίες συμμετοχής των ψηφοφόρων. Δεν πήραν ξεκάθαρη θέση πάνω σε προγραμματικά θέματα, στα μεγάλα προβλήματα της χώρας αναλυτικά και με συγκεκριμένες προτάσεις, πάνω στο παρελθόν και το μέλλον της Ν Δ, πέρα από τις γενικολογίες. Ο περισσότερο απαξιωτικός, σχεδόν με την ίδια επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα για τη ΝΔ, μίλησε ο Α. Τζιτζικώστας.

Πιο πολιτικός αλλά και κομματικός αναδείχθηκε ο Άδ. Γεωργιάδης θεωρείται ότι θα συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστά, κοντά στο 20%. Οι περισσότερες εκτιμήσεις δίνουν άνετη πρωτιά στον Ευάγ. Μεϊμαράκη με δύο ενδοιασμούς. Χωρίς δυνατότητα αυτοδυναμίας, 50+, δηλαδή στον πρώτο γύρο και με ανοικτό το κρίσιμο ζήτημα, πόσοι και ποιοί θα ψηφίσουν τις δύο Κυριακές.
Πόσοι δηλαδή πολίτες θα ψηφίσουν θετικά και αρνητικά, δηλαδή υπέρ ή κατά κάποιου από τους τέσσερις και ποιές συμμαχίες θα διαμορφωθούν προς τον δεύτερο γύρο. Θεωρώ δεδομένη την υποστήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γενικά, υποστηρίζουν ορισμένοι ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι μάλλον αρκετά δύσκολος για τον Ευάγ. Μεϊμαράκη. Απρόβλεπτοι, μετά το 2007, ιδίως μετά το 2009 οι νεοδημοκράτες στη συμπεριφορά τους, στη συμπόρευση με την επίσημη ηγεσία της ΝΔ ή τους μεγάλοδελφίνους. Θα έλεγε κανείς ότι σταδιακά, σχεδόν συστηματικά απομακρύνονται από τη στέγη της ΝΔ, με εξαίρεση τα αποτελέσματα στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Πώς θα συμπεριφερθούν σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές; Δύσκολη η τελική πρόβλεψη. Πάντως σε εκείνη την αναμέτρηση Μπακογιάννη- Σαμαρά-Ψωμιάδη κυριάρχησε το αίσθημα καταψήφισης, διαψεύστηκαν τα σχέδια βέβαιης νίκης της Ντόρας αλλά η προσέλευση των πολιτών ήταν σχεδόν εντυπωσιακή, κάπου 720.000 άτομα.

Εάν τελικά ψηφίσουν μόνο οι κομματικοί δεν υπολογίζονται πάνω από 150.000, εάν ο κύκλος ανοίξει δεν υπολογίζονται πάνω από 300.000. Ποιός μπορεί να ελπίζει στο πρώτο και ποιός έχει να φοβάται το δεύτερο; Θα ξέρουμε μόνο το βράδυ της Κυριακής 22 Νοεμβρίου. Έστω θα έχουμε τη μισή απάντηση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline