Το παράδειγμα της Ιταλίας για να προσελκύσει ξένους κροίσους

Μεγαλώνει σταδιακά η λίστα με τις χώρες που αποφασίζουν την παροχή διευκολύνσεων σε ξένους κροίσους, προκειμένου να τους προσελκύσουν με στόχο την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα η Ιταλία από το 2017 υιοθέτησε και εφαρμόζει το δικό της καθεστώς ευνοϊκής μεταχείρισης των εξαιρετικά εύπορων ατόμων, γνωστών και ως Ultra High Net Worth Individuals (UHNWI).

Βάσει αυτού του συστήματος η φορολογική υποχρέωση για το παγκόσμιο εισόδημα ενός εγκατεστημένου στην Ιταλία εξαντλείται όταν αυτός καταβάλει ετήσιο φόρο ύψους 100.000 ευρώ, κάτι που για πολλούς είναι ιδιαίτερα δελεαστικό, αφού δεν υπάρχει η χρήση φορολογικής κλίμακας.

Πώς βοηθούν την εγχώρια οικονομία

Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί πως η συνεισφορά των UHNWI θα είναι πολύ σημαντική, αφού τέτοιοι άνθρωποι δαπανούν τεράστια ποσά για την καθημερινότητά τους. Συγκεκριμένα προχωρούν σε αγορά υπερπολυτελών ακινήτων για την άνετη διαμονή τους, ενώ στην καθημερινότητα τους ζητούν υψηλής αξίας αγαθά και υπηρεσίες, για τα οποία πληρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της τοπικής οικονομίας με το άνοιγμα ποιοτικών θέσεων εργασίας, καθώς και με την αγορά και κατανάλωση ακριβών προϊόντων.

Φυσικά δεν είναι μόνο η Ιταλία, αφού η συγκεκριμένη πολιτική είχε αρχικά ακολουθηθεί από τη Μεγάλη Βρετανία με το Λονδίνο να αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό εγκατάστασης των UHNWI, όπως Ρώσοι, Αραβες, Κινέζοι. Στη συνέχεια ακολούθησαν Μάλτα, Ιρλανδία και η Κύπρος το 2015. Τώρα όμως μετά και το Brexit αναμένεται να αυξηθούν τα εύπορα άτομα που θα αναζητήσουν μετά το Λονδίνο έναν αντίστοιχα ελκυστικό προορισμό προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline