Οι δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο, μιας δεύτερης τετραετίας...

Συνομολογούν πλέον οι πάντες, δύο εβδομάδες πριν τις πρώτες κάλπες-πλην Αλέξη Τσίπρα. Οι κάλπες στις 21 Μαΐου δεν πρόκειται να δώσουν πολιτική λύση στο κυβερνητικό πρόβλημα της χώρας.

Δεν πρόκειται να δώσουν Κυβέρνηση συνεργασίας με 151 ψήφους είτε στα δεξιά (με απρόθυμη τη ΝΔ) είτε στα αριστερά (με πρόθυμο τον ΣΥΡΙΖΑ). Ούτε με το εφεύρημα, κενό όπως αποδείχθηκε, της ψήφου ανοχής-αποχής. Βαδίζουμε, αναπόφευκτα, προς τις δεύτερες κάλπες στις αρχές Ιουλίου; Σίγουρα, αναπόφευκτα. Με εξαίρεση τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα ότι θα έχουμε άλλη προεκλογική πορεία, όπως θα δούμε. Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει δικαιωθεί στις περισσότερες προβλέψεις του.

Δεν κατέφυγε και μάλιστα πανικόβλητος ο Κυρ. Μητσοτάκης σε πρόωρες εκλογές εδώ και δύο χρόνια. Δεν υπήρξε καταλυτικό τραύμα για την κυβερνητική θητεία της ΝΔ η τραγωδία των 57 νεκρών στα Τέμπη. Δεν επικρατεί κανένα κλίμα πόλωσης και διχασμού στη λαϊκή βάση, σε αντίθεση με τις επιδιώξεις στις κορυφές των περισσότερων κομμάτων- ανάμεσα τους ΣΥΡΙΖΑ, Μέρα 24, Ελληνική Λύση. Δεν υπήρξε καμία στροφή Μητσοτάκη- ΝΔ για συνεργασία-ταυτιση με την κεντροδεξιά.

Επιπλέον και το σπουδαιότερο δεν κατέφερε ούτε σε μια δημοσκόπηση το ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί σε πρώτη θέση ούτε να εξασφαλίσει την συναίνεση των αναγκαίων εταίρων για την προοδευτική διακυβέρνηση. Μάλλον, σίγουρα το αντίθετο συνέβη σε όλα αυτά.

2. Επίμονος πάντα ο Αλ. Τσίπρας σε σενάρια εξελίξεων, τα οποία απορρίπτουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα. Προκειμένου να ...προβάλλει τον Μητσοτάκη ως εξουσιομανή, χωρίς αρχές και αδίστακτο για τη διατήρηση της εξουσίας, ακόμα και μειοψηφικής, κατασκευάζει ο κ.Τσίπρας σενάρια τελείως αντίθετα από την στρατηγική του προέδρου της ΝΔ. Στρατηγική διαυγή πλέον στο δρόμο της αυτοδυναμίας, καθώς αποκλείει , ήδη, οποιαδήποτε συνεργασία κυβερνητική με κάποιο «συμπληρωματικό κόμμα», με πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Ήδη, εναντίον του κ,Ανδρουλάκη και των θέσεων του Κινήματος ο κ.Μητσοτάκης ασκεί σκληρή κριτική, έντονης αποστασιοποίησης. Θα έλεγα απόλυτης.
Διατυπώνει επικρίσεις ότι ο κ.Ανδρουλάκης έχει εμμονές-ιδεοληψίες εναντίον του, ότι εκπροσωπεί το παλαιό σκληρό ΠΑΣΟΚ, ότι οι θέσεις τους είναι πιο κοντά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ παρά της ΝΔ κλπ.

Κατά τους ίδιους κύκλους, παρατηρητές και γνώστες των ελληνικών πολιτικών πραγμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας τα ακριβώς αντίθετα, θέλοντας τόσο βραχυπρόθεσμα να φθείρει τον Κ. Μητσοτάκη, κινδυνεύει να πλήξει σοβαρά την δική του πολιτική αξιοπιστία (και) στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι σταθερός στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι να μη σχηματίσει καμία συμμαχική Κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ στις 22 Μαΐου, ακόμα και εάν στις πρώτες κάλπες συγκεντρώσουν με τη ΝΔ, πάνω από 151 έδρες.(όπως τα γκάλοπ του ΣΚΑΙ, που δίνουν άθροισμα 154 έδρες)

Αντίθετα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, εξηγούν ξένοι διπλωμάτες, ακόμα και εάν έλθει πρώτος και μάλιστα, όπως διαφαίνεται με πέντε και άνω μονάδες, θα παραιτηθεί από Πρωθυπουργός μαζί με την Κυβέρνηση του, να σχηματισθεί υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Δεν θα επιδιώξει πάση θυσία παραμονή στην εξουσία. Θεωρείται ως αποφασισμένος να οδηγηθούμε-αντίθετα με τα σενάρια Τσίπρα- στις δεύτερες κάλπες στις 7 Ιουλίου και με τη βοήθεια του μπόνους της ενισχυμένης (με 40 περίπου έδρες και όχι πλέον 50) και ενός πολωτικού κλίματος αναμέτρησης Μητσοτάκη- Τσίπρα, να κατακτήσει δηλαδή την αυτοδυναμία των 152-153, μόνη της η ΝΔ . Γι αυτό και ήδη ο κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα δεχθεί να γίνει, τότε, το ζητούμενο Debate των δύο τους.

ΤΑ ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

Επίμονος στην εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πάει σε δεύτερες εκλογές αν προηγηθεί στις πρώτες ακόμη και με μισή μονάδα, έκανε με συσχετισμούς τολμηρούς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη, στο Open TV. Ειδικότερα(και μάλλον ευφάνταστα), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «υπόγεια διασύνδεση Μαξίμου με τα κόμματα της Ακροδεξιάς», ενώ έστρεψε τα βέλη του και προς τα προοδευτικά κόμματα, χαρακτηρίζοντας «ανιστόρητη» τη στάση τους.

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι εάν βγει πρώτος έστω και με μισή μονάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν θα πάρει το ρίσκο να πάει σε δεύτερες εκλογές» και γι' αυτό -όπως είπε- ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να βγει πρώτος για να «ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή». Εκδοχή, σενάριο που έχει ελάχιστους υποστηρικτές ανάμεσα στους αναλυτές των ελληνικών πολιτικών πραγμάτων, όπως ξένοι διπλωμάτες και ανεξάρτητοι σχολιαστές.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προέβλεψε αρχικά ότι η συμμετοχή στις εκλογές θα «μας εκπλήξει ευχάριστα», με «εξαίρεση» -όπως εκτίμησε- τους 250.000 εποχικούς υπαλλήλους, στους οποίους η κυβέρνηση δεν έδωσε τη δυνατότητα να ψηφίσουν απ' όπου είναι, γιατί «δεν θα ψηφίσουν ΝΔ». Μάλλον κακόπιστη διαπίστωση δεδομένου ότι το 2019 η δική του Κυβέρνηση καθόρισε τις εκλογές για τις 9 Ιουλίου, οι οποίες και έγιναν κανονικά.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι τίποτα ουσιαστικό, δεν έχει αλλάξει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, στα κόμματα και τις εκπροσωπήσεις τους στην κοινωνία, μεγάλα και μικρά από το σκηνικό του Ιουλίου 2019. Βαδίζουμε ολοταχώς στις δεύτερες κάλπες του νέου Ιουλίου 2023, για μια δεύτερη τετραετία Κυρ. Μητσοτάκη και ΝΔ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline