Τζόνσον: Τέλος η υποχρεωτική καραντίνα για όσους είναι κρούσματα – Το σχέδιο συμβίωσης με τον κοροναϊό

Την άρση όλων των περιορισμών για τον κορωνοϊό στην Αγγλία ανακοίνωσε και επίσημα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Το «σχέδιο συμβίωσης με τον ιό» όπως το παρουσίασε, ενώπιων της Βουλής των Κοινοτήτων, περιλαμβάνει την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας μετά από θετικό διαγνωστικό τεστ, από τις 24 Φεβρουαρίου.

«Μέχρι την 1η Απριλίου θα εξακολουθήσουμε να συστήνουμε στους πολίτες που βρίσκονται θετικοί σε τεστ για κοροναϊό να παραμένουν στο σπίτι. Στη συνέχεια, όμως, θα ενθαρρύνουμε όσους εμφανίζουν συμπτώματα Covid-19 να επιδεικνύουν ατομική ευθύνη», είπε ο Τζόνσον.

Τέλος τα δωρεάν τεστ

Ακόμη, από 1η Απριλίου, καταργούνται τα δωρεάν τεστ για τον γενικό πληθυσμό, πλην των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων που παρουσιάζουν συμπτώματα. «Από την 1η Απριλίου, όταν θα έχει τελειώσει ο χειμώνας και ο ιός θα μεταδίδεται λιγότερο εύκολα, θα σταματήσουμε τα δωρεάν τεστ για το ευρύ κοινό», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά περάσαμε την κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον» σημείωσε ο Τζόνσον, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση κάνει δεκτή την εισήγηση της επιτροπής εμβολιασμού για αναμνηστική δόση του εμβολίου την Άνοιξη, στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 75 ετών και στους ανοσοκατασταλμένους άνω των 12 ετών.
«Πρόωρη» η χαλάρωση των μέτρων

Επιστήμονες ωστόσο επικρίνουν την απόφαση Τζόνσον χαρακτηρίζοντάς την «πρόωρη» και εκφράζουν τον φόβο θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της απότομης αλλαγής στη συμπεριφορά των ανθρώπων. «Πυρά» για την άρση των μέτρων δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον και από τους πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίοι τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις από το πρόσφατο «partygate». Το Εργατικό Κόμμα μάλιστα τον καλεί να δώσει στη δημοσιότητα τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία βασίστηκε η άρση των μέτρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση της κυβέρνησης έρχεται μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση πως βασίλισσα Ελισάβετ βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline