Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:40:17

Γιάννης Κουτσούκος: Οι πολλαπλές αναγνώσεις της Ιστορίας

Εγώ συμφωνώ με το τελευταίο λεχθέν της Προέδρου. Εξάλλου, αυτό ήταν και το πνεύμα της ομιλίας του Προέδρου μας, του κ. Βενιζέλου, ότι η σημερινή συζήτηση είναι μια πράξη εθνικής ενότητας και συναίνεσης.


Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν σημαίνει ότι καταργήθηκαν οι ιδεολογικές πολιτικές γραμμές και αντιπαραθέσεις, ούτε πολύ περισσότερο ότι έχουμε όλοι την ίδια εκτίμηση για ιστορικά γεγονότα, όπως παραδείγματος χάρη για το τι συνέβη στην Κατοχή, όπου είχαμε την Εθνική Αντίσταση, τις οργανώσεις που πρωτοστάτησαν, με κυρίαρχο το ΕΑΜ, που είχαμε όμως και δωσίλογους και συνεργάτες των Γερμανών. Επίσης, μετά ακολούθησε ένας εμφύλιος και ένα εμφυλιακό κράτος, που ώθησε στο περιθώριο, στις εξορίες, στις φυλακές, στις κακουχίες ένα μεγάλο μέρος των προοδευτικών ανθρώπων της χώρας.

Επίσης, κύριε Καραθανασόπουλε, υπήρχε και η αντίληψη του πολέμου των ιμπεριαλιστών, όταν ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, καθώς επίσης υπήρχε και ο Νίκος Ζαχαριάδης από τις φυλακές της Κέρκυρας με το περίφημο γράμμα του.

Η ιστορία, λοιπόν, διαβάζεται από πολλές πλευρές και νομίζω ότι τώρα που έχουν περάσει πολλά χρόνια και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία και έχουμε δημοκρατική ομαλότητα και ηρεμία μπορούμε να αποτιμούμε ψύχραιμα τα γεγονότα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τη σημερινή συζήτηση πρέπει να τη φορτίσουμε με αυτόν τον τρόπο που θα ακυρώσει την πρωτοβουλία της Προέδρου, την οποία εμείς χαιρετίσαμε, υποβαθμίζοντας εντελώς το διαδικαστικό μέρος της υπόθεσης, στο οποίο θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο τέλος, γιατί πιστεύουμε ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Δεν πρέπει, δηλαδή, να ακολουθούμε αυτή τη συνταγή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπα ότι η ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, που πιστεύω ότι θα υπάρξει σήμερα με τον τρόπο που έγινε και την προηγούμενη φορά που συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, δεν είναι μόνο ότι έρχεται να ομοφωνήσει πάνω στη διεκδίκηση ενός απαράγραπτου δικαιώματος του ελληνικού λαού που αφορά τις θηριωδίες του ναζισμού στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της γερμανικής φασιστικής κατοχής, που στοίχισαν σε ανθρώπινες ζωές, υποδομές, παραγωγή, με την αφαίρεση των χρημάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και την αφαίρεση αρχαιολογικών θησαυρών, αλλά είναι μια πράξη υψηλού περιεχομένου, ουσιαστικού σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση αυτή καθαυτή, συμβολικού σε ό,τι αφορά την ιστορική μνήμη, μια πράξη ιστορικής δικαιοσύνης και αλήθειας που κρατά ζωντανές τις μνήμες για το τι πράγματι είναι ο φασισμός. Γιατί, όπως σωστά ειπώθηκε και από τον Πρωθυπουργό, οι λαοί που δεν έχουν μνήμη δεν έχουν και μέλλον.

Θεωρώ ότι σ' αυτό το πνεύμα του Πρωθυπουργού, που απέφυγε να αναφερθεί στο παρελθόν και να οξύνει μνήμες και καταστάσεις, ανταποκρινόμαστε και εμείς, αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα της πράξης εθνικής ενότητας και συναίνεσης, γιατί πιστεύουμε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, ότι σ' αυτά τα μεγάλα θέματα δεν χωρούν ψεύτικοι διαχωρισμοί.

Είπα νωρίτερα και πιστεύω ότι έχουμε την πολυτέλεια να αντιπαρατεθούμε και πολιτικά και ιδεολογικά σε μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας, των πολιτικών αποφάσεων κ.λπ., αλλά θεωρώ ότι ψεύτικοι διαχωρισμοί μπορεί να εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα και επιδιώξεις, όμως δεν εξυπηρετούν το γενικότερο εθνικό συμφέρον, όπως εγώ εκτιμώ και έχουμε αναλύσει πολλές φορές, γιατί ο διαχωρισμός μνημονιακών και μη μνημονιακών, με τον οποίον κινήθηκε η πολιτική ζωή τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ήταν ψεύτικος και αποδεικνύεται σιγά-σιγά και μέρα με τη μέρα.

Με αυτό το πνεύμα, λοιπόν, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε πολύ περισσότερα. Ενδεχομένως να χρειάζεται μόνο μια αναφορά, όχι επειδή το είχα υπόψη μου, αλλά επειδή ο αγαπητός Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πετράκος, έκανε μια αναφορά, λέγοντας ότι γίνονται πράγματα που δεν τόλμησαν ποτέ να τα κάνουν κάποιοι άλλοι και μάλιστα αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του αξιότιμου Υπουργού της Δικαιοσύνης.

Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, δεν χρειαζόταν ούτε επιτροπές να κάνουμε ούτε να συζητούμε. Μία απλή απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι και θα είχαν τελειώσει. Ο ίδιος είδατε ότι την έβαλε κάτω από πολλές αιρέσεις, όταν ρωτήθηκε.

Λέω, λοιπόν, ότι είναι σωστό να θυμίσουμε στο Σώμα, γιατί θεωρώ ότι είναι μία «παράλειψη» -καλόπιστα το λέω, κυρία Πρόεδρε- του αιτιολογικού της πρότασής της, ότι δεν αναφέρεται στις ενέργειες που έχει κάνει προηγούμενα η Ελληνική Δημοκρατία, γιατί έτσι τεκμηριώνεται ότι ουδέποτε είχαμε αποδεχθεί ότι δεν έχουμε δικαίωμα σε αυτές τις αποζημιώσεις έναντι των ζημιών που υπέστη ο ελληνικός λαός, όπως είπα, σε ανθρώπινες ζωές, σε υποδομές, κοκ.

Είναι κατατεθειμένα και τα είπε πολύ αναλυτικά με τον πίνακα που έδωσε ο κ. Λοβέρδος. Ιστορική αφετηρία είναι το έτος 1990, όταν επανενώθηκαν οι δύο Γερμανίες και άρα νομικά υπήρχε το δικαίωμα να κατατεθούν τα αιτήματα. Υπάρχει, λοιπόν, ο συγκεκριμένος πίνακας των ενεργειών που έχουν γίνει από την Ελληνική Δημοκρατία ανεξάρτητα ποιοι ήταν οι Υπουργοί Εξωτερικών. Οι χρονολογίες παραπέμπουν και σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Επίσης, πολύ σημαντικό, κατά την άποψή μου, είναι το γεγονός πως ενώ είχαμε την αρνητική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε για την ετεροδικία, η ελληνική Κυβέρνηση και μάλιστα σε περίοδο έντονης διαπραγμάτευσης, που είχε να κάνει με το δεύτερο πρόγραμμα και το γνωστό PSI, συνηγόρησε υπέρ των απόψεων της Ιταλίας, του Ιταλικού Αρείου Πάγου στο Δικαστήριο της Χάγης.
Ιστορικά, δηλαδή, με την αναφορά αυτών των γεγονότων αποδεικνύεται, πέραν των δυσκολιών που αντιμετώπισε ο ελληνικός κοινωνικός σχηματισμός μετά τον πόλεμο –εμφύλιος, δικτατορίες, κοκ.- ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις –και ιδίως μετά το 1990- έχουν επαναφέρει πάρα πολύ συγκεκριμένες διακοινώσεις, επίσημες ανακοινώσεις, κοκ., τα απαράγραπτα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Αυτό πρέπει να είναι ένα το κρατούμενο σε αυτή τη διαδικασία της διεκδίκησης, την οποία θα επικυρώσουμε με βάση την εισήγηση της Προέδρου, συγκροτώντας την Εθνική Επιτροπή Διεκδίκησης.

(Ο Γιάννης Κουτσούκος είναι βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline