Γιάννης Μαρίνος: Ποιοι ωφελούνται από τον πόλεμο

Ολο και περισσότερο μεγαλώνουν η αγανάκτηση και οι αποδοκιμασίες κατά των ωφελούμενων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η παράταση του οποίου συντελεί στον αθέμιτο πλουτισμό μεγάλων επιχειρήσεων και κρατών.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν φυσικό να αποβούν επ' ωφελεία των χωρών εκείνων που έσπευσαν να καλύψουν το κενό από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κύριο μέχρι τότε αγοραστή των ενεργειακών προϊόντων της Ρωσίας. Ομως αυτή η υποκατάσταση έδωσε την ευκαιρία στους νέους προμηθευτές της ενεργειακά διψασμένης Ευρώπης σε αχαλίνωτη κερδοσκοπία με ώθηση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου σε πρωτοφανή επίπεδα.

Κύριος επωφελούμενος οι ΗΠΑ σε τέτοιο σημείο ώστε ήδη ακόμα και υπουργοί ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να τις κατηγορούν πια για αθέμιτο πλουτισμό. Είναι τόσο τεράστια τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών από την εξαγωγή υγροποιημένου αερίου (LNG) αλλά και πετρελαίου από σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες ώστε ολοένα και εντονότερες ακούγονται οι φωνές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία υπήρξε το πρόσχημα για ασύδοτη κερδοσκοπία των αμερικανικών εταιρειών με την έκδηλη συμπαράσταση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τις οποίες τόσο ένθερμα υποστήριξαν οι ΗΠΑ, έπληξαν κυρίως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που καθώς δεν διαθέτουν κατά κανόνα πετρέλαιο και φυσικό αέριο και στερήθηκαν τον εφοδιασμό τους από τη Ρωσία, κατέφυγαν σε προμήθεια κυρίως από τις ΗΠΑ οι ενεργειακές επιχειρήσεις των οποίων, χάρις και στην εκτός ελέγχου κερδοσκοπία επί των τιμών τους, κατακλύστηκαν από κέρδη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.

Ωφελημένη από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναδείχθηκε και η Νορβηγία, η μόνη σοβαρή παραγωγός πετρελαίου στην Ευρώπη. Μόνο το 2022 τα έσοδά της από εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων υπερέβησαν τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια όταν το 2021 ήταν μόλις 29. Σκανδαλώδης ως αποδεικνύεται η αύξηση του πλούτου της χώρας αυτής χάρις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η έκρηξη αυτή πλούτου της Νορβηγίας έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει την κυβέρνηση πολεμοκάπηλη και ζητεί σύσταση διεθνούς ταμείου αλληλεγγύης προς τα θύματα της κερδοσκοπίας.

Εύλογο ήταν εκτός των προαναφερθεισών χωρών να επωφελούνται από τον αποκλεισμό της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και τρεις αραβικές χώρες, το διαβόητο Κατάρ, η Αλγερία και η Αίγυπτος ως προμηθεύτριες φυσικού αερίου.
Πάντως η πλέον ωφελημένη χώρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι οι ΗΠΑ, που μέσα σε ελάχιστο χρόνο ενεργοποίησαν την παραγωγή LNG έχοντας αναδειχθεί σε μία νύχτα, όπως ελέχθη, στην κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο αυτόν, ενώ προωθούν δυναμικά και την παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθους.

Εντονα δε επικρίνεται το ότι η αχαλίνωτη κερδοσκοπία των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει κάθε ηθικό φραγμό καθώς το αμερικανικό LNG πωλείται στην Ευρώπη σε τιμές τετραπλάσιες από εκείνες που το πληρώνουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Ετσι που καταντά οι κυρώσεις και η αποστέρηση της Ευρώπης από ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο να συνιστούν πρόσχημα για αναίσχυντα κέρδη σε βάρος των ταλαίπωρων Ευρωπαίων, που ταυτόχρονα πληρώνουν εν μέρει και το κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Ανομος κόσμος, αδίστακτος, διαβολικά πλασμένος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline