Ιωάννα Μάνδρου: Oταν λείπει ο γάτος...

Μόλις άρχισαν οι αποκαλύψεις για κακομεταχείριση παιδιών, ακόμη και καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και υπόνοιες για ατασθαλίες στα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου», μιας εμβληματικής προνοιακής δομής με έργο πλέον της 25ετίας, οι αρμόδιες αρχές ανέλαβαν δράση.

Η Εισαγγελία Ανηλίκων ασχολείται με το ποινικό κομμάτι των καταγγελιών για όσα καταγγέλλονται για ξυλοδαρμούς και αυστηρές τιμωρίες σε παιδιά, αλλά και για την καταγγελία ενός 19χρονου σήμερα, πρώην τροφίμου στη δομή, ο οποίος έχει καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση.

Παράλληλα, γενικευμένο έλεγχο στα οικονομικά έχουν ξεκινήσει σε όλα τα παραρτήματα της δομής η Οικονομική Αστυνομία και η Ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, που μπορεί να «ξετινάξει» τα πάντα, καθώς δεν εμποδίζεται από κανένα απόρρητο – φορολογικό ή τραπεζικό.

Η κοινή γνώμη καθημερινά βομβαρδίζεται από καταγγελίες και αποκαλύψεις για αθέατες και σκοτεινές πλευρές στη δράση της «Κιβωτού του Κόσμου» και οι πολίτες, που είχαν πιστέψει στο έργο της, είναι λογικό να υφίστανται σοκ και να μην ξέρουν τι ακριβώς έχει συμβεί.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι χρήστες είναι μοιρασμένοι, με άλλους να αποδοκιμάζουν και άλλους να στέκονται δίπλα στην «Κιβωτό», αρνούμενοι να πιστέψουν όσα καταγγέλλονται.
Τι ακριβώς έχει συμβεί, σε ποια έκταση και σε ποιο βάθος θα αποδειχθεί από τις συντονισμένες έρευνες της Δικαιοσύνης, η οποία οφείλει να δράσει γρήγορα, όπως και οι άλλες αρμόδιες κρατικές αρχές.

Όμως εκείνο που προκύπτει απ' όλη αυτή την ιστορία και είναι εξαιρετικά σοβαρό –και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση– είναι πως για χρόνια ολόκληρα οι έλεγχοι, που όφειλαν να είναι ουσιαστικοί σε τέτοιου είδους δομές, δεν γίνονταν όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται φαινόμενα τα οποία, σήμερα που αποκαλύπτονται, προκαλούν αίσθηση και σοκάρουν.
Αν η λογοδοσία είχε επιβληθεί και οι έλεγχοι ήταν ουσιαστικοί στο οικονομικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο της διαβίωσης των εκατοντάδων παιδιών που πέρασαν από την «Κιβωτό» και εκείνων που τώρα βρίσκουν σε αυτήν καταφύγιο και προστασία, δεν θα είχαμε σήμερα τις αποκαθηλώσεις που έχουμε ούτε τη βροχή των καταγγελιών, που ελέγχονται ήδη και μένει η Δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει τι ισχύει και τι όχι.

Δυστυχώς, όμως, η απουσία των κρατικών ελέγχων δημιουργεί το έδαφος για κάθε είδους παρανομίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όταν πρόκειται για προστασία παιδιών και για τα εκατομμύρια που δίνονται ως δωρεές από επώνυμους και ανώνυμους.
Αλλά, όπως σοφά λέει ο λαός, όταν λείπει ο γάτος, χορεύουν τα ποντίκια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline