Εφη Φαλίδα: Simone και φεμινισμός

Η συμβολή της Μποβουάρ στον φεμινισμό μπορεί να θεωρείται σήμερα ξεπερασμένη από μερίδα σκληροπυρηνικών θεωρητικών των σπουδών φύλου.

«Μια ελεύθερη γυναίκα είναι ακριβώς το αντίθετο μιας ελαφριάς γυναίκας», έγραφε η Σιμόν ντε Μποβουάρ στις σελίδες του βιβλίου της «Το δεύτερο φύλο». Οι σκέψεις της, διατυπωμένες το 1949, βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό πολλές από τις γυναίκες να ξεπεράσουν τον κατασκευασμένο από τους άνδρες εαυτό τους. Η συμβολή της Μποβουάρ στον φεμινισμό μπορεί να θεωρείται σήμερα ξεπερασμένη από μερίδα σκληροπυρηνικών θεωρητικών των σπουδών φύλου. Ισως γιατί ο λόγος της ακούγεται διδακτικός στις σύγχρονες μαχητικές θηλυκότητες που διεκδικούν εξοργισμένες τα δικαιώματά τους και καταγγέλλουν την πατριαρχική οπτική ως αφετηρία των δικών τους περιορισμών.

Αδικο δεν έχουν. Ομως η οργή δεν προσφέρει στον θυμό καταλυτική ισχύ και ο παραδοσιακός φεμινισμός α λα Μποβουάρ προτρέπει σε έναν τρόπο ζωής που ακόμη και σήμερα έχει δύσκολες ζώνες διέλευσης, αφού η γυναικεία ελευθερία αμφισβητείται. Δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό και στη λατρεμένη χώρα μας. Για τη διαπίστωση αντλούμε από τα στοιχεία έρευνας της Focus Bari για το πώς συσχετίζεται στο μυαλό των πολιτών το γυναικείο ντύσιμο με την παρενόχληση και την έμφυλη βία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, για το ένα τρίτο της κοινωνίας, το ντύσιμο μιας γυναίκας εξακολουθεί να αποτελεί αφορμή για τουλάχιστον μιας μορφής παρενοχλητική συμπεριφορά. Κι ενώ θεωρητικά η πλειονότητα δηλώνει ότι οι γυναίκες/κορίτσια μπορούν να ντύνονται όπως επιθυμούν, ένα 38% των Ελλήνων δηλώνει τουλάχιστον μία περίπτωση στην οποία μια γυναίκα θα πρέπει να προσέχει πώς ντύνεται, προκειμένου να μην προκαλέσει. Επίσης, ένας στους πέντε θεωρεί πως μια γυναίκα που επιλέγει να φορέσει κοντά και εφαρμοστά ρούχα είναι εν μέρει ή εξ ολοκλήρου υπεύθυνη αν υποστεί κάποια σεξουαλική παρενόχληση.

Εξάλλου, μας το επιβεβαίωσαν και οι χθεσινές πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές με την επεξεργασία των πρώτων πληροφοριών για το #ΜeΤoo περιστατικό από το Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών που είχε ελληνικό πρόσημο. Οπως συνήθως συμβαίνει, η ερευνητική εξακρίβωση πνίγηκε στην αναλυτική παραφιλολογία. Η επιπόλαιη αντιμετώπιση της είδησης από τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες στο μιντιακό περιβάλλον αποσκοπούσε στον τάχιστο σχηματισμό μιας άποψης που υπονοούσε «γυναικεία ψεγάδια». Μα σοβαρά;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline