Ανδρέας Δρυμιώτης; Περί «νοθείας» στις Εκλογές

Πριν από μερικές εβδομάδες δημοσιεύματα στον Τύπο, δειλά δειλά άρχισαν να σπέρνουν τον σπόρο της αμφισβήτησης για τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ήταν πολύ ξεκάθαρος και σας μεταφέρω το σχετικό απόσπασμα:
[...] «Αυτοί οι οποίοι τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι έχουν έναν σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ηδη το εννοούν», συνέχισε.
«Δηλαδή λέτε ότι θα αμφισβητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το εκλογικό αποτέλεσμα», ρωτήθηκε διευκρινιστικά ο πρωθυπουργός.
«Εννοώ ότι θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία», απάντησε.

«Δηλαδή θα πουν ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές;» ρωτήθηκε πάλι, για να απαντήσει:
«Εάν δείτε πού οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό, ναι. Και είναι αδιανόητο αυτό, διότι αν έχουμε ένα, θα έλεγα, κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας» [...].
Πολύ φοβούμαι ότι έχει απόλυτο δίκαιο ο πρωθυπουργός. Επειδή είμαι ο άνθρωπος που σχεδίασε και υλοποίησε το σύστημα συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των Εκλογών από το 1981, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το σύστημά μας είναι εντελώς αδιάβλητο. Αυτό που καταγράφει η Εφορευτική Επιτροπή σε ένα εκλογικό τμήμα αυτό ακριβώς μεταδίδεται και συγκεντρώνεται. Από το 1981 έχουμε δώσει στα κόμματα τη δυνατότητα να ελέγχουν τα αποτελέσματα με ένα πολύ απλό σύστημα.

Οταν ολοκληρώνεται η καταμέτρηση και συντάσσεται το πρακτικό, παρουσία της Εφορευτικής Επιτροπής, το αποτέλεσμα των Συνδυασμών ενός Εκλογικού Τμήματος αντιγράφεται σε ένα έντυπο (χημικών αντιγράφων) και τα κόμματα που ενδιαφέρονται παίρνουν ένα ακριβές αντίγραφο. Με τα συστήματα που η εταιρεία εγκαθιστά στα κόμματα, μπορούν άμεσα να επαληθεύσουν ότι το αποτέλεσμα που ενσωματώθηκε είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που πιστοποιήθηκε. Δυνατότητα αλλοίωσης του αποτελέσματος δεν υπάρχει. Τελεία και παύλα.
Είναι γεγονός ότι όταν ξεκινήσαμε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών το 1981, υπήρχε πολύ μεγάλη καχυποψία και για τον λόγο αυτό η Διακομματική Επιτροπή συνέστησε ομάδα ειδικών οι οποίοι πριν από τις εκλογές έκαναν πολύ διεξοδικούς ελέγχους και πείσθηκαν ότι το σύστημα είναι αδιάβλητο. Κατά καιρούς υπήρξαν κόμματα και πολιτικοί, που για λόγους επικοινωνιακούς αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρέθηκαν διαφορές με τα αποτελέσματα που τελικά συντάσσει η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή, η οποία παίρνει τα αναλυτικά αποτελέσματα από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία.
Το επαναλαμβάνω. Δεν είναι δυνατόν να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων και κατά συνέπεια τα συγκεντρωτικά και η πιστοποίηση μπορεί να γίνει από όλους τους ενδιαφερόμενους και τα ίδια τα κόμματα.
Θέλω όμως να σας δώσω και μια άλλη σημαντική πληροφορία. Μετά το 1996 έγιναν πάρα πολλές κακόβουλες προσπάθειες «παρέμβασης» στο πληροφοριακό σύστημα των Εκλογών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Ολες αντιμετωπίστηκαν με απόλυτη επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι ο σχεδιασμός του συστήματος μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη ακεραιότητα των πληροφοριών.

Αφού, λοιπόν, ξεκαθαρίσαμε το θέμα της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων, ελάτε να δούμε άλλες περιπτώσεις επηρεασμού των ψηφοφόρων. Είναι γεγονός ότι τόσο στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ αλλά και στο Brexit το 2016, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων να «επηρεάστηκε» από την εταιρεία Cambridge Analytica, η οποία έχει ήδη κλείσει. Το εγχείρημα αυτό βασίστηκε στην κλοπή και εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών από το Facebook. Με πρόσχημα ένα ψυχομετρικό τεστ, με αμοιβή 5 δολάρια, στο οποίο συμμετείχαν 300.000 Αμερικανοί, το οποίο διενήργησαν με την άδεια του Facebook, υπέκλεψαν, χωρίς φυσικά την έγκριση του Facebook, τα στοιχεία όλων των φίλων τους και έτσι συγκέντρωσαν τα στοιχεία των 50 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών στους οποίους έγινε άμεσο προσωπικό marketing ανάλογα με τις προτιμήσεις τους όπως φαινόταν από τα «like» που έκαναν στο Facebook.

Για να αντιληφθείτε πόσο σημαντικά είναι τα «αθώα» «like» που κάνουμε στο Facebook, φτάνει μόνο αυτό: Το 2012, ένας Πολωνός μεταπτυχιακός φοιτητής στο Cambridge, ο Michael Kosinski, απέδειξε ότι με βάση τον μέσο όρο των 70 «like» από έναν χρήστη του Facebook, ήταν δυνατό να προβλεφθεί το χρώμα του δέρματος (με ακρίβεια 95%), ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός (με ακρίβεια 88%) και η προτίμησή τους στο Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (με ακρίβεια 85%). Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα ποσοστά είναι εξαιρετικά υψηλά.
Σκόπιμα, έδωσα λεπτομέρειες για το τι συνέβη στις περιπτώσεις αυτές, γιατί αν εξαιρέσουμε τη δόλια κλοπή των προσωπικών δεδομένων των 50 εκατ. Αμερικανών πολιτών, όλα τα άλλα είναι εντελώς νόμιμα και χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων. Ουσιαστικά έκαναν μια προσωπική καμπάνια ("personal marketing") για τον επηρεασμό των ψηφοφόρων. Αν σε κάποιον άρεσαν τα κατοικίδια ο Τραμπ εμφανιζόταν σαν ζωόφιλος. Σε κάποιον άλλον που δεν του άρεσαν οι μετανάστες, ο Τραμπ εμφανιζόταν σαν διώκτης κ.ο.κ. Δηλαδή έλεγαν σε όλους αυτό που ήθελαν να ακούσουν.

Μπορεί να μας φαίνεται περίεργο το τι συνέβη αλλά ουσιαστικά αυτή τη δουλειά κάνουν όλοι οι πολιτικοί και όλα τα κόμματα. Προσπαθούν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους τους για να τους ψηφίσουν. Φυσικά η μέθοδος της Cambridge Analytica δεν μπορεί να επαναληφθεί γιατί μπήκαν δικλίδες ασφαλείας στο Facebook, ώστε να είναι αδύνατον να υποκλαπούν τα στοιχεία των φίλων μας.

Και έτσι φτάνουμε στον άλλο τρόπο επηρεασμού των ψηφοφόρων: Τα ψέματα και τη δολοφονία χαρακτήρα. Στο θέμα αυτό, εμείς οι Ελληνες έχουμε διδακτορικό και έχουμε ήδη γράψει παραπάνω από ένα εγχειρίδιο. Ξεκίνησε με τον «Αυριανισμό» και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από ρυπαρά έντυπα και τρολ του Διαδικτύου που περιέργως όλα βρίσκονται στην πλευρά της Αριστεράς. Θυμίζω ότι το πρώτο θύμα του «Αυριανισμού» ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που ήταν υποτίθεται συνεργάτης των Γερμανών και είχε φιλενάδα την Κατερίνα, για την οποία ο ίδιος ο Γιώργος Κουρής (εκδότης της «Αυριανής») παραδέχτηκε (πολλά χρόνια αργότερα) ότι ήταν προϊόν της φαντασίας του.

Αν λοιπόν ανησυχεί η αξιωματική αντιπολίτευση για τέτοιου είδους επηρεασμό των ψηφοφόρων, καλό είναι να ψάξει στη δική της αυλή γιατί εκεί φυτρώνουν τα fake news και οι δολοφόνοι χαρακτήρων.

Σε εκπομπή τηλεόρασης του Contra Channel κατηγορήθηκε η Νίκη Κεραμέως ότι έκανε προεκλογική συγκέντρωση σε γνωστό κατάστημα της Κηφισιάς εν μέσω πένθους για τους νεκρούς των Τεμπών. Για επιβεβαίωση πρόβαλαν και video όπου όμως όλοι οι συμμετέχοντες φαίνονται να φοράνε καλοκαιρινά... ρούχα. Την ίδια ιστορία δημοσίευσε και η εφημερίδα «Δημοκρατία». Τόσο η δημοσιογράφος του Contra Channel, όσο και η εφημερίδα υποχρεώθηκαν να διαψεύσουν την πληροφορία μετά την τεκμηριωμένη απάντηση της Νίκης Κεραμέως και φυσικά την απειλή για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Η ζημιά όμως έγινε διότι άλλοι είδαν την εκπομπή και άλλοι άκουσαν τη διάψευση. Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της δολοφονίας χαρακτήρων. Λες το ψέμα και είναι πολλοί που θα το πιστέψουν χωρίς να δουν τη συνέχεια. Εστω και έναν ψηφοφόρο να επηρεάσεις είναι κέρδος. Γι' αυτό μας έχουν φλομώσει στα ψέματα!

Εξωφρενικό, όμως, παράδειγμα είναι και ο ευρωβουλευτής του Σύριζα Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος σε κομματική συγκέντρωση δήλωσε –με ύφος 50 καρδιναλίων– το απίστευτο: «Κοιτάξτε τι είπε ο Μητσοτάκης: Οι άριστοι. Δεν είναι μόνο ταξικό, είναι η Αρια φυλή! Κρύβεται πολύς φασισμός κάτω από την πολιτική αντίληψη των αρίστων [...] Είναι ένα ναζιστικό κομμάτι που κρύβεται πίσω από την ιστορία των αρίστων, της Αριας φυλής. Αυτός είναι ο Μητσοτάκης και η παρέα του».

Οση σχέση έχει η Αριστεία με την Αρια φυλή, άλλη τόση σχέση έχει ο Τσίπρας με την Αλήθεια. Καμία! Αλλά επειδή απευθύνονται σε αμόρφωτους, ελπίζουν ότι θα μπερδέψουν την αριστεία με την Αρια φυλή.
Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline