ΕΕ: Ιστορική συμφωνία για το AI – Οι πρώτοι νόμοι που περιορίζουν την τεχνητή νοημοσύνη

Δόθηκε έμφαση στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση και ψηφίστηκε υπό το πρίσμα της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει – Από πότε θα τεθεί σε ισχύ;

Οι πρώτοι νόμοι για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης ψηφίστηκαν σήμερα σε μία ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ, ύστερα από μία μαραθώνια διαπραγμάτευση διάρκειας 37 ωρών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian, ο Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος για μια σειρά νόμων στην Ευρώπη που διέπουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μηχανές αναζήτησης, την αποκάλεσε «ιστορική συμφωνία», καθώς, όπως είπε, 100 άτομα βρίσκονταν κλεισμένα σε ένα δωμάτιο για σχεδόν τρεις ημέρες για καταφέρουν να φτάσουν σε συμφωνία με νόμους που θα περιορίζουν τη δραστηριότητα του ΑΙ.

Οι κλάδοι που βρέθηκαν στο επίκεντρο – Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει

Η εν λόγω συμφωνία βάζει την ΕΕ πιο μπροστά στον «αγώνα δρόμου» για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και την προστασία του κοινού από κινδύνους που περιλαμβάνουν πιθανή απειλή για τη ζωή, συγκριτικά με τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται βέβαια ότι οι νόμοι που έχουν ενταχθεί στη συμφωνία θα τεθούν σε ισχύ το νωρίτερο το 2025.

Η πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με νέους νόμους για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης αποδείχθηκε σκληρή, με συγκρούσεις και διαφωνίες σχετικά με τα μοντέλα θεμελίωσης. Κοινό σημείο στις συζητήσεις πάντως υπήρξε η αξιοποίηση και η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης τόσο στο έργο της Αστυνομίας, όσο και για τους εργοδότες και τους πωλητές, ωστέ να μπορούν να καταγράφουν τον αριθμό των πελατών σε πραγματικό χρόνο, καθώς και το συναισθηματικό στρες των εργαζομένων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισε απαγόρευση της χρήσης επιτήρησης σε πραγματικό χρόνο με βιομετρικά συστήματα που στοχεύουν στην αυτόματη ταυτοποίηση και/ή αυθεντικοποίηση ενός φυσικού προσώπου, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής αναγνώρισης, αλλά με ορισμένες εξαιρέσεις, σύμφωνα με τον Μπρετόν. Αυτό θα σήμαινε ότι η Αστυνομία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μόνο σε περίπτωση απροσδόκητης απειλής τρομοκρατικής επίθεσης, ανάγκης αναζήσης θυμάτων και δίωξης σοβαρών εγκλημάτων.

Ο ευρωβουλευτής Brando Benefei, ο οποίος ηγήθηκε της διαπραγματευτικής ομάδας του κοινοβουλίου με τον Dragoș Tudorache, τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή που ηγήθηκε της τετραετούς μάχης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, είπε ότι εξασφάλισαν επίσης εγγύηση ότι οι «ανεξάρτητες αρχές» θα πρέπει να δώσουν άδεια «προβλεπόμενης αστυνόμευσης» για προστασία από την κακοποίηση από μέρους της Αστυνομίας, καθώς και το τεκμήριο της αθωότητας στο έγκλημα.

«Είχαμε έναν στόχο να εκδώσουμε μια νομοθεσία που θα διασφάλιζε ότι το σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη θα αναπτυχθεί με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση σεβόμενη τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις ανθρώπινες αξίες, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την οικοδόμηση της συνείδησης για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την τεχνητή νοημοσύνη, μία επανάσταση που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας», είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Tudorache είπε: «Ποτέ δεν επιδιώξαμε να αρνηθούμε στην επιβολή του νόμου τα εργαλεία που χρειάζονται (η αστυνομία) για την καταπολέμηση του εγκλήματος, τα εργαλεία που χρειάζονται για την καταπολέμηση της απάτης, εργαλεία για να παρέχουν και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στους πολίτες. Αλλά αυτό που θέλαμε –και πετύχαμε– είναι μια απαγόρευση της τεχνολογίας AI που θα καθορίσει ή θα προκαθορίσει ποιος θα μπορούσε να διαπράξει ένα έγκλημα».

Η βάση της συμφωνίας είναι ένα κλιμακούμενο σύστημα, όπου το υψηλότερο επίπεδο ρύθμισης ισχύει για εκείνα τα συστήματα ΑΙ που είναι περισσότερο επικίνδυνα για την υγεία, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline