Ουκρανία: Πρόσωπο της Χρονιάς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την σθεναρή ηγετική του στάση

Η ικανότητα ηγεσίας και το σθένος που έχει επιδείξει στις απαιτήσεις των Ρώσων τον ανέδειξε ως «Άνθρωπο της Χρονιάς» από τους Financial Times.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν αυτός που έγινε γρήγορα το πρόσωπο του. Η ηγεσία και το σθένος που έχει επιδείξει ήταν τα στοιχεία που οι Financial Times του απένειμαν τον τίτλο για τον «Άνθρωπο της Χρονιάς» για το 2022.

Όπως αναφέρουν οι Times, η απόφαση του Ζελένσκι να παραμείνει στο Κίεβο αντί να αποδεχτεί μια πρόταση παράδοσης στη Μόσχα, αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες στιγμές στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. «Είμαι πιο υπεύθυνος παρά γενναίος... Απλώς μισώ να απογοητεύω τους ανθρώπους», δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Ζελένσκι – Πώς πιστεύει ότι θα τελειώσει ο πόλεμος

Λίγα λόγια για τον Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος το 2019, όταν κέρδισε τον Πέτρο Ποροσένκο. Τότε χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «αντικαθεστωτικό αουτσάιντερ», που θέλει να εξαλείψει τη διαφθορά και να εξασφαλίσει καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα.
Η νίκη του βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στον ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά, όπου υποδυόταν έναν απλό άνθρωπο που ρίχτηκε στη μάχη της προεδρίας για να «καθαρίσει» τη χώρα. Ακόμη και το πολιτικό του κόμμα πήρε το όνομά του από την εκπομπή.
Ουκρανία: Η επαγγελματική του πορεία

x55Ο Ζελένσκι σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο, αλλά μετά την αποφοίτησή του άρχισε να ασχολείται με την ψυχαγωγία, ιδρύοντας μια εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών. Έγινε διάσημος για τα σκετς του, συμπεριλαμβανομένου ενός όπου ο ίδιος και κάποιοι «συνεργοί» του κατέβασαν τα παντελόνια τους και προσποιήθηκαν ότι έπαιζαν πιάνο με... κάτι άλλο εκτός από τα χέρια τους. Αργότερα, κέρδισε την ουκρανική εκδοχή του «Dancing with the Stars», το 2006, και έγινε η «φωνή» του Paddington στην ομώνυμη ταινία.
Ωστόσο, η τηλεοπτική σειρά «Υπηρέτης του Λαού» κατέγραψε τη διάθεση της χώρας όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2015. Ο Ζελένσκι υποδύθηκε έναν ταπεινό δάσκαλο, που φώναζε εξαγριωμένος σε ένα βίντεο για τη διαφθορά που πολλοί Ουκρανοί καλούνταν καθημερινά να αντιμετωπίσουν. Το κλιπ έγινε viral, ξεκινώντας μια πολιτική καριέρα που τελικά οδήγησε τον ίδιο στο προεδρικό μέγαρο.

Η επιτυχία του σόου έπεισε τον Ζελένσκι ότι πρέπει πράγματι να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην πολιτική. Η εκστρατεία του απηχούσε πολλά από τα θέματα που εξερεύνησε στην τηλεοπτική εκπομπή και το πολιτικό του κόμμα πήρε το ίδιο όνομα, «Υπηρέτης του Λαού». Κέρδισε τον δεύτερο γύρο των εκλογών έναντι του τότε προέδρου Ποροσένκο, με περίπου 73% των ψήφων.
Ουκρανία: Το οικογενειακό υπόβαθρο του Ζελένσκι
Γεννημένος στις 25 Ιανουαρίου 1978, ο Ζελένσκι μεγάλωσε σε μια κακόφημη, ρωσόφωνη περιοχή στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Η καταγωγή του ήταν εβραϊκή, με αρκετά μέλη της οικογένειάς του να πεθαίνουν στο Ολοκαύτωμα, ενώ ο παππούς του υπηρέτησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως αξιωματικός του σοβιετικού στρατού.

Ο πατέρας του, μαθηματικός, και η μητέρα του, μηχανικός, επέλεξαν να μείνουν στην Ουκρανία, ενώ πολλοί άλλοι Εβραίοι αναχώρησαν για τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, όταν η πρώην Σοβιετική Ένωση τους επέτρεψε να μεταναστεύσουν. Παιδικοί φίλοι θυμούνται πως ξεχώριζε για το σκουλαρίκι του και για τους καλούς βαθμούς στο σχολείο. Αργότερα πήρε το πτυχίο Νομικής από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline