Η μακρύτερη γέφυρα του κόσμου

Η μεγαλύτερη υπερθαλάσσια γέφυρα του κόσμου, η οποία έχει μήκος 55 χιλιομέτρων και συνδέει το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο με την πόλη Ζουνχάι, πρόκειται να ανοίξει για το κοινό αύριο.

Η ανοικοδόμησή της κόστισε 20 δισ. δολάρια και οι εργασίες κατασκευής διήρκεσαν εννέα χρόνια. Πολλοί επικριτές του έργου επισημαίνουν πως η γέφυρα είναι ένα εργαλείο ώστε το Πεκίνο να εδραιώσει την ισχύ του στο Χονγκ Κονγκ.

Μία γέφυρα που συνδέει το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ με την πόλη Ζουνχάι στην κινεζική ενδοχώρα, η κατασκευή της οποίας κόστισε 20 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόκειται να ανοίξει για το κοινό αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτώντας έτσι την ολοκλήρωση της κατασκευής της μακρύτερης υπερθαλάσσιας γέφυρας που οικοδομήθηκε ποτέ. Η γέφυρα άρχισε να κτίζεται πριν από εννέα χρόνια.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επρόκειτο να παραστεί σε τελετή στη Ζουνχάι σήμερα, μαζί με άλλους ανώτατους αξιωματούχους από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο. Η γέφυρα πρόκειται να δοθεί στην κυκλοφορία αύριο Τετάρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη γέφυρα, η οποία έχει μήκος 55 χιλιομέτρων, επρόκειτο να ανοίξει το 1916, αλλά επανειλημμένες καθυστερήσεις ανάγκασαν τους κατασκευαστές να παραδώσουν το έργο στο κοινό φέτος. Η γέφυρα αποτελεί σημαντικό σημείο του κινεζικού προγράμματος ανάπτυξης της μεγαλύτερης περιοχής του Κόλπου, που καλύπτει έκταση 56.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε ολόκληρη τη νότια Κίνα και περιλαμβάνει έντεκα πόλεις, ανάμεσα στις οποίες το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, όπου συνδυαστικά κατοικούν 68 εκατομμύρια άνθρωποι.
Αυτοί που τάχθηκαν υπέρ της κατασκευής της γέφυρας επισημαίνουν ότι το έργο θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο ταξιδιού από τη μία πόλη στην άλλη, από τις τρεις ώρες που είναι σήμερα στα τριάντα λεπτά, γεγονός που θα διευκολύνει τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες να κινούνται στην περιοχή.

«Με τη γέφυρα, ο χρόνος ταξιδιού ανάμεσα στο Χονγκ Κονγκ και στην περιοχή του ανατολικού δέλτα του ποταμού Περλ θα συντμηθεί πάρα πολύ και θα μπορεί να ολοκληρωθεί με τρεις ώρες οδήγηση από το Χονγκ Κονγκ», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών της πόλης, Φρανκ Τσαν.
Με ειδική άδεια

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις πολλαπλές αναφορές σε ώρες οδήγησης, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών οχημάτων στο Χονγκ Κονγκ δεν θα μπορούν να διασχίζουν τη γέφυρα χωρίς ειδική άδεια. Οι περισσότεροι οδηγοί θα πρέπει να σταθμεύουν στον λιμένα του Χονγκ Κονγκ και να μεταφέρονται στα ειδικά λεωφορεία ή να ενοικιάζουν συγκεκριμένα αυτοκίνητα από τη στιγμή που θα περάσουν τον έλεγχο μετανάστευσης. Η μεταφορά με λεωφορείο κοστίζει οκτώ έως δέκα δολάρια αναλόγως της ώρας του ταξιδιού.

Πάντως δεν ήταν όλα ρόδινα από την αρχή. Το πρόγραμμα κατασκευής της γέφυρας δέχθηκε δριμύτατες επικρίσεις στο Χονγκ Κονγκ, καθώς δεν υπήρχε αρκετή βούληση των κατοίκων για μεγαλύτερη διασύνδεση τόσο με το Μακάο όσο και με τη Ζουχάι, ενώ εκφράστηκαν και φόβοι πως η έλευση υπερβολικά πολλών τουριστών από την ηπειρωτική Κίνα θα κατέπνιγε το Χονγκ Κονγκ. Το 2016 έφτασαν στο Χονγκ Κονγκ 56,7 εκατομμύρια τουρίστες. Για του επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης η γέφυρα θεωρείται ένα εργαλείο που θα φέρει το Χονγκ Κονγκ κοντύτερα στο Πεκίνο. Επίσης, οι επικριτές του έργου επισημαίνουν ότι δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα από το Χονγκ Κονγκ, πάνω από εννέα δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει οξύ στεγαστικό πρόβλημα και διαδεδομένη ένδεια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline