Ο Σταύρος Μπένος, ο 12ος με «μακρά θητεία πασόκος», ως κορυφαίος στη διακυβέρνηση ΝΔ.

Δώδεκα σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις, οι περισσότεροι στο «οικοσύστημα Μαξίμου και πέριξ» μάλλον με καλές γενικές εντυπώσεις οι περισσότεροι. Θετικής συμβολής οι πιο πολλοί.

- 1..Αλλοι τόσοι υπολογίζονται οι Πασόκοι « μακράς θητείας και υπηρέτες πολλών κομματικών αφεντάδων, πέραν της ΝΔ», επιλεγμένοι ως γενικοί γραμματείς, διοικητές και πρόεδροι. Φέρονται να προκαλούν σχόλια δυσαρέσκειας σε δοκιμασμένους και ικανούς κεντροδεξιούς, συνεπείς στις αρχές της ΝΔ.

Περιστασιακός υφυπουργός, χωρίς ιδιαίτερη διάκριση στα κυβερνητικά αξιώματα, εργατικός, έντιμος, δημιουργικός με ό, τι καταπιάστηκε, ο Σταύρος Μπένος ως δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986, προ 35 χρόνων.

2.Πασόκος μακράς αντιδεξιάς θητείας, χωρίς τριβές προσωπικές ή πολιτικές-ιδεολογικές ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.«Επέλεξα να συστήσω μια ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης, οικονομικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη, αλλά την μεθεπόμενη μέρα. Και πρότεινα -και με χαρά απεδέχθη- επικεφαλής αυτής της επιτροπής να είναι ο Σταύρος Μπένος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κ. Μπένος είναι «ένας πολιτικός που ως Δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986. Ως Υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε το θεσμό των ΚΕΠ, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας. Έχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε»

3.Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Οι «ΠΑΣΟΚοι» εκλεκτοί που βρίσκονται στο «στόχαστρο» βουλευτών και στελεχών της ΝΔ. για την πολύχρονη πολεμική εναντίον της.

Με την επισήμανση ότι σε κύκλους της ΝΔ λένε, μεταξύ τους, ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» και σε αυτή την κυβέρνηση, παρουσιάζουμε 10+1 (πρώην) «ΠΑΣΟΚους» που εμπιστεύεται ή εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός.
Όλοι είναι στο «στόχαστρο» των βουλευτών της ΝΔ που προέρχονται απευθείας από τα «σπλάχνα» της και δεν έχουν κάνει πολιτικές μετακινήσεις.

1.Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας, μέχρι να αναλάβει την υπουργική θέση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήταν γνωστός ως μεγαλοΠΑΣΟΚΟς που θήτευσε σε πολλές θέσεις κατά τη διάρκεια της «πράσινης» παντοκρατορίας.
Συγκεκριμένα: Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, υφυπουργός σε πολλά υπουργεία και, βεβαιώς, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

2. Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο υπουργός Επικρατείας – και από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη – θήτευσε στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, παρέχοντας συμβουλές –όπως λένε οι έχοντες γνώση– για θέματα δημόσιας διοίκησης.
Προηγουμένως διετέλεσε σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

3. Λίνα Μενδώνη
Η υπουργός Πολιτισμού ήταν μέλος του ΚΙΝΑΛ, μέχρι λίγο πριν την υπουργοποίηση της, σύμφωνα με πληροφορίες.
Διατέλεσε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί κυβερνήσεων Σημίτη, Παπανδρέου και Σαμαρά

4. Κυριάκος Πιερρακάκης,
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης το 2012, στο 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και το 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά».
Στην περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ήταν μέλος της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς», ως επιλογή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

5. Τάκης Θεοδωρικάκος
Ο, μέχρι πρόσφατα, Εσωτερικών ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή από την ΚΝΕ, ως γραμματέας της, στις αρχές της δεκαετίες 1990. Η πορεία μέχρι την υπουργοποίηση του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε διάφορες στάσεις.
Μεταξύ αυτών: Συνεργάτης επικοινωνίας του Κώστα Λαλιώτη όταν ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Επίσης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, όσο καιρό ήταν στη θέση του γραμματέα ο Κ. Λαλιώτης.

6. Χάρης Θεοχάρης

Ο υπουργός Τουρισμού, πέρα από την θητεία του ως βουλευτής του Ποταμιού, είχε διάφορων ειδών περάσματα από αυτό που λέμε... ευρύ ΠΑΣΟΚ.
Το 2016 συνέπραξε με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αλέκο Παπαδόπουλο για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Ευθύνης, από την οποία αποχώρησε επεισοδιακά μερικούς μήνες αργότερα.
Επίσης, το 2017 συμμετείχε στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά τελικά δεν προχώρησε. Κυρίως, όμως, από από τις αρχές του 2013 ως και τον Ιούνιο του 2014 ήταν Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο Υπουργείο Οικονομικών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).

7. Άκης Σκέρτσος
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για θέματα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, πέρασε από το ΠΑΣΟΚ ως στενός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και κατέληξε να γίνει διευθυντής του ΣΕΒ
Όταν θήτευσε στο ΠΑΣΟΚ ήταν η χρονιά που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέλαβε γραμματέας του. Ο Σκέρτσος συνέχισε να είναι στενός συνεργάτης του και στη συνέχεια, αφού στην πραγματικότητα ήταν διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, επί διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.

8. Θόδωρος Λιβάνιος
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη».
Επίσης, από το 2011 ήταν γενικός γραμματέας στον Δήμο Αθηναίων επί Γιώργου Καμίνη, εκλςκτου μέχρι σήμερα του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Επικρατείας..

9. Παναγιώτης Τσακλόγλου
Ο υφυπουργός Εργασίας για θέματα κοινωνικής ασφάλισης έχει περάσει από το λεγόμενο «Κύκλο Ιδεών» του Βαγγέλη Βενιζέλου, ενώ τις παρείχε τις επιστημονικές γνώσεις του στις κυβερνήσεις Σημίτη, Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά – Βενιζέλου.

10. Αριστοτελία Πελώνη
Η αναπληρώτρια και μετά κανονική κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη (με πέρασμα από τον κύκλο της Άννα Διαμαντοπούλου) θεωρείται (πρώην) ΠΑΣΟΚ από ανθρώπους στη ΝΔ που δεν χάρηκαν με την εμπιστοσύνη που της έδειξε ο πρωθυπουργός. Την κατηγορούν ότι επέκρινε επί χρόνια στα ΝΕΑ και αλλού την παράταξη της ΝΔ.

11 η Άννα Διαμαντοπούλου
Η ίδια η Άννα Διαμαντοπούλου έχει προσεγγίσει τον Πρωθυπουργό και τη διακυβέρνηση του τα τελευταία χρονιά, Καμία κριτική εναντίον του κι της Κυβέρνησης για τίποτα. Την πρότεινε ως υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, παρά τα «παράπονα» των πιο αυστηρών στελεχών της ΝΔ. Δεν πέτυχε στις φιλοδοξίες της αυτές.
Για την Άννα Διαμαντοπούλου τι να (πρωτο)πεί κανείς σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Μεγαλοστέλεχος του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ του Σημίτη με θητείες σε υπουργεία και υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και στη συνέχεια με στενούς δεσμούς με την ομάδα του Ευαγ, Βενιζζέλου , τον Κ.Σημίτη και αλλους παράγοντες της κεντροαριστεράς..

-Η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ μετράει προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ ήδη πέντε (5) υπουργούς, τρεις (3) υφυπουργούς και δέκα (10) γενικούς γραμματείς υπουργείων.
Μάλιστα δύο εξ' αυτών, οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος είναι ουσιαστικά οι εξ' απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου.
Υπουργοί

Συγκεκριμένα υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε διατελέσει σύμβουλος για θέματα δημόσιας διοίκησης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Η πιο ηχηρή περίπτωση πάντως είναι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος διετέλεσε υπουργός επί σειρά ετών του ΠΑΣΟΚ καθώς και πρώην γραμματέας του κόμματος.

Ο δεύτερος τη τάξει υπουργός, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει επίσης κάνει σημαντικό πέρασμα από το ΠΑΣΟΚ (αρχική του πολιτική προέλευση είναι το ΚΚΕ) καθώς υπήρξε συνεργάτης του Κώστα Λαλιώτη και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Βαγγέλη Βενιζέλου και μάλιστα ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2014.
Μέλος του ΠΑΣΟΚ ήταν και η νυν υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία είχε διατελέσει γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου.

Υφυπουργοί

Οι τρεις υφυπουργοί που προέρχονται ή σχετίστηκαν στο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ είναι ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου.
Είναι ακόμη ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ , αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ήταν συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Επίσης ο Θοδωρής Λιβάνιος υφυπουργός Εσωτερικών, διετέλεσε σύμβουλος του Γιάννη Ραγκούση ως υπουργού Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Γενικοί γραμματείς υπουργείων

Σε ότι αφορά τους πρώην «πράσινους» γενικούς γραμματείς ο κατάλογος είναι ακόμα μεγαλύτερος από τον αριθμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου και των υφυπουργών.

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, υπήρξε στενός συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου από την εποχή που η τελευταία ήταν στέλεχος και υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πάνος Αλεξανδρής γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2006
Από το ΠΑΣΟΚ προέρχεται επίσης ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης. Έχει περάσει από τις γραμμές της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη η οποία όχι μόνο προέχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά ήταν επίσης γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας επί των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά.

Οι υπόλοιποι γενικοί γραμματείς υπουργείων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είναι η Βιβή Χαραλαμπογιάννη γενική γραμματέας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, η Άννα Δελλαπόρτα, γενική γραμματέας Διαχείρισης κοινοτικών πόρων, η Έφη Μπέκου, γενική γραμματέας Πρόνοιας, η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας (πρώην συνεργάτιδα του Γιάννη Μανιάτη ως υπουργού του ΠΑΣΟΚ), ο Πάνος Σταμπουλίδης γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας του Καταναλωτή (προέρχεται από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ) και ο Γιώργος Καλαντζής, γενικός γραμματέας θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του Θόδωρου Πάγκαλου στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline