Ανησυχητικά χαμηλά τα ποσοστά προσέλευσης, που διαψεύδουν πολλές από τις προβλέψεις και προσδοκίες. Ανοιχτά πολλά επίσης αρνητικά ενδεχόμενα, που δεν υπολόγιζαν η Σκοπιανή ηγεσία και οι διεθνείς παρατηρητές. Κύριο

Από το 8% στις 10, στο 16% στις 3 και στο 22% στις 4 μόνο η προσέλευση των ψηφοφόρων (ακόμα και των Αλβανόφωνων), ενώ ο Ζ. Ζάεφ μίλησε για...80% προσέλευση στις κάλπες.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωνε το πρωί της Κυριακής σίγουρος για ισχυρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία των διαψεύδουν.

Το ποσοστό συμμετοχής παραμένει πολύ χαμηλό. Τέσσερις ώρες από την ώρα που άνοιξαν οι κάλπες, ανερχόταν στο 8,12%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 μ.μ. τοπική ώρα (8 μ.μ. Ελλάδας), ενώ μία ώρα αργότερα αναμένεται να έχει γίνει γνωστό αν οι πολίτες της ΠΓΔΜ εγκρίνουν ή απορρίπτουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν ψηφίζοντας είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούνται να ψηφίσουν «Ναι» ή «Οχι» στη νέα ονομασία

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που περιγράφει το ΑΠΕ, από τη διαδικασία. Στις 10 το πρωί, στο Κατλάνοβο, ένα μικτό χωριό, αλβανόφωνων και σλαβόφωνων, στην «καρδιά» της ΠΓΔΜ, είχαν ψηφίσει μόλις 30 από τους 739 εγγεγραμμένους. Παρόμοια ήταν η ατμόσφαιρα στην υπόλοιπη επαρχία αλλά και στην ίδια την πόλη των Σκοπίων. Εξαίρεση, οι πόλεις και τα χωριά όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο, με επίκεντρο το Τέτοβο στα δυτικά.

Εκεί οι αλβανόφωνοι έχουν σημάνει γενική κινητοποίηση για μαζική προσέλευση στην κάλπη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μισθωθεί λεωφορεία, ακόμα και ταξί για να μεταφέρουν του ψηφοφόρους. Στις άλλες, τις μικτές ή τις θεωρούμενες «σλαβομακεδονικές περιοχές», τίποτα δεν προδίδει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία, περιγράφει το ΑΠΕ.

Στον «Δρόμο της Φιλίας», όπως μετονομάστηκε από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ο αυτοκινητόδρομος «Μέγας Αλέξανδρος», επικρατεί ερημιά. Ελάχιστα αυτοκίνητα τον ανεβοκατεβαίνουν, συνθήματα και αφίσες στις διαφημιστικές πινακίδες δεν υπάρχουν και ηρεμία κυριαρχεί παντού.
Στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σκοπίων τον «τόνο» δίνουν, μέχρι στιγμής, τα δεκάδες ξένα τηλεοπτικά συνεργεία που έχουν καταφθάσει από τις προηγούμενες μέρες, ενδεικτικό της σημασίας που έχει για την διεθνή κοινότητα το σημερινό δημοψήφισμα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline