Επιχείρηση «κλειστά φώτα» σε Λούβρο, Βερσαλλίες και αυτοκινητόδρομους στο Βέλγιο

Στο σκοτάδι εμβληματικά μνημεία και δρόμοι σε όλη την Ευρώπη λόγω ενεργειακής κρίσης. Το ένα μετά το άλλο, εμβληματικά μνημεία της Ευρώπης ξεκινούν να σβήνουν τα φώτα ελέω της ενεργειακής κρίσης, ενώ το ίδιο έχει αρχίσει να συμβαίνει και σε δρόμους και γειτονιές.

Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές της ενέργειες έχουν φθάσει στα ύψη, εν μέρει εξαιτίας των αναταράξεων στις αγορές ενέργειας που προκλήθηκαν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν εις βάρος της Ρωσίας, ενός κορυφαίου παραγωγού ενέργειας.

Εξοικονόμηση σε Λούβρο και Βερσαλλίες
Το φημισμένο μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών στη Γαλλία θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα ως ένα συμβολικό μέτρο για να υπενθυμίζουν στο κοινό την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η πόλη του Παρισιού ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να σβήνει τα διακοσμητικά φώτα που κοσμούν μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, τα οποία διαχειρίζεται, ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο, βυθίζοντας τον Πύργο του Άιφελ και άλλα τοπόσημα στο σκοτάδι για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κόστη ηλεκτροδότησης.
Η υπουργός Πολιτισμού Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ δήλωσε σήμερα ότι και η Πυραμίδα του Λούβρου θα ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα, σβήνοντας τα φώτα τις στις 11:00 μμ αντί για την 1 πμ.

Η πρόσοψη στο Παλάτι των Βερσαλλιών, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Παρισιού, θα σβήνει τα φώτα της μια ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 10:00 μμ.

Η υπουργός έκανε έκκληση προς τα γαλλικά πολιτιστικά ιδρύματα να υιοθετήσουν μέτρα που εξοικονομούν ενέργεια όπως εκείνα που έλαβε το Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι, το οποίο «μείωσε την κατανάλωσή του στην ενέργεια κατά ένα τρίτο απλά αλλάζοντας λαμπτήρες και τοποθετώντας λαμπτήρες LED».
Η ίδια είπε ότι γίνονται συζητήσεις με κινηματογραφικές αίθουσες για την αντικατάσταση των προβολέων τους με προβολείς λέιζερ.

Σβηστά φώτα σε αυτοκινητόδρομους στη Βαλονία

Τα φώτα θα σβήνουν στους περισσότερους αυτοκινητόδρομους της Βαλονίας, γαλλόφωνης περιοχής του Βελγίου, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, από τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρουν γαλλόφωνες εφημερίδες, τα φώτα θα σβήνουν στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου αυτοκινητοδρόμων της Βαλονίας μεταξύ 22:00 και 5:00 π.μ. Θα παραμένει ως έχει ο φωτισμός των κόμβων, καθώς και των εισόδων και εξόδων και των επικίνδυνων σημείων.

Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομούνται πολλά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών της Βαλονίας, Φιλίπ Χενρί.

«Οι πολίτες αναμένουν από τις δημόσιες αρχές να καταβάλουν επίσης προσπάθειες για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Αυτό είναι ένα έκτακτο μέτρο που έλαβε η Βαλλονία», ανέφερε ο υπουργός υποδομών.

Σύμφωνα με την εταιρεία Sofico που διαχειρίζεται τους αυτοκινητόδρομους και τις εθνικές οδούς στη Βαλονία, η εκτιμώμενη εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει από αυτήν την απόφαση ανέρχεται σε περίπου 400.000 ευρώ σε τιμές ενέργειας το 2022, ενώ αναμένεται ότι η εξοικονόμηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη το 2023. Η μείωση του φωτισμού θα μειώσει την κατανάλωση κατά 2.670 MWh στο τέλος του 2023 σε σύνολο περίπου 21.000 MWh.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline