Αλβανία, η Κολομβία της Ευρώπης σε αναταραχή... Μπετόν αλλά μειοψηφία ακόμα η Αντιπολίτευση (62 σε 140 βουλευτές) επιδιώκει εκλογές και ανατροπή του καθεστώτος Εντι Ράμα- φαύλου και διεφθαρμένου ανθέλληνα. Κύριο

Και αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματισθεί μεγάλες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες στην χώρα, που αρχίζουν να παίρνουν συγκρουσιακή μορφή με την αστυνομία και τις δυνάμεις προστασίας του καθεστώτος. Όμως δεν υπάρχει, ακόμα τουλάχιστον, ο κίνδυνος κοινωνικού-πολιτικού εμφύλιου.

Μετά από τα βίαια επεισόδια του Σάββατου στα Τίρανα η αντιπολίτευση ,συσπειρωμένη με τους 62 βουλευτές σε σύνολο 142 βουλευτών, καλεί σε νέα διαδήλωση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.- Η εκτεταμένη διαφθορά, με το εμπόριο των ναρκωτικών και των όπλων στην Αλβανία δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στο εσωτερικό αλλά θέτει εμπόδια και στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους της αλβανικής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, πρωτεργάτη στην μεταμόρφωση της χώρας του σε Κολομβία της Ευρώπης.. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση για διαφθορά και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και ζητούν πρόωρες εκλογές. Η διαμαρτυρία στην οποία κάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια με διαδηλωτές να προσπαθούν να εισβάλουν στην έδρα του πρωθυπουργού, να βάζουν φωτιά σε δέντρα και μια αστυνομία να τους αντιμετωπίζει με μάνικες και δακρυγόνα. Το αποτέλεσμα: δεκάδες τραυματίες, υλικές ζημιές και 16 συλλήψεις.

Παραιτήσεις βουλευτών

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, της μεγαλύτερης αντιπολιτευτικής παράταξης, Λουλζίμ Μπασά προανήγγειλε νέα διαδήλωση για την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου. Επιπλέον ανακοίνωσε την παραίτηση των βουλευτών του κόμματός του ώστε να φέρει τον πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση. «Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος καθώς και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να παραιτηθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λουλζίμ Μπασά.

Το ζήτημα της διαφθοράς είναι από τα πιο σημαντικά στην Αλβανία. Παρόλο που στο μεταξύ η χώρα εφαρμόζει μια μεταρρύθμιση στο πεδίο της δικαιοσύνης, η οποία θεωρείται υποδειγματική για την ευρύτερη περιοχή, συνεχίζει να συγκαταλέγεται στις χώρες με το μεγαλύτερο βαθμό διαφθοράς στην Ευρώπη.

Οι μαζικές διαδηλώσεις αποτελούν συνέχεια των φοιτητικών διαδηλώσεων που κράτησαν πολλές εβδομάδες. Οι φοιτητές ζητούσαν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα: χαμηλά δίδακτρα, καλύτερες συνθήκες σπουδών και μάχη κατά της διαφθοράς στους κόλπους των πανεπιστημιακών ελίτ. «Μη μας αφήνετε να μεταναστεύσουμε, θέλουμε να σπουδάσουμε και να δουλέψουμε στη χώρα μας» ήταν τα συνθήματα των φοιτητών στις διαμαρτυρίες που κράτησαν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Μάχη με... αθέμιτα μέσα

Από την πτώση του κομμουνισμού, το 1992 μέχρι σήμερα το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία χαρακτηρίζεται από μια διαρκή διαμάχη μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη για νοθεία στις εκλογές. Ο πολιτικός διάλογος δεν γίνεται με επιχειρήματα αλλά με προσβολές σε προσωπικό επίπεδο. Συχνά παρατηρούνται και βίαια επεισόδια εντός του Κοινοβουλίου. Μόλις πριν από λίγες ημέρες άνθρωποι της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στον αλβανό πρωθυπουργό με αυγά και μπογιά.

Η παγίωση του κράτους δικαίου και η προστασία της ελευθεροτυπίας είναι μόνο ορισμένες από τις σημαντικές αλλαγές, τις οποίες η ΕΕ ζητά από την Αλβανία. Η χώρα, που από το 2009 είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η Αλβανία δεν χρειάζεται νέες αναταραχές.

Κάθε καθυστέρηση ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες για τη χώρα. Το περσινό ραντεβού για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν τηρήθηκε. Εάν αναβληθεί και το επόμενο που προγραμματίζεται για τη συνάντηση κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, οι συνέπειες για τη χώρα ενδέχεται να είναι μοιραίες.pixel

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η Αλβανία μετά τη νέα κόντρα Ράμα - Μέτα

Ο πρόεδρος Μέτα αρνήθηκε να κυρώσει τον διορισμό καινούργιου ΥΠΕΞ που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Ράμα, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση στα ανώτερα κλιμάκια του αλβανικού κράτους.

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Αλβανία. Σύγκρουση με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Ίλιρ Μέτα αρνήθηκε να κυρώσει την αναβάθμιση του 28χρονου Γκεντ Τσακάι στην θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Μέτα υποστήριξε πως ο κ. Τσακάι δεν έχει το ειδικό πολιτικό βάρος ώστε να αναλάβει τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο, ενώ παράλληλα κατήγγειλε πως ο νεαρός νυν υφυπουργός είχε αμελήσει επί επτά μήνες να εξασφαλίσει πάσο ασφαλείας.

Για «αντισυνταγματική» και «ξεδιάντροπη» απόφαση του κ. Μέτα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος είχε προτείνει τον κ. Τσακάι για την θέση του ΥΠΕΞ. Επιτέθηκε επίσης, με σειρά αναρτήσεων στο Twitter, σε όσους υποστηρίζουν τα επιχειρήματα του προέδρου.

.....Η διαμάχη Μέτα - Ράμα αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω τις προσπάθειες διευθέτησης των ελληνοαλβανικών διαφορών, που θα δρομολογήσει και επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline