ΔΝΤ: Γιατί έρχονται αυξήσεις 25% στις τιμές των τροφίμων

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι διεθνείς τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν 25% φέτος σε σχέση με το 2020 και στη συνέχεια θα σταθεροποιηθούν, ενώ οι λιανικές τιμές τους σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθούν 5%.

Μεγαλύτερες αυξήσεις των λιανικών τιμών των τροφίμων στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το 2022 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι οποίες θα είναι πιο έντονες στις αναδυόμενες αγορές, που είναι περισσότερο εξαρτημένες από τις εισαγωγές τροφίμων, και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. ΟΙ υψηλότερες τιμές τροφίμων θα ενισχύσουν, βέβαια, και την αυξητική τάση του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Γιατί θα αυξηθούν οι λιανικές τιμές τροφίμων

Σύμφωνα με το imerisia.gr, σε μελέτη στελεχών του Ταμείου (αναρτημένη στο IMF Blog), με τίτλο «Τέσσερα δεδομένα για την αύξηση των λιανικών τιμών τροφίμων», αναλύονται οι λόγοι που οδηγούν στις αυξήσεις των τιμών:

Προβεβλημένοι σύνδεσμοι.

• Οι διεθνείς τιμές τροφίμων (τιμές παραγωγού) είχαν αυξηθεί τον Μάιο 47,2% σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα του Απριλίου 2020, φθάνοντας στο υψηλότερο (πραγματικό) επίπεδο από το 2014 (και το υψηλότερο ιστορικά σε τρέχοντα δολάρια). Οι τιμές της σόγιας και του καλαμποκιού αυξήθηκαν σε ετήσια βάση 85% και 111%, αντίστοιχα.
• Οι τιμές των ναύλων για τις μεταφορές εμπορευμάτων έχουν διπλασιασθεί έως τριπλασιασθεί το τελευταίο 12μηνο, ενώ οι αυξημένες τιμές των καυσίμων ωθούν προς τα πάνω το κόστος των οδικών μεταφορών.
• Η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας και η αποθεματοποίηση οδήγησαν σε αυξήσεις τιμών των τροφίμων σε πολλές χώρες
• Οι τιμές των τροφίμων είχαν αρχίσει να αυξάνονται πριν από την πανδημία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline