Λακκούβες στις εθνικές οδούς

Ο τίτλος μεταφορικώς δεν κυριολεκτεί. Λακκούβες όχι σαν αυτές, που άρχισαν να εμφανίζονται -μετά καταγγελιών- στην Εγνατία Οδό στη Θράκη ή στην οδό -σκοτώστρα από την Πάτρα έως την Κόρινθο και αντίστροφα.

Η κυριολεξία αφορά την έναρξη των έργων στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, φορτωμένους με πολλές προσδοκίες και με αρκετές «λακκούβες» πριν αυτά ξεκινήσουν πάλι να φτιάξουν οδοστρώματα. Για παράδειγμα, οι 25.000 θέσεις εργασίας, σταδιακά και όχι αμέσως αναπτυσσόμενες, είναι ζήτημα εάν θα διαρκέσουν περισσότερο από 2,5 χρόνια. Διάστημα και μέγεθος καθόλου αμελητέα, επιπλέον σημασίας, όταν δεν θα αφορά πάλι λαθρομετανάστες εργάτες, σιδεράδες, οικοδόμους, χειριστές μηχανημάτων.

Μετά θα χρειασθούν 100-200 άτομα συνολικά. Οι κοινοπραξίες κατασκευών είναι προσωρινά εργοτάξια και εργοστάσια, χωρίς μόνιμες θέσεις απασχόλησης. Όμως η επανεκκίνηση των έργων, απ' όσα πληροφορούμε κινδυνεύει από τις πραγματικές λακκούβες, που θα περιέχει και εκείνες τις ελληνικής μιζέριας. Ήδη οι προθεσμίες δεν φτάνουν και η έναρξη των τεσσάρων μεγάλων Οδικών Αξόνων θα γίνει πριν το Πάσχα μεν, χωρίς την αναγκαία συζήτηση στη Βουλή πριν, με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από το υπουργικό

Συμβούλιο πρώτα και έπειτα την νομοθετική νομιμοποίηση των συμφωνιών από τη Βουλή. Νομιμοποίηση επίσης πολλών κρισίμων δεδομένων. Χωρίς προσδοκίες συναίνεσης από την Αντιπολίτευση, που συνεχώς σκάβει λάκκους. Πρόβλημα μέγα τα 404 συνολικά εκατ. ευρώ του Δημοσίου (όχι μόνο 353,3 εκατ. όπως ανακοινώθηκε) για την επαναλειτουργία των εργοστασίων.

Ποσό πολύ μεγαλύτερο από το αρχικό ποσό των 280 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο ως σύνολο των αποζημιώσεων, που θα καταβάλλονταν. Θα χρειασθεί να δικαιολογηθούν ποσά του κόστους επαναλειτουργίας αποζημιώσεων των εργολάβων της Ολυμπίας Οδού με συνολικό ποσό 130 εκατ. ευρώ, όταν χωρίς συνέπειες οι κατασκευαστές αυτοί δήθεν «πάγωσαν» (όταν ουσία απαλλάχθηκαν άνετα) από την υποχρέωση κατασκευής του τμήματος Πύργος -Τσακώνα.

Θα αντιδράσουν οι βουλευτές Ηλείας, Αχαΐας και Μεσσηνίας. Τρία ακόμα στάδια απομένουν, καθώς μπήκαν οι βάσεις της συνεκκίνησης μετά 2,5 χρόνια, για να έχουμε σε πλήρη λειτουργία το κατασκευαστικό έργο. Η τελική συμφωνία με τις Τράπεζες, η έγκριση - συζήτηση στη Βουλή των τεσσάρων αντίστοιχων συμβάσεων και νόμων. Με όλες τις συμφωνίες, τις προκαταβολές, τις κοστολογήσεις και τα χρονοδιαγράμματα σε πλήρη δημοσιότητα. Πολλές λακκούβες συναίνεσης, ιδιαίτερα για κακόπιστους και καλόπιστους.

Ο Μιχάλης Δημητρίου είναι δημοσιογράφος, ηγετικό στέλεχος μεγάλων εφημερίδων. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της ΕΤ1, Γενικός Διευθυντής του Antenna Satellite και μέλος του ΕΣΡ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline