Eκλογικό 2023: Πρώτες προβλέψεις για τη μοίρα των αρχηγών.

Μοιρασμένες ανάμεσα σε καλές ελπίδες, που δεν παύουν να είναι ανταγωνιστικές οι περισσότερες, φορτωμένες με πολλές φιλοδοξίες ανάμεσα στις πρώτες και στις δεύτερες κάλπες (τις εικοστές από το 1974) φαίνονται οι εξελίξεις, αρχές του 2023, για τους έξι πολιτικούς αρχηγούς της Βουλής.

Μπορεί να έχουμε ηττημένους αρχηγούς ως τελικό απολογισμό αλλά δεν θα κινδυνεύσει η θέση τους, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο των αναμετρήσεων. Αντίθετα, υπάρχει η εκτίμηση λχ., της έγκυρης MRB ότι μπορούν να αυξηθούν σε επτά, εάν τελικά μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα ο κ.Κασιδιάρης.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι πρώτες κάλπες θα είναι δύσκολες για όλους, με ψυχρολουσίες και χαμένα όνειρα, ιδιαίτερα εάν επικρατήσει η ψυχολογία της χαμένης ψήφου, η αποχή των δυσαρεστημένων αποστασιοποιημένων οπαδών και παραμείνουν στην αρνητική τους στάση οι νέοι ψηφοφόροι και οι απόδημοι. Αυτά τα άγνωστα δεδομένα θα πιστοποιήσουν κατά πόσο ισχύει-γιατί ισχύει- το γεγονός ότι άλλο πράγμα οι δημοσκοπήσεις και άλλο πράγμα-πρόκριμα οι κάλπες. Και τελικά πόσο ρόλο θα παίξουν τρείς ακόμα παράμετροι:- η προσωπικότητα και το επιτελείο του κάθε αρχηγού- τα ψηφοδέλτια και οι προγραμματικές θέσεις-η διάθεση για συνεργασία με άλλα κόμματα και με ποιές αξιώσεις (γιατί οι περισσότερες φαίνονται και είναι υπερφίαλες).
- Ενώ στόχος των αρχηγών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι η πρωτιά με πολιτικές πρωτοβουλίες στις πρώτες κάλπες, τα περισσότερα από τα άλλα κόμματα δεν επιθυμούν καμία συνεργασία και συμμετοχή σε κοινή διακυβέρνηση.

-Το πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου, μπορεί να αποδειχθεί δίσεκτο, δηλαδή δύσκολο και προβληματικό (και μάλιστα ένα υπάρξουν δύο προεκλογικές περίοδοι και διπλές κάλπες) για τις πολιτικές εξελίξεις και τα περισσότερα κόμματα και αρχηγούς. Οι ίδιοι έχουν φροντίσει από καιρό τώρα να κάνουν μαξιμαλιστικούς τους στόχους τους για τις εκλογικές αναμετρήσεις. Καταρχήν γύρω στον Απρίλιο (ίσως πριν το Πάσχα) για την πρώτη κάλπη με βάση την απλή αναλογική, δηλώνοντας ότι δεν θεωρούν ρεαλιστικούς στόχους να είναι το κόμμα τους σε «πρώτο και νευραλγικό ρόλο» στις πολιτικές εξελίξεις.

Όλοι σχεδόν οι πολιτικοί αρχηγοί όχι απλώς για λόγους προεκλογικής δημαγωγίας ή πίεσης αλλά με στρατηγική νίκης και με πρωτιές τουλάχιστον για τους Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη ως βασικές προσδοκίες για τούς ίδιους και το κόμμα τους. Και φυσικά για τον δικό τους νέο ρόλο το 2023 είτε του Πρωθυπουργού είτε του αποφασιστικού παράγοντα εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα λεγόμενα μικρά κόμματα στην μεγάλη πλειοψηφία τους αρνούνται ότι θα αποτελέσουν «εύκολους συνεργάτες» σε κυβερνήσεις συνεργασίες. Τα περισσότερα το αρνούνται τελείως ,επιμένοντας στην αυτονομία τους, πλην ίσως του κόμματος του Γ. Βαρουφάκη. Συνοπτικά οι πρώτες αλλαγές, που φέρνει το κάπως δίσεκτο και δύσκολο 2023 για τις πολιτικές εξελίξεις σε επίπεδο κεντρικών προσώπων είναι οι εξής:

- Κατερίνα Σακελλαροπούλου η μόνη διαζευγμένη της «ηγετικής ομάδας της Πολιτείας» Γίνεται 67 χρονών το νέο έτος, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη στις 30.5.1956 και στο αξίωμα αυτό από 13 Μαρτίου 2020. Με άλλα δύο χρόνια θητείας ακόμα, με ορίζοντα οκταετίας και με αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία των εντολών και των εκλογικών αναμετρήσεων φέτος..

- Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικός δεύτερης γενιάς και ο μόνος γιός Πρωθυπουργούς.. Πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής τον Μάρτιο του 2004, γεννημένος στις 4 Μαρτίου 1968 και έγινε Πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2019. Με φιλοδοξίες αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες και ορίζοντα δεύτερης τετραετίας.

- Γεννημένος τον Ιούλιο του 1974 ο Αλ. Τσίπρας κλείνει φέτος 15 χρόνια αρχηγίας στο κόμμα του(από τον Φεβρουάριο του 2008), το οποίο και έφερε στη εξουσία και μετάλλαξε σε κόμμα εξουσίας από ένα μηχανισμό διαμαρτυρίας του 2-5%.

- Ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι ο νεώτερος σε όλα από όλους, πατέρας ενός παιδιού από σύντροφό του. Γεννήθηκε στις 7,2.1979 κλείνει δεκαετία ως Ευρωβουλευτής, όταν πρωτοεκλέχτηκε το 2014 και εκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον Μάρτιο του 2021. Εβαλε ψηλά τον πήχυ στο άλμα του επί κοντώ και μάλλον θα περάσει από κάτω.

- -Παλαιότερος όλων σε αρχηγική θητεία ο Αλ. Τσίπρας , αλλά σε ηλικία μεγαλύτερο όλων0 ο γεννημένος στις 10.8.1955 Δημήτρης Κουτσούμπας. Έγινε γραμματέας του ΚΚΕ το 2013 και επανεκλέχτηκε δύο φορές..

- Γεννημένος στη Δυτ. Γερμανία ο Κυριάκος Βερόπουλος στις 24.10. 1965 υπήρξε για ένα διάστημα βουλευτής του ΛΑΟΣ, μεταπήδησε για τρία χρόνια στη ΝΔ , αποχώρησε απογοητευμένος και από το 2016 είναι επικεφαλής του κόμματος «Ελληνική Λύση».

- Μόνος καθηγητής ΑΕΙ ο Γιάννης Βαρουφάκης γεννήθηκε στις 24.3.1961, είναι σε δεύτερο γάμο, διετέλεσε βουλευτής και υπουργός στην εξάμηνη διακυβέρνηση Τσίπρα το 2015 και μετέπειτα έγινε αρχηγός και δημιουργός του κόμματος «Μέρα 25».

- Τα πράγματα αποδεικνύονται όλο και περισσότερο δύσκολα από όσο μέχρι σήμερα είχαν υπολογίσει και διαλαλούσαν Και θα γίνουν χειρότερα, με ισχυρή πιθανότητα οι ηττημένοι του πρώτου γύρου-σημειώστε το- να είναι περισσότερο από όσους υπολογίζουν ορισμένοι σήμερα..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline