Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:12:50

Τι χειρότερο θα πάθουμε;

Υποθέτω ότι η ρήση Βαρουφάκη στην GUARDIAN είναι μέσον πίεσης των Βρυξελλών (κι όχι μόνο της Γερμανίας) ή, έστω, έκφραση υπερβολής.

Αλλιώς πρόκειται για έκφραση αδιανόητη: "Δεν με νοιάζει αν γίνει Αρμαγεδώνας στη χώρα, όταν δεν γίνουν δεκτά όσα ζητάμε από το Eurogroup και την Κομισιόν". Εάν δηλαδή δεν επιτευχθεί συμφωνία αντικατάστασης του Μνημονίου, της Τρόiκας και μεγαλύτερης χρηματοδότησης, όπως ζητάμε. Χωρίς όρους και δεσμεύσεις από τους δανειστές, όπως εκείνοι ζητούν. Τι σημαίνει η καταστροφή; Έξοδο από την Ευρωζώνη, επιστροφή αναγκαστικά σε καθεστώς δραχμής, κατάστασης χρεωκοπίας σύντομα, αδυναμία ρευστότητας σε Τράπεζες, ΑΤΜ, συντάξεις και μισθούς. "Δεν έχουμε πλάνο Β´" επέμεινε ο Βαρουφάκης, δηλαδή διαθέτουμε από Δευτέρα μία και μόνη πρόταση συνεργασίας.

Αυτός ο όρος εκβιασμού, πίεσης μπορεί να είναι μέσα στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης (εάν μπορεί να είναι.....) αλλά καταρχήν παραμένει επικίνδυνος και κυνικός. Αναμφίβολα. Κυνικός ως προς τους Έλληνες και τη μοίρα τους. Επικίνδυνος ως προς το δημόσιο ύφος αντιπαράθεσης με κάποιους ισχυρότερους από εσένα ή από όποιους ζητάς νέες διευκολύνσεις και νέα δανεικά. Μια νοοτροπία τσαμπουκά, ακραία, η οποία μοιάζει σαν συνέχεια της προεκλογικής αντίληψης πολλών που προτίμησαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. "Τι χειρότερο έχουμε να πάθουμε;" εννοώντας τις περικοπές και τις φορολογίες της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Μέχρι τώρα, φαίνεται ότι αυτή η κυνική "λυτρωτική άμεσα" επιλογή να τους βγήκε, να δικαιώθηκε. Δεν δικαιώθηκαν οι προφήτες της άμεσης καταστροφής ή όσοι παρέπεμπαν σε καταστάσεις Βενεζουέλας. Το Χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει από καιρό τώρα, το ίδιο τα δημόσια έσοδα, οι αποσύρσεις καταθέσεων είναι μεγάλες (γύρω στα 300 και πλέον εκατ. την ημέρα) αλλά δεν υπάρχει γενική αναστάτωση και ανασφάλεια στην αγορά..

Η εμπιστοσύνη προς το καλύτερο έχει αυξήσει τα ποσοστά υποστήριξης της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, όπως συνέβαινε επί εβδομάδες το 2009 με την Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Μαζί με την εκδίκηση και την εκτόνωση της οργής ή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσφέρει τόνους εθνικής υπερηφάνειας, διεκδίκησης, προσδοκίας. Μέχρι πόσο; Όλα θα εξαρτηθούν από την συνολική εικόνα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για τις οποίες θα έχουν γίνει ήδη και θα γίνουν αρκετές εκπτώσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις, φυσικά με περισσότερες της απαιτούσης Ελλάδας. Διαφορετικά υπάρχει ο Αρμαγεδώνας.

Μέχρι να συμβεί το ένα ή το απευκταίο ας έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί, μια-δυό φορές να αποφύγουμε να πάθουμε το χειρότερο αλλά αυτό θα γίνει όταν παίζουμε με τα σπίρτα του εθνικού εγωισμού ή της εθνικής επιπολαιότητας. Άλλωστε, εάν κομμάτια του Λαού (μικρά αλλά κρίσιμης σημασίας για μια εκλογική πρωτιά) ψήφιζαν σωστά και σοφά, τότε δεν θα είχαμε διαρκώς εκλογές σε κλίμα άρνησης, απαξίωσης και τελικά καταψήφισης.

Οι εκλογικές πρωτιές, οι μάζες που δίνουν την δύναμη της νίκης και της πρωτιάς, αποδεικνύονται αρκετά επιπόλαιες. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή τους την αφροσύνη πληρώνουν τελικά οι υπόλοιποι Έλληνες, παθαίνοντας χωρίς να το αξίζουν το χειρότερο κάθε φορά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline