Το χάσμα στους εμβολιασμούς έχει δημιουργήσει «δύο Αμερικές»

Τη στιγμή που πολλοί Αμερικανοί γιορτάζουν τη φαινομενική ύφεση της πανδημίας, οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Τη στιγμή που πολλοί Αμερικανοί γιορτάζουν τη φαινομενική ύφεση της πανδημίας στις ΗΠΑ, οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Η Δέλτα είναι η πιο μολυσματική μετάλλαξη του ιού που έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής και ευθύνεται για περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα στις ΗΠΑ, όπως ανέφεραν ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι αυτό τον μήνα. Η διασπορά της έχει οδηγήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν σε έντονες παροτρύνσεις προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να στείλουν ιατρικές ομάδες σε κοινότητες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ξεσπάσματα μολύνσεων, τα οποία πλέον μοιάζουν αναπόφευκτα.

Οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό σε κάποιες Πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως το Άρκανσο, το Μισούρι, το Τέξας και η Νεβάδα, ενώ εμφανίζουν πλέον σημάδια αύξησης και σε όλες τις υπόλοιπες. Οι καμπύλες έχουν αρχίσει να παίρνουν ανιούσα πορεία και στη Νέα Υόρκη, ενώ το ποσοστό θετικών τεστ στην πόλη έχει διπλασιαστεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες σε περίπου πάνω από 1%.

Σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο, οι αριθμοί βρίσκονται ακόμη στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, αν και παρατηρείται για άλλη μια φορά ανοδική τάση, που έχει οδηγήσει σε αντιπαράθεση σχετικά με το αν θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων για την προστασία των Αμερικανών.

Παράλληλα, ο ιός έχει προκαλέσει μεγάλα ξεσπάσματα μολύνσεων σε πολλά μέρη του κόσμου, από την Ιαπωνία και την Αυστραλία μέχρι την Ινδονησία και τη Νότια Αφρική, αναγκάζοντας πολλές χώρες να επιβάλουν εκ νέου αυστηρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δραστηριότητες. Ακόμη και σε μέρη όπως η Βρετανία, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ξεπεράσει σε ταχύτητα τους εμβολιασμούς, απομακρύνοντας τη στιγμή της επίτευξης του στόχου της συλλογικής ανοσίας και καθυστερώντας το τέλος της πανδημίας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ακόμη και αν οι αριθμοί συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, δεν είναι πιθανό να ζήσουν ξανά οι Αμερικανοί τις δυσκολίες του περασμένου χειμώνα, ή να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις στο άμεσο μέλλον.
«Πιστεύω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμβολιαστεί σε βαθμό που να μπορούν να αντιμετωπίσουν μια έξαρση σε εθνικό επίπεδο, αν και αναμένουμε κρούσματα σχεδόν σε όλη τη χώρα», αναφέρει ο Μπιλ Χάνατζ, επιδημιολόγος στη σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard.

«Η Δέλτα έχει προκαλέσει πολύ θόρυβο, αλλά δεν πιστεύω πως πρέπει να σημάνει τόσο μεγάλος συναγερμός», πρόσθεσε.
Παρ' όλα αυτά, είναι πιθανό να υπάρξουν μεμονωμένα ξεσπάσματα σε μέρη με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, εκτίμησε τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επιστήμονες. Υπάρξει μεγάλη ανισότητα σε ό,τι αφορά τα επίπεδα προστασίας κατά του κορωνοϊού ανά τις ΗΠΑ.

Σε γενικές γραμμές, η δυτική και βορειοανατολική πλευρά της χώρας έχουν σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ενώ ο Νότος καταγράφει τα χαμηλότερα. Κάτι σαν «οι δύο Αμερικές» των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, όπως τις περιέγραψε ο Δρ. Άντονι Φάουτσι και μεταξύ των οποίων υπάρχει χάσμα και σε πολιτικό επίπεδο.

Οι κομητείες που ψήφισαν τον Τζο Μπάιντεν έχουν υψηλότερο μέσο όρο εμβολιασμών σε σχέση με εκείνες που ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι Συντηρητικοί τείνουν να είναι αρνητικοί στον εμβολιασμό πολύ περισσότερο συγκριτικά με τους Δημοκρατικούς.
Στις ΗΠΑ, όπου περίπου το 60% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ακόμη η Πολιτεία του Μισισίπι με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, έχει ανοσοποιήσει το 43% των ενηλίκων. Σε εθνικό επίπεδο, η Covid έπεσε στην έβδομη θέση των αιτιών θανάτου από την πρώτη θέση, όπου είχε βρεθεί τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα σε κομητείες όπου λιγότερο από το 30% των κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Και η τάση αυτή είναι πιθανό να επιταχυνθεί καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν και οι άνθρωποι θα βρίσκονται όλο και περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, όπου ευνοείται σε μεγάλο βαθμό η μετάδοση του ιού.

Αν η επικράτηση του ιού σε αυτές τις κοινότητες αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, θα υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν ακόμη και οι εμβολιασμένοι , αν και δεν θα διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν βαριά. Επιπλέον, η μετάλλαξη ίσως βρει νέες ευκαιρίες για να συνεχίσει να εξαπλώνεται.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline