Γερμανία: Θέλει συγκυβέρνηση με Πράσινους ο Σολτς

Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων η συνάντηση Σολτς - Μακρόν στο Ελιζέ. Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων, που εμφανίζουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να έχει κτίσει διαφορά πέντε μονάδων έναντι του χριστιανοδημοκρατικού συνασπισμού CDU/CSU ενόψει των γερμανικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, ο υποψήφιος καγκελάριος Ολαφ Σολτς συναντήθηκε χθες στο Ελιζέ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γερμανός πολιτικός τόνισε τη δέσμευσή του για ενίσχυση της γαλλογερμανικής συνεργασίας, ως προϋπόθεση για μια «ισχυρή θέση της Ευρώπης στη νέα παγκόσμια τάξη». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον συντονισμό των προσπαθειών Παρισιού και Βερολίνου όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αμυντική διάσταση της Ε.Ε. Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να υποδεχθεί τον χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο καγκελάριο Αρμιν Λάσετ, καθώς το Παρίσι αποτελεί υποχρεωτικό προεκλογικό σταθμό για τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας της Γερμανίας. Αντίθετα, η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι προτιμά να επενδύσει κάθε ώρα της εκστρατείας της στην ανταλλαγή απόψεων με τους Γερμανούς πολίτες.

Στην τελευταία σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου INSA, το SPD λαμβάνει 26% στην προτίμηση ψήφου και ακολουθούν το CDU/CSU με 20,5%, οι Πράσινοι με 15,5%, το φιλελεύθερο FDP με 12,5%, η ακροδεξιά AfD με 11% και το αριστερό Linke με 6,5%. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο Σολτς εξέφρασε την πρόθεσή του να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους. Τα δύο κόμματα συμπίπτουν σε σειρά κεντρικών δεσμεύσεων, όπως η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου από τα 9,60 στα 12 ευρώ, η μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων, η επιτάχυνση της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το βασικό πρόβλημα για τον Σολτς είναι ότι ακόμη κι αν επικρατήσει με διαφορά έναντι των συντηρητικών, θα χρειαστεί άλλο ένα κόμμα, πλην των Πρασίνων, για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με τα σημερινά δεδομένα, τα ρεαλιστικά σενάρια είναι δύο: είτε ο συνασπισμός SPD, FDP, Πρασίνων, είτε SPD, Πρασίνων και Linke. Το τελευταίο σενάριο προσφέρεται για προεκλογική αξιοποίηση εκ μέρους της συντηρητικής παράταξης. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Βαυαρός πρωθυπουργός και επικεφαλής της CSU Μάρκους Ζέντερ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη νίκη της Αριστεράς θα σημάνει «ανεργία και χρέος» για τη Γερμανία. Πάντως, ο Σολτς έχει πάρει αποστάσεις από τη Linke, τονίζοντας ότι δεν θα την καλέσει να λάβει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας αν δεν δεσμευθεί ξεκάθαρα υπέρ του ΝΑΤΟ, της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στήριξη Μέρκελ στον Λάσετ

Παρά την εντεινόμενη κριτική που δέχεται ο Αρμιν Λάσετ, ακόμη και από το εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης, για τη χλωμή εικόνα της προεκλογικής του εκστρατείας, η Αγκελα Μέρκελ επιμένει να τον στηρίζει μέχρι τέλους. Ακριβώς τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η Γερμανίδα καγκελάριος περιόδευσε μαζί με τον υποψήφιο διάδοχό της στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Ο Λάσετ είναι πρωθυπουργός του κρατιδίου και πιστώνεται την επιτυχή διαχείριση των υποθέσεών του, αλλά η δημοτικότητά του δέχθηκε οδυνηρό πλήγμα τον περασμένο Ιούλιο, όταν επισκέφθηκε περιοχές που επλήγησαν σκληρά από τις φονικές πλημμύρες και οι κάμερες τον έπιασαν να αστειεύεται και να γελάει. Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, η Μέρκελ εξήρε τον Λάσετ ως εγγύηση για σταθερότητα και αποτελεσματικότητα. «Ο Αρμιν Λάσετ ηγείται του μεγαλύτερου κρατιδίου της χώρας πολύ επιτυχώς. Και όπως είναι επιτυχημένος πρωθυπουργός εδώ, μπορεί να ηγηθεί της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ως καγκελάριος», υποστήριξε.

Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος έχασε έναν στενό και πολύ αγαπητό συνεργάτη της. Πρόκειται για τον Γιαν Χέκερ, πρώην σύμβουλό της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πρεσβευτή στην Κίνα μόλις στις 24 Αυγούστου. Ο Γερμανός διπλωμάτης απεβίωσε ξαφνικά, σε ηλικία 54 ετών, ενώ μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου του.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline