Παντελής Μπουκάλας: Η εξουσία δεν φιλοσοφεί

Πλήθος οι σοφές επιλογές που έκριναν το ποιόν της νέας κυβέρνησης. Σοφότερη όλων η μετακίνηση του κ. Αδωνη Γεωργιάδη από το υπουργείο Αναπτύξεως στο Εργασίας.

Οι διαβόητες μπουλντόζες του είχαν πιάσει δουλειά στο Ελληνικό την πρώτη κιόλας βδομάδα μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Τέσσερα χρόνια κατέσκαπταν, ανοίγοντας τη λεωφόρο της ανάπτυξης. Με τη δουλίτσα τους τελειωμένη πια, μετατέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας. Για να πάρουν σβάρνα όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει.

Τι είπε ο κ. Γεωργιάδης για τον κολυμβητή-σερβιτόρο της Ρόδου, μόλις του πέρασε η αρχική υποκριτική ενόχλησή του; Αφού όλα έγιναν με τη συναίνεσή του, απεφάνθη, για το αδρό φιλοδώρημα, καμία διάταξη δεν μπορεί να τον προστατέψει και καμία δεν προβλέπει πρόστιμο για τον εργοδότη. Οσο για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, α, «αυτό είναι φιλοσοφικό ζήτημα».

Απάντηση στη στρεψόδικη υπουργική λογική έδωσε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θανάσης Παπαϊωάννου, ειδικός του Εργατικού Δικαίου: «Στο Ατομικό Εργατικό Δίκαιο υπάρχουν πολλές διατάξεις –και ιδίως αυτές που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια του εργαζομένου– που δεν μπορούν να παραβιαστούν ακόμη και αν ο εργαζόμενος συμφωνήσει, ακόμη και αν δοθεί μεγάλη αμοιβή γι' αυτές. Κατά συνέπεια, τα επιχειρήματα περί υψηλού μισθού, φιλοδωρημάτων κ.λπ. δεν έχουν θέση στη σχετική συζήτηση». Ξέρουμε όμως ότι αυθεντία στα πάντα είναι οι υπουργοί, οι εξουσία έχοντες. Οχι οι ειδικοί, οι γνώση κατέχοντες.

Δέκα ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας, διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης, ξεσκόνιζαν την επιχείρηση επί εφτάωρο και δεν βρήκαν παραβάσεις. Μάλιστα. Τι λέει όμως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Γιώργος Χότζογλου; Οτι δεν έγινε ο σωστός έλεγχος; Γιατί; Γιατί «το ΣΕΠΕ είναι αρμόδιο για τους όρους αμοιβής και εργασίας.

Ζητήσαμε να κληθεί το κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Δυστυχώς τέτοιο κλιμάκιο στο νότιο Αιγαίο δεν υπάρχει». Αυτό το «δυστυχώς» του κ. Χότζογλου, όμως, είναι το «ευτυχώς», «ευτυχέστατα», των τυχοδιωκτών της τουριστικής βιομηχανίας, που θησαυρίζουν καταπατώντας μια ντουζίνα νόμους. Με την άδεια της πολιτείας, που θέτει στη διάθεσή τους τις πλάτες της, τα στραβά της ματάκια, τα βαρήκοα αυτιά της, την ψυχή της όλη. Σιγά τώρα που χρειάζεται ΣΕΠΕ υγιεινής και ασφάλειας το νότιο Αιγαίο. Μια σταλίτσα τόπος. Στην άγονη γραμμή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline