Ερντογάν δεν έχω εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

Παρά τις απειλές της κυβέρνησης Τραμπ και του αμερικανικού Κογκρέσου για ακύρωση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και διαμηνύει ότι δεν εμπιστεύεται τις ΗΠΑ στο Συριακό και στο Κουρδικό.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η αμερικανική αξίωση για ακύρωση της συμφωνίας με τη Ρωσία γύρω από τους S-400 είναι «κατηγορηματικά εκτός συζήτησης» και ότι η αγορά τους από την Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά. Εμφανίστηκε, ωστόσο, ανοιχτός στο ενδεχόμενο η χώρα του να αγοράσει, παράλληλα με τους S-400, και αμερικανικούς πυραύλους Patriot, «εάν υπάρξει καλή προσφορά» από την Ουάσιγκτον.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε πως οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αφαιρέσουν από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG τα όπλα που της έχουν παραδώσει, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις τους. Επέμεινε δε ότι η ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία πρέπει να ελέγχεται αποκλειστικά και μόνον από τη χώρα του. «Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, είναι να ελέγχει η Τουρκία τη ζώνη ασφαλείας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον έλεγχο ούτε στη Γερμανία, ούτε στη Γαλλία, ούτε στην Αμερική», δήλωσε σχετικά.

Χθες ο Ερντογάν δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για το Μεσανατολικό Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Αμερικανού προέδρου. Αντικείμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών ήταν το επωαζόμενο αμερικανικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό. Ο Ερντογάν είναι ένας από τους σκληρούς πολέμιους της πολιτικής Τραμπ στο Παλαιστινιακό, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline