Οι νέοι δρόμοι στην Κίνα και ο νέος Μαο Τσε Τουνγκ

Ιδιόμορφα, αλλά πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά με διεθνή ορίζοντα δρομολογήθηκαν με το 19ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που ανέδειξε πανίσχυρο τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζιν Πινγκ για τη δεύτερη (και τελευταία) πενταετία του.

Αν και πολλές εκτιμήσεις θεωρούνται ως πρόωρες και υπερβολικές, ο πρόεδρος κατόρθωσε να περιληφθούν οι σκέψεις του για νέους δρόμους της Κίνας στο Σύνταγμα της χώρας, όπως συνέβη μόνο με τον « Μεγάλο Τιμονιέρη», Μάο Τσε Τούνγκ, όσο ζούσε και με τον τολμηρό μεταρρυθμιστή Ντεγκ Σιαο Πινγκ, αλλά μετά τον θάνατό του. Ουδείς άλλος πρόεδρος το επέτυχε. Το όραμα του κινέζου προέδρου σε 2287 αντιπροσώπους από όλη τη χώρα ήταν «η Κίνα σε μια νέα εποχή» όρο που χρησιμοποίηση 36 φορές στην ομιλία του. «Έπειτα από δεκαετίες σκληρής δουλείας ο σοσιαλισμός με κινέζικα χαρακτηριστικά πέρασε το κατώφλι μιας νέας εποχής» επεσήμανε με έμφαση.

Στην πράξη η ρήση αυτή σημαίνει ότι θα αντικαταστήσει τα ¾ της Κεντρικής Επιτροπής, θα ενισχύσει την απόλυτη κυριαρχία του στο κόμμα, θα εξαπολύσει μεγάλη εκστρατεία κάθαρσης από την «μάστιγα της διαφθορά» ιδιαίτερα στα ανώτερα κλιμάκια του κράτους και θα οδηγήσει σε νέους διεθνείς επιχειρηματικούς στόχους της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία. Στόχους παρεμβατικούς, που έχουν ήδη προβληματίσει και δε το κρύβουν για την οικονομική διείσδυση της Κίνας στις χώρες τους τον πρόεδρο Ντ. Τραμπ, τον πρόεδρο Εμμ. Μακρόν, την καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ και μάλλον πολύ λιγότερο τους Άγγλους πολιτικούς.

Παράλληλα, αν και δεν αναμένονται άλλες θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της Κίνας, πέραν των αυτοκρατορικών εξουσιών του Σι Τζιν Πινγκ, γεγονός παραμένει ότι αυτός θα συνεχίσει στο όνομα «των συμφερόντων του Λαού», ένα σκληρό σύστημα καταστολής και ελέγχων πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, την καλλιτεχνική ελευθερία, τον έλεγχο του Ίντερνετ και τις διώξεις κάθε είδους διαφωνούντων και ακτιβιστών.
Βασική επιδίωξη στον οικονομικό επεκτατισμό της Κίνας εκτιμάται ότι θα είναι τη νέα πενταετία οι νέες επενδύσεις, με έμφαση στις υποδομές και τις εξαγορές στα δίκτυα εμπορικών μεταφορών και ειδικότερα σε λιμάνια, σιδηροδρόμους, αεροπορικές εταιρείες, τομείς της σύγχρονης ενέργειας της αυτοκινητοβιομηχανίας κτλ.

Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση για παγκόσμια διείσδυση και επιρροή στις νέες τεχνολογίες, όπως αυτές της αυτοματοποίησης στους τομείς παραγωγής, στην επιστημονική έρευνα, αλλά και στην αναβάθμιση και επιρροή των κινέζικων σπουδών και πανεπιστημίων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline